STT julkaisi vappupäivänä kattavan artikkelin Marko Yrjövuoren teoista ja sanoista. Nyt Yrjövuori on avannut oman sanaisen arkkunsa Ylen haastattelussa.

STT otti esiin Yrjövuoren meriittilistaa ja samalla kyseenalaisti hänen käyttämiään ammattinimikkeitä sekä rooliaan tähtien valmentajana. Yrjövuori toimi ensin Los Angeles Kingsissä hierojana, jonka jälkeen hän siirtyi Los Angeles Lakersin palvelukseen. Siellä vierähti yhteensä 12 vuotta ennen kuin hän palasi Suomeen.

Yrjövuori on julkaissut kaksi elämänkerrallista kirjaa, joissa häntä kuvaillaan tähtien valmentajana. STT:n artikkeli asetti Yrjövuoren puheet ja teot hieman kyseenalaiseen varjoon.

– Tämä on monen asian summa. Tittelit kääntyvät huonosti. Vaikka olen yrittänyt tarkistaa näitä parhaani mukaan, niin aina se ei ole edes mahdollista. Loppupeleissä tämä on minun oma vikani. Olisi pitänyt olla tarkempi. Olen ollut huolimaton ja vähän laiskakin. Mutta tarkoitukseni ei ole missään nimessä ollut loukata ketään alan ammattilaisia ja tekijöitä, Yrjövuori kertoo Ylen haastattelussa.

STT:n artikkeli antoi kuvan Yrjövuoren käyttäneen ”värikynää” ja ”Amerikan lisää” omasta urastaan.

– Värikynä on varmaan väärä sana. Se on pikemminkin väärinymmärrykset. Korjaan kaikki titteleistä johtuneet väärinymmärrykset.

Yrjövuori myöntää osittain oman markkinointinsa epäonnistuneen.

– Asuin lähes 20 vuotta Yhdysvalloissa. Olen tottunut siellä kovassa markkinatilanteessa pitämään ääntä itsestäni. En ymmärtänyt, että se ei oikein täällä Suomessa toimi. Siitä olen myöskin vilpittömästi pahoillani, jos tämä menekinedistämiseni on ollut liian amerikkalaistyylistä. Amerikkalaisuus ei ole oikein sopinut tänne Suomeen. Nyt sen olen oppinut. Ja perhana, olen tästä eteenpäin varmasti paljon tarkempi.

Yrjövuori on mainostanut itseään etenkin Kobe Bryantin luottomiehenä ja suomalaiset nielaisivat syötin sellaisenaan. STT:n artikkeli kuitenkin antaa kuvan, että Yrjövuoren rooli Bryantin kanssa oli huomattavasti pienempi kuin hän antoi ymmärtää. Yrjövuoren mukaan hän tunsi Bryantin 16 vuotta.

– Siitä 12 vuotta teimme päivittäin töitä. Kauden aikana paljon tiiviimmin, mutta välillä kesälläkin puhelin soi. Olin yksi Koben hyvinvoinnista huolehtivista ihmisistä. 12 vuotta samassa huoneessa, iholla. Tehdään venytyksiä, aktivaatioita, palauttavia kylpyjä, kaikennäköistä… Kyllähän siinä väkisinkin ystävystyy. Meillä oli paljon yhteisiä asioita, esimerkiksi pienet lapset, joista oli kiva jutella yhdessä. Näin myös sen puolen hänestä, siis isänä olemisen. Tiesimme toistemme perheet, vaimot ja lapset. Hänen poismenonsa oli valtava tragedia meidän koko perheelle. Yhdessä itkimme tyttärieni kanssa, se oli niin epätodellista, että hän oli yhtäkkiä poissa.

STT:n artikkeli herätti kiinnostusta myös valtameren toisella puolen ja Yrjövuoren puolustajaksi nousi legendaarinen mestarivalmentaja Phil Jackson. Jackson valmensi Chicago Bullsin mestariksi kuudesti ja Lakersin yhteensä viisi kertaa. Yrjövuori pääsi myös kahdesti juhlimaan NBA-mestaruutta Jacksonin alaisuudessa.

– Vanhat työkaverini ja esimieheni ovat tulleet tuekseni ja kertoneet, mitä minä oikeasti olen tehnyt. Esimerkiksi pitkäaikainen esimieheni Phil Jackson kommentoi tekemisiäni, ja ihmetteli, miten joku voi toisen ammattitaitoa tällä tavoin lähteä arvostelemaan.

Ylen mukaan se on nähnyt Jacksonin Yrjövuorelle lähettämän sähköpostin.

Yrjövuori käyttää nykyään fysiikkavalmentajan titteliä. Hierojan koulutuksen omaava Yrjövuori kertoo työn opettaneen häntä vuosien varrella.

– Tiedän, miten se oppiminen tapahtuu. Phil (Jackson) sanoi hienosti, että olen ollut superlahjakkaiden trainereiden opissa. Ei ole vammaa, mitä en ole nähnyt huipun hoitavan ja käsittelevän. Sitä kautta olen oppinut. Tämä 15 vuotta on ollut minun korkeakouluni. Olen ylpeä siitä ammattitaidosta, mitä olen pystynyt kehittämään, mutta en unohda sitä, miksi tätä tehdään: että urheilija pystyy suoriutumaan ja palautumaan.

Yrjövuori kertoo ottaneensa tapauksesta opiksi ja aikoo olla tarkempi jatkossa.

– Olen oppinut sen, että amerikkalainen tyyli ei ole se, millä täällä kannattaa itseään brändätä. Se ehkä lennokas, ehkä vähän liian äänekäs tapa tuoda itseään ja ammattitaitoaan esille. Se on, perhana, se asia, jonka olen kantapään kautta oppinut. Kyllä pidän huolta tästä eteenpäin, että vastaavia asioita ei tule häiritsemään tätä minun ja urheilijoiden työn tekemistä. Olen huolellisempi.

– Pyydän kerran vielä anteeksi. En ikinä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Jos olen jonkun ihmisen tai ammattikunnan mielen pahoittanut, olen nöyrästi ja sydämeni pohjasta pahoillani.

Artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan Ylen sivuilta.