Suomen koripallon huipputalentti ja yleisöäänestyksessä naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi arvostettu Awak Kuier, 18, on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Virtus Eirene Ragusan kanssa.

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Kuier oli naisten Korisliigassa dominoivan hyvä ja yleisö nostikin hänet kesken jääneen sarjakauden ykköseksi yleisöäänestyksessä. Vuodenvaihteessa Kuier ilmoitti siirtyvänsä ammattilaiskentille, minkä jälkeen suomalaiset koripallofanit ovat jännittäneet peräti 194-senttisen maajoukkuepelaajan seuraavaa peliliikettä.

Nyt arvaukset voivat jäädä unholaan, kun Kuier on tehnyt sopimuksen kaksinkertaisen Italian Cup-voittajan (2016, 2019) Virtus Eirene Ragusan kanssa. Ragusa oli Serie A:n runkosarjassa kolmantena Italian pääsarjakauden keskeytyessä koronavirusepidemian takia.

Koronavirus on luonut omat vaikeutensa ensimmäisen ammattilaissopimuksen metsästämiselle. Ragusa on jo aiemmin osoittanut mielenkiintonsa Kuierin kanssa sopimukseen pääsystä.

– Valmentaja on nähnyt minussa jotain jo aiemmin ja oli agenttiin yhteydessä. Jäi hyvät fiilikset ja päätin, että Ragusa on hyvä paikka mulle, Kuier aloittaa Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

– He haluavat kehittää minua pitkällä aikajänteellä, ettei yhteistyö jää vain yhden kauden mittaiseksi. Kun omana tavoitteena on kehittyä mahdollisimman paljon, niin yhteinen sävel löytyi helposti.

Suurimpia syitä Kuierin päätökseen sopimuksesta Ragusan kanssa ovat päävalmentaja Gianni Recupido sekä houkutteleva ympäristö aloittaa ammattilaisura. Ragusan kaupunki sijaitsee Sisilian saaren kaakkoisosassa samannimisessä maakunnassa.

– Valmentaja on juuri sellainen, joka haluaa auttaa pelaajiaan eteenpäin. Houkuttelee myös mennä Ragusan lämpöön, Kuier nauraa.

Ragusa on seurana jo ennestään kerännyt kannuksiaan huipputalenttien kehittämisestä. Tuoreena esimerkkinä on Ragusaa vuosina 2016-18 edustanut espanjalaissenegalilainen 25-vuotias Astou Ndour. Päävalmentaja Recupido on löytänyt Kuierista ja kolme kautta Euroliigaa ja neljä kautta WNBA:ta pelanneesta Ndourista yhteneväisyyksiä.

– Kyllä se antaa mulle varmuutta siitä, että he tietävät, mitä tekevät. On hienoa, että verrataan tuollaiseen pelaajaan. En ota siitä paineita, vaan otan enemmänkin positiivisena asiana, että musta voi tulla yhtä hyvä, Kuier sanoo.

Viraalista donkkitähdestä WNBA:n tutkaan

Kuier nousi koripalloilevan maailman tietoisuuteen ja viraaliksi nettihitiksi vasta 15-vuotiaana, kun NBA jakoi Kuierin donkin omissa sosiaalisen median kanavissaan. Video kuvattiin Yhdysvalloissa järjestetyllä nuorten lupaavien pelaajien NBA Basketball Without Borders -maailmanleirillä.

Peli-Karhut kasvatti on ollut yksi Suomen nuorisomaajoukkueiden kirkkaimpia tähtiä läpi teini-ikänsä, esitellen taitojaan 61 ottelun verran. Huipentuma nähtiin todellisena superkesänä 2019, jolloin Kuier johdatti sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden maajoukkueet EM-kisojen A-divisioonatasolle. Kuier valittiin alle 18-vuotiaiden B-divisioonan EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja alle 20-vuotiaiden kisoissa All Star -viisikkoon.

Naisten maajoukkueessa eli Susiladiesissä Kuier teki debyyttinsä jo vuonna 2017, jolloin hän pääsi irti aikuisten maajoukkueen riveissä EM-karsinnoissa Ranskaa vastaan. Yhteensä hänelle on kertynyt aikuisten maajoukkueessa yhdeksän ottelua. Kuier on edustanut Suomea EM-karsinnoissa myös vuosina 2018 ja 2019.

Naisten Korisliigassa Kuier pelasi ensimmäistä kertaa kaudella 2016/17 kasvattajaseuransa Peli-Karhujen riveissä. Kahden PeKa-vuoden jälkeen hän siirtyi Helsinkiin HBA-Märskyyn, jossa päättyneellä kaudella hän viimeisteli hurjat 25,8 pistettä, 12,2 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,7 riistoa ja 1,8 torjuntaa ottelua kohden.

Yhdysvaltojen naiskoripallon tähtisarja WNBA on jo pitkään osoittanut mielenkiintonsa Kuieria kohtaan. Ammattilaisura Euroopassa mahdollistaa hänelle ilmoittautumisen WNBA:n varaustilaisuuteen jo 20-vuotiaana. Yhdysvaltojen yliopistossa pelanneille sama mahdollisuus avautuu vasta kaksi vuotta myöhemmin.