Aapeli Alanen on noussut hiljalleen Korisliigan kotimaisten pelaajien eliittiin ja Susijengin rinkiin. Tulevaisuudessa Alasen suunnitelmissa siintävät ulkomaan kentät.

Alanen löysi paikkansa Korisliiga-tasolla Korihaista. Vaikka hän oli saanut hajanaisia minuutteja pääsarjatasolla jo Namika Lahdessa sekä Loimaa Bisonsissa, niin juuri Uudessakaupungissa hän pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla minuuteille Korisliigassa kaudella 2016/17.

– Ensimmäinen ajatus oli, että pääsen pelaamaan Korisliigaa ja tekemään itsestäni Korisliiga-pelaajan. Alku näytti vähän epävarmalta, mutta lopulta todistin kuuluvani tälle tasolle. Loppujen lopuksi palkinto tuli, pääsi pelaamaan enemmän ja näyttämään omia taitojaan, Alanen muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Keväällä 2017 BC Nokian silloinen päävalmentaja Ville Tuominen kokosi joukkuettaan tulevaksi kaudeksi ja kiinnitti okulaarinsa Alaseen.

– Kun aloitin valmentamisen ToPon ’96-ikäluokan kanssa 2007, niin Lahti oli ToPon ohella toinen vahva joukkue. Valmensin Aapelia 16-vuotiaiden maajoukkueessa ja olin jo silloin sitä mieltä, että hän on ikäluokan potentiaalisin pelimies. Aapeli oli siis ennestään tuttu kaveri, Tuominen aloittaa.

– Korihaiden kausi oli vähän sekava, mutta Aapelista näki jo silloin, että hänellä on samat ominaisuudet ja potentiaali, jotka oli jo junnuna. Sanoin Aapelille, että tehdään kahden vuoden diili ja kahden vuoden päästä olet Susijengissä.

– Villellä oli selkeä suunnitelma ja pidin siitä. Tietysti työkalut oli omissa käsissä, että pitää myös näyttää omat kyvyt ja pelata hyvin, jotta ne toteutuu. Aika lailla se suunnitelma toteutuikin, Alanen hymyilee.

Kesällä 2019 Alanen pelasi ensin haastajamaajoukkueessa universiadeissa ja pelasi syksyllä kolme ottelua Susijengin harjoitusmaaotteluissa.

Ensimmäisen Näädät-kauden syysosa oli pienoista hakemista tasaisuuden kanssa. Henkinen kasvu ja vastoinkäymisten käsittely kuitenkin parani ja yksi käännekohta oli joulukuinen runkosarjaottelu Töölön Kisahallissa Helsinki Seagullsia vastaan.

Näädät kärsi loukkaantumista ja joukkueella oli käytännössä seitsemän pelaajaa jalkeilla. Tuominen löi Alasen aloitusviisikkoon, peluutti 36 minuuttia ja Alanen vastasi 17 pisteen ja 14 levypallon illalla.

– Mun mielestä aika hyvin käytin tilaisuuden hyväksi, vaikka olisihan se voinut paremmin mennä. Lopussa oli vaparit, joilla oltaisiin joko voitettu tai menty jatkoajalle, mutta heitin ne ohitse. Vaikka tuli tappio, niin itseluottamuksen kannalta se peli oli tärkeä. Näytin taas itselleni ja muille, että kuulun Korisliigaan, Alanen muistelee.

– Sen matsin jälkeen Aapeli oli aloitusviisikossa joka ottelussa, Tuominen aloittaa.

– Pisteidenteko oli Vincent Councilin, Devoe Josephin ja Dragan Labovicin vastuulla, mutta Aapeli oli jo silloin glue guy, joka puolusti aina vastustajan parasta pelaajaa. Treeneissä laitoin Aapelin kakkosviisikkoon, jotta hän sai enemmän pallollista vastuuta ja sai olla oman viisikkonsa ykkösoptio.

Näädät väänsi keväällä välierissä asti, mutta taipui sittemmin Suomen mestaruuteen jyllänneelle Karhu Basketille, jossa Alasen paimennettavana oli muun muassa Rene Rougeau.

– Sitä kovempaan paikkaan ei Korisliigassa joudu ja Aapeli näytti vain nauttivan siitä ilmapiiristä, Tuominen sanoo.

Vaikka kevät 2018 loppui välieriin, niin Alasen kohdalla syksyllä jatkettiin siitä, mihin oltiin jääty. Alanen pelasi tilastollisesti parhaan kautensa Korisliigassa 14,3 pisteen, 5,8 levypallon ja 2,4 syötön keskiarvoilla ollen itseoikeutetusti nokialaisten suomalaisosaston torahammas.

– Jos miettii sitä kautta kokonaisuudessaan, niin en mielestäni tehnyt mitään ihmeellistä. Pelasin omalla tyylillä, jolla oon aina pelannut, mutta heittomäärät ja vastuu kasvoi. Ehkä ensimmäistä kertaa pääsin pelaamaan Korisliigassa enemmän pallollisena, Alanen sanoo.

Kauden päätteeksi Alanen palkittiin vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi. Luonnollinen askel oli isompia ympyröitä kohti Kataja Basketiin ja europeleihin.

Alasen nimi Seppälän ja Palmin jatkoksi Katajassa?

Jos pyörittää kellon vuoden taakse kevääseen 2019, niin Alasella oli edessä vielä hienoja asioita: universiadit, Susijengi-debyytti, uusi ympäristö Joensuussa ja europelit, mutta soppaa päättyneellä kaudella sekoitti loukkaantuminen.

– Ehkä B-junnujen vanhemmissa oli edellinen isompi loukkaantuminen, mutta muuten olen päässyt menemään aika loukkaantumisvapaana. Nyt oli ehkä ensimmäinen kausi, jossa joutui kamppailemaan enemmän loukkaantumisten kanssa kuin pelaamisen, Alanen kertoo.

– Aapeli on ollut todella vähän loukkaantuneena ja oikeastaan koskaan kipeänä. Se B-junnujen selkäongelma oli ainoa ja sekin hoidettiin todella hyvin pois. Loukkaantumisten vähyys pelityyliin nähden on aika kova suoritus. Kaatuneena Aapeli viettää pelistä edelleen aika ison pätkän, Mannelin naureskelee.

FIBA Europe Cupin lohkovaiheen ottelussa lokakuussa aarhusilaista Bakken Bearsia vastaan Alanen kärsi alaraajavamman, jonka vuoksi hän joutui olemaan sivussa pari kuukautta.

– Ennen loukkaantumisia en pelannut älyttömän hyvin. Totta kai, kun loukkaantuu, niin kestää vähän aikaa löytää pelirytmi ja ehkä se kesti turhan kauan. Tuntui siltä, että alkaa pääsemään pikkuhiljaa omaan pelituntumaan, mutta valitettavasti kausi loppui kesken.

Koronaepidemian aikaa kotiseudullaan Lahdessa viettävä Alanen on sanojensa mukaan tällä hetkellä terve ja treenaa jo kohti tulevaa kautta. Kataja on lähivuosina toiminut ponnahduslautana monille suomalaispelaajille kohti ulkomaankenttiä ja Alasella on käsissään samanlaiset palikat.

– Uskoin jo vuonna 2012, että Aapeli tekee hyvän uran Euroopassa ja uskon edelleen. Joensuu ja europelit ovat näyteikkunana pelaajalle loistava. Sitä reittiä Ilari Seppälä ja Topias Palmi lähtivät koville kentille ja uskon Aapelin olevan siinä jonossa seuraava, Tuominen sanoo.

– Tavoitteena on pelata niin hyvin Korisliigassa, että annan itselleni mahdollisuuden lähteä ulkomaille, Alanen kiteyttää.