Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

Lopputurnaus pelataan läpi tiukkojen rajoitusten saattelemana. Joukkueet majoittuvat Münchenissä hotellissa eivätkä saa olla ulkopuolisten kanssa tekemisissä ja pelaajia testataan ahkerasti koronan varalta. Turnaus käynnistyy lauantaina 6.6. ja viimeinen finaali on edessä 28.6.

– Vähän on kaksijakoiset tunnelmat ja ilmassa on paljon kysymyksiä terveydestä ja loukkaantumisriskeistä. Olemme suljettuina hotellissa ja myös pelillisesti tämä on tiukka rutistus. Koronan kannalta tässä on saatu riskit aika lailla minimoitua.

– Yksi asia on, miten pelaajat pääsevät kuntoon. Me olemme päässeet suht hyvin joukkueena treenaamaan nyt kolme viikkoa ja sitä ennen pystyimme harjoittelemaan pienryhmissä. Ymmärrän miksi seurat haluavat pelata ja onhan se hyvä, että saadaan kausi pelattua jollain tavalla loppuun. Siten ei ole tehty koko kauden ajan turhaa työtä, Koponen mietiskelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Parin kuukauden tauko joukkueharjoituksista on Koposen mukaan jättänyt jälkensä.

– Kyllähän se kropassa tuntuu ja toivottavasti paikat ovat paremmin auki, kun pelit alkavat. Mutta ihan hyvin on mennyt, vaikka treeneissä on huomannut tatsin olevan vielä vähän kateissa. Pelaaminen on kuitenkin aina eri asia kuin treenaaminen ja meillä on siinä lyhyt runkosarja ja sitten alkavat pudotuspelit. Nopeasti pitää päästä pelivireeseen. Onneksi pelikirjamme on pysynyt samana, niin kuviot tulevat kyllä nopeasti mieleen.

Hotellikuoleman välttäminen on myös yksi haaste pelaajille.

– Perjantaina muutamme hotelliin eikä saa olla mitään ulkopuolisia kontakteja muiden kanssa. Kuulin, että sinne hotelliin oltaisiin asentamassa jotain golfsimulaattoria, joten ehkä siellä pääsee jollain tavalla avaamaan golfkauden. Voi olla, että jengillä alkavat naamat ottaa päähän jossain vaiheessa, mutta tilanne on kaikille sama. On tärkeä miten pystyy pitämään mielen virkeänä ja onneksi nykypäivän välineillä voi olla helposti perheeseen yhteydessä. Tiukka rutistus on tulossa, mutta tämä on työtämme ja meidän täytyy hoitaa työt kunnialla loppuun.

Joukkueet ovat muuttuneet paljon lopputurnausta silmällä pitäen, kun useat vahvistukset ovat jääneet lopputurnauksesta sivuun. Bayern joutuu tulemaan toimeen ilman ykkössentteriään Greg Monroeta sekä loukkaantunutta Nihad Djedovicia. Joukkuetta on myös vahvistettu Ismet Akpinarilla, joka tuo leveyttä takakentälle.

– Yllätysmomentti on iso. Skouttaaminen on periaatteessa mahdotonta tällä hetkellä ja joukkueilla on eri kokoonpanot kuin runkosarjassa. Yllätyksiä on varmasti luvassa, kun pelit lasketaan yhteistuloksella.

Lopputurnaus pelataan kymmenen joukkueen kesken, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Joukkueet pelaavat lohkoissa toisiaan vastaan kerran, jonka jälkeen lohkojen neljä parasta etenee pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä voittaja ratkaistaan aina kahden ottelun yhteistuloksella. Bayern München lähtee kauden huipennukseen puolustamaan mestaruutta.

– Mestaruutta tietenkin haetaan, muttei se helppoa tule olemaan. Voit menettää mahdollisuudet jo yhteen huonoon hetkeen tai puoliaikaan. Pudotuspeleissä täytyy pystyä pelaamaan kaksi ehjää peliä eikä ole varaa mustiin hetkiin, muistuttaa Koponen.

Bayern Münchenin kanssa samassa lohkossa pelaavat Tuomas sekä Joonas Iisalon valmentama Merlins Crailsheim, Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm sekä Göttingen ja Oldenburg.