Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

Kari Kilpinen
Kari Kilpinen on miltei jokaiselle suomalaiselle juniorikoripalloa seuraavalle henkilölle tuttu nimi ja yksi pyrintöläisen koripallon ilmentymistä. Justuksen tapauksessa kyseessä on myös hänen isänsä, joka valmensi häntä koripallouran ensimmäiset noin seitsemän vuotta.

– Eiköhän hän ole jokaista pyrintöläistä ainakin jossain vaiheessa valmentanut. Kari luo pyrintöläisyyttä opettamalla kuria, käytöstapoja, koripallon perusasioita sekä rakkautta koripalloa kohtaan, Kilpinen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Tero Vasell
Isän valmennuksen jälkeen kuvioihin nousi Tero Vasell, joka on valmentanut Kilpistä junioreiden lisäksi myös Divari A:ssa. Vasellin Kilpinen nostaa yksittäiseksi isoimmaksi vaikuttajaksi omalla urallaan.

– Tero opetti, mitä on työnteko, kova treenaaminen, kuri ja sitoutuminen vielä ihan eri tavalla. Varsinkin sitoutumisesta Tero on hyvin tarkka. Jos vaikka olit myöhässä etkä ilmoittanut siitä, niin edessä oli aika mielikuvituksellisia rangaistuksia, Kilpinen nauraa.

Kilpisen A-juniorivuosien pelikavereihin kuuluu tukku kotimaan koripalloseuraajille tuttuja nimiä: Joonas Cavén, Topias Palmi, Alex Vaenerberg, Osku Heinonen, Miikka Marttinen, Lassi Kilpinen ja Niko Mattila sekä monia muita, jotka ovat tehneet lyhyitä piipahduksia Korisliiga-kartalle tai luoneet uraansa ykkösdivarissa.

– Ei se ole ihan sattumaa. Terolla oli todella kova vaatimustaso, Kilpinen huomauttaa.

– Itselle on jäänyt mieleen keskustelu A-junnuvuosien jälkeen, jossa puhuimme Teron kanssa tulevaisuudesta. Hän sanoi, että kadut, jollet kokeile, mihin rahkeet riittää koripalloilijana. Se on vieläkin takaraivossa, että haluaa mitata sen, mihin pystyy.

Juha-Petri Nieminen ja Miikka Sopanen
Kilpinen ei ole juniorina ollut huippulahjakkuus, eikä häneltä löydy tililtään yhtään juniorimaaottelua, mutta ura jatkui Pyrinnön kakkosjoukkueessa. Juha-Petri Niemisen johdolla Pyrinnön kakkonen nousi ykkösdivariin, jossa Kilpinen pelasi vuosia kehittäen itseään kohti Korisliigaa. Niemisen lisäksi Pyrinnön kakkosjoukkueen valmentajina ovat toimineet Kilpisen aikana Vasell sekä Miikka Sopanen.

– Koko divarijoukkue on iso asia omalle uralla, koska A-junnujen jälkeen en ollut valmis pelaamaan suoraan liigassa. JP ja Sopanen loivat molemmat hyvän ilmapiirin, jossa vastuu kasvoi luontaisesti kausi kaudelta. Sopasen alaisuudessa pelasin parhaan kauteni divarissa.

Jarno Nikula
Vaikka Kilpinen pääsi ajoittain pelaamaan myös Pyrinnön liigajoukkueessa, niin lopullinen läpimurto Korisliigassa tapahtui kaudella 2017/18, jolloin hän siirtyi kaudeksi Uudenkaupungin Korihaihin. Houkuttelijana toimi Jarno Nikula.

– Liigassa jokainen valmentaja on hyvä valmentaja. Mutta Nikula oli se, joka antoi ensimmäisenä kunnon roolin ja mahdollisuuden Korisliigassa. Sitä ennen olin pelannut divari ja jämäminuutteja liigassa, Kilpinen aloittaa.

– Koen, että se kausi kehitti pelaajana ja ihmisenä. Lähdin ensimmäistä kertaa pois Tampereelta ja sain ison roolin Korihaissa. Siitä olen kiitollinen ja se mahdollisti, että nytkin pelaan liigassa.