Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Crailsheim Merlinsin sensaatiomainen kausi Bundesliigassa keskeytyi, kun koronapandemia lopetti pelit myös Saksassa. Tuomas Iisalo on pitänyt itsensä kiireisenä perheen parissa sekä valmennustietouttaan syventäen.

Karanteenin aikana Iisalo on pystynyt keskittymään entistä enemmän viettämään aikaa perheen kanssa. Iisalon vaimo on aamupäivisin töissä radiologialla ja Tuomas hoitaa sillä välin perheen arkea.

– Tämä on ollut aika intensiivistä kamaa. Lapset ovat olleet kotona kohta viisi viikkoa ja tämän on ollut sellaista 24/7 kolmen pienen lapsen kanssa kotona. Se on tuonut perspektiiviä arkeen ja samalla syventänyt suhdetta lapsiin. Välillä on ollut aika hektistä ja vaihtoehdot ovat rajalliset siinä mitä saa ja voi tehdä. Itse olen yrittänyt pysyä rauhallisena, vaikka kärsivällisyys on kyllä välillä testissä niin kuin varmasti kaikilla, Iisalo valottaa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Iisalo on päässyt myös valmentamiseen käsiksi, kun Baden-Württembergin osavaltio vapautti hieman rajoituksia.

– Osavaltio päätti hiljattain, että ammattiurheilijoilla on lupa aloittaa pienryhmissä harjoittelu. Kolme pelaajaa ilmoittautui vapaaehtoiseksi ja me olemme harjoitelleet tunnin päivässä turvaväleillä ja jokaisella on oma pallo. Siinä mielessä nyt on tullut mukaan aavistuksen enemmän koripalloa.

Tilanne on sekä pelaajille että valmentajille vaikea. Bundesliiga on tauolla vähintään huhtikuun loppuun saakka eikä kauden jatkosta ole varmuutta.

– Tämä on todella hassu tilanne, kun kausi ei ole virallisesti päättynyt eikä kukaan tiedä jatkuuko kausi eikä tulevaisuutta voi oikein suunnitella. Tietyllä tapaa olemme sellaisessa limbossa.

– Yleinen tahtotila on se, että kautta jatkettaisiin, jos se mitenkään onnistuu. Pääasiassa taloudellisten asioiden takia. Siinä on kuitenkin sumplimista miten asiat saadaan tehtyä turvallisesti ja terveys edellä.

Mikäli kautta päätettäisiin jatkaa, kantaa Iisalo huolta pelaajien tilanteesta. Pitkä tauko jättää jälkensä, vaikka pelaajat pystyvät pitämään jonkinlaista kuntoa yllä omatoimiharjoittelulla.

– Pelaajat ovat olleet yli kuukauden tekemättä intensiivistä treeniä, ja missä kunnossa he ovat, jos kautta jatkettaisiin. Me teimme tunnin taitoharjoituksen ja pelaajat olivat sen jälkeen aivan puhki. Täällä on puhuttu kahden viikon harjoitusjaksosta, mutta ei se riitä siihen, että pelaajat tulisivat kuntoon ja pelaisivat sen jälkeen kolme peliä viikossa. Se on vain resepti loukkaantumisille.

Vaikka kotityöt ovat vieneet ison osan Iisalon päivistä, on hän myös käyttänyt ajan hyväkseen valmennuksellisesti.

– Olen yrittänyt jäsennellä ajatuksia, ja tehdä ne asiat mitä teen keskittyneesti ja spesifisesti. Pidän esityksen kansainvälisessä valmennusklinikassa, joka käydään Zoomin välityksellä ja laittamalla alas asioita joita esittelen, tunnen ottaneeni loikan myös niiden asioiden syvemmässä ymmärryksessä. Lisäksi olen katsonut ajan salliessa muiden klinikoita ja tehnyt niistä muistiinpanoja. Olen myös laajentanut ja jäsentänyt oman joukkueen videokirjastoa eli ei tässä ole työttömänä oltu.

Iisalo myöntää tauon tuoneen myös positiivia asioita – etenkin pääkopalle.

– Olen ollut täällä aika lailla tasan neljä vuotta ja nyt kaikki loppui kuin seinään. Ajattelulle vapautui yhtäkkiä paljon kapasiteettia. Ei voinut oikein tehdä mitään tämän kauden osalta eikä tulevaisuudestakaan tiedä, kun minulla loppuu sopimus huhtikuun loppuun. Oli outo fiilis. Tämä asia tuli ulkopuolelta etkä itse voi vaikuttaa siihen mitenkään, Iisalo miettii.