Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Suomen Koripalloliiton pääsarjojen sarjapaikat on myönnetty kaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12, miesten I divisioona A:han 12, I divisioona B:hen 14 sarjalisenssiä. Naisten Korisliigassa pelaa viime kauden tapaan 10 joukkuetta – sen sijaan naisten I divisioona kasvaa suunnitelman mukaisesti yhdellä joukkueella 11:een joukkueeseen.

Kaikki miesten I divisioona B:hen urheilullisesti oikeutetut seurat (12) hakivat sarjapaikkaa, jonka lisäksi yhtä villikorttia haki kaksi seuraa. Sarjakierroksia olisi 13 joukkueen sarjassa pelattu sama määrä (26) kuin 14 joukkueen sarjassa. Aikuisten pääsarjaryhmä esitti liittohallitukselle sarjan laajentamista 14 joukkueen sarjaksi, joka hyväksyi esityksen.

– Miesten I divisioona B:stä on tullut viime vuosien aikana erittäin haluttu sarja, johon useampi seura on osoittanut kiinnostusta. Siksi olikin hienoa, että pystyimme ketterästi reagoimaan tilanteeseen ja nostamaan joukkuemäärä 14:ään. Samanlainen suuntaus on havaittavissa myös muissa sarjoissa, joten kiinnostus sarjoja kohtaan kertoo siitä, että kilpailujärjestelmämme koetaan toimivaksi, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Vaikka kaikilla seuroilla on takana vaikea kevät, niin materiaalit sarjalisenssikäsittelyyn tulivat ajallaan. Tarkastelimme tänä keväänä lisenssikriteerien täyttymisen lisäksi tarkemmin seurojen tulevan kauden taloudellisia suunnitelmia, jotka vaativat myös seuroilta aiempaa tarkempaa paneutumista tulevan suunnitteluun. Sarjalisenssi- ja villikorttijärjestelmistämme on haluttu tehdä ohjausmekanismeja seurojen suuntaan, Westerholm lisää.

Pääsarjoista ensimmäisenä käynnistyy naisten Korisliiga, jossa pallo nousee ilmaan lauantaina lokakuun 10. päivänä. Korisliiga käynnistyy keskiviikkona 14.10. ja miesten sekä naisten I divisioonat seuraavana sunnuntaina eli lokakuun 18. päivänä. Kaikkien sarjojen runkosarjat päättyvät maaliskuun lopulla ja nousijat sekä naisten Korisliigan mestarit ovat selvillä huhtikuun loppuun mennessä. Viimeisenä sarjakautensa päättää Korisliiga, jossa Pantteri-patsaan seuraava hallitsija on selvillä viimeistään toukokuun 14. päivänä.

Viime kaudeksi uusiutunut Suomen Cup jatkuu samalla formaatilla. Niin miesten kuin naisten Korisliigojen 8 parasta joukkuetta 21.11. runkosarjatilanteen mukaan saavat osallistumisoikeuden cup-kilpailuun. Puolivälierien vastustajan valitaan erikseen järjestettävässä valintatilaisuudessa, jossa rankingin ensimmäinen saa valita ensimmäisenä. Lauantaina 12.12. pelattavissa puolivälierissä kotietu menee rankingin neljälle parhaalle, kun taas välieriin kotietu arvotaan. Viikonloppuna 13.-14.2. pelattavan finaalin saa kotikentälleen 21.11. paremman rankingin omaava joukkue.

Urheilullisen menestymisen lisäksi kauden 2020-21 sarjapaikkoja hakiessaan seurojen tuli edellisvuosien tapaan toimittaa sarjalisenssisopimus sekä siinä määriteltyjen liitteiden lisäksi suorittaa kaikki velvoitteensa muille liiton jäsenseuroille, Koripalloliitolle ja FIBA:lle. Lisäksi seuroilta vaadittiin vahvistettu tilinpäätös sekä tarkastuskertomus, päättyneen pelikauden tuloslaskema ja tase sekä selvitys joukkueen talouden rakenteesta.

Sen sijaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi liittohallitus päätti jo huhtikuussa antaa seuroille 15.8. saakka aikaa suorittaa velvoitteensa viime kauden joukkueen jäsenille, verottajalle sekä vakuutusyhtiölle lakisääteisen urheilijaturvan maksujen osalta.

Alla sarjakohtaiset listaukset myönnetyistä sarjalisensseistä.

Korisliiga
BC Nokia
Helsinki Seagulls
Joensuun Kataja (Kataja Basket)
Karhu Basket, Kauhajoki
Kobra-Basket Lapua (Kobrat)
Kouvot, Kouvola
KTP-Basket, Kotka
Lahti Basketball Juniorit (Lahti Basketball)
Salon Vilpas Koripallo (Salon Vilpas)
Tampereen Pyrintö
Ura Basket, Kaarina
UU-Korihait (Korihait), Uusikaupunki

Naisten Korisliiga
Catz Lappeenranta
Espoo Basket Team
Forssan Alku
Kouvot (Kouvottaret), Kouvola
Peli-Karhut, Kotka
Mäkelänrinteen Lukion Urheilukerho (HBA-Märsky), Helsinki
Tampereen Pyrintö
Tapiolan Honka, Espoo
ToPo Juniorit (Torpan Pojat), Helsinki
Vimpelin Veto

Miesten I divisioona A
Helsingin NMKY
Jyväskylä Basketball Academy
Kouvot (Korikouvot), Kouvola
Loimaan Korikonkarit (LoKoKo Bisons)
Mäkelänrinteen Lukion Urheilukerho (HBA-Märsky), Helsinki
Munkkiniemen Kisapojat, Helsinki
Oulun NMKY (Oulu Basketball)
Raiders Basket, Järvenpää
Tampereen Pyrintö (Pyrintö Akatemia A)
Tapiolan Honka, Espoo
ToPo Juniorit (Torpan Pojat), Helsinki
Turun NMKY (Kristika Turku)

Miesten I divisioona B
Espoo Basket Team
Forssan Koripojat
Hyvinkään Ponteva
Jyväskylän Weikot
KaU Koris, Karkkila
Koiviston Kipinä, Äänekoski
Lahti Basketball Juniorit **
Lappeenrannan NMKY
Perniön Urheilijat (PeU-Basket)
PuHu Juniorit, Vantaa
Raholan Pyrkivä, Tampere
Tampereen Pyrintö (Pyrintö Akatemia B) *
Ura Basket, Kaarina
Äänekosken Huima

* Päätös miesten I divisioona B:n laajentamisesta 14 joukkueen sarjaksi mahdollistaa sen, että kilpailuvuonna 2019-2020 sarjan viimeiseksi (12.) sijoittunut joukkue on täydennysmenettelyssä ensimmäisellä varasijalla sarjaa täydennettäessä. Rankingsijoituksessa ensimmäisellä varasijalla ollut Tampereen Pyrintö haki tarjottua sarjapaikkaa, jolle liittohallitus päätti myöntää sarjalisenssiyksikön esityksestä C lisenssin ja osallistumisoikeuden I divisioona B:hen kilpailuvuodeksi 2020-21.

** Liittohallitus myönsi sarjalisenssiyksikön esityksestä sarjamääräysten mukaisen pisteytysjärjestelmän parhaalle ja siten villikorttirankingissa 1. sijoittuneelle Lahti Basketball Junioreille villikortin sekä C lisenssin ja osallistumisoikeuden miesten I divisioona B:hen kilpailuvuodeksi 2020-21.

Naisten I divisioona
BC Nokia
Espoo Basket Team
Helmi Basket (Helmi Capitals),
HelsinkiHelsingin NMKY
Hyvinkään Ponteva
Joensuun Kataja (Kataja Basket) *
Jyväskylä Basketball Academy (JBA Gradia)
PuHu Juniorit (Puhuttaret), Vantaa
Tampereen Pyrintö *
ToPo Juniorit (Torpan Pojat) **
Turun Riennon Koripallo (Turun Riento)

* Tapiolan Hongan ja Catz Lappeenrannan kieltäydyttyä ottamasta vastaan urheilullisesti saavuttamaansa sarjapaikkaa naisten I divisioonaan, päätti liittohallitus myöntää avoimeksi jääneet sarjapaikat sarjalisenssiyksikön esityksestä täydennysmenettelyssä ensimmäisellä varasijalla olleelle Joensuun Kataja Basketille sekä toisella varasijalla olleelle Tampereen Pyrinnölle C lisenssin ja osallistumisoikeuden naisten I divisioonaan kilpailuvuodeksi 2020-21.

** Liittohallitus myönsi sarjalisenssiyksikön esityksestä sarjamääräysten mukaisen pisteytysjärjestelmän parhaalle ja siten villikorttirankingissa 1. sijoittuneelle ToPo Junioreille villikortin sekä C lisenssin ja osallistumisoikeuden naisten I divisioonaan kilpailuvuodeksi 2020-21.

Näin pelataan:

Miesten Korisliiga
– 12 joukkueen kaksinkertainen runkosarjasarja (22 ottelua), jonka jälkeen sijat 1-6 kaksinkertaiseen yläjatkosarjaan (10 ottelua) ja sijat 7-12 kaksinkertaiseen alajatkosarjaan (10 ottelua). Runkosarjan pisteet seuraavat mukana jatkosarjoihin ja jatkosarjojen otteluohjelma perustuu runkosarjan sijoituksiin
– 8 joukkueen (yläloppusarjan 1.-6. ja alaloppusarjan 1.-2.) pudotuspelit
– puolivälierät 1:5, välierät 1:7
– finaalit 1:7, pronssiottelu 1:1
– Alaloppusarjan 6. (sarjan 12.) putoaa I divisioona A:han
-> 12 joukkuetta kilpailuvuonna 2021-22

Naisten Korisliiga
10 joukkueen kolminkertainen sarja (27 ottelua)
– 8 joukkueen (1.-8.) pudotuspelit
– Puolivälierät 1:3, välierät 1:5
– Finaalit 1:5, pronssiottelu 1:1
– Runkosarjan 10. putoaa I divisioonaan
-> 10 joukkuetta kilpailuvuonna 2021-22

Miesten I divisioona A
12 joukkuetta kaksinkertainen sarja (22 ottelua)
– 8 joukkueen (1.-8.) pudotuspelit
– Puolivälierät 1:3, välierät 1:5, finaalit 1:5
– Finaalien voittaja nousee Korisliigaan
– Runkosarjan 12. putoaa I divisioona B:hen
– I divisioona B:n finaalien voittaja nousee I divisioona A:han
-> 12 joukkuetta kilpailuvuonna 2021-22

Miesten I divisioona B
– 14 joukkuetta kaksinkertainen sarja (26 ottelua)
– 8 joukkueen (1.-8.) pudotuspelit
– Puolivälierät 1:3, välierät 1:3, finaalit 1:5
– Finaalien voittaja nousee I divisioona A:han
– Runkosarjan 13.-14. putoaa II divisioonaan
– I divisioonan karsintojen voittaja nousee I divisioona B:hen
– Yksi sarjalisenssi kaudeksi 2021-22 myönnetään villikortilla
->14 joukkuetta kilpailuvuonna 2021-22

Naisten I divisioona
– 11 joukkueen kaksinkertainen sarja (20 ottelua)
– 4 joukkueen (1.-4.) pudotuspelit
– Välierät 1:5, finaalit 1:5
– Finaalien voittaja nousee naisten Korisliigaan
– Runkosarjan 11. putoaa II divisioonaan
– I divisioonan karsintojen voittaja nousee I divisioonaan
– Yksi sarjalisenssi kaudeksi 2021-22 myönnetään villikortilla
-> 12 joukkuetta kilpailuvuonna 2021-22

Yleistä
– Korisliigan pudotuspeleissä kaavio, jossa välieriin ja pronssipeliin saa pudottamansa joukkueen rankingin ja kotiedun. Finaalissa kotietu aina paremmin jatkosarjassa sijoittuneella.
– Korisliigan puolivälierät: 1. – 8. ja 4. – 5. sekä 2. – 7. ja 3. – 6.
– Korisliigan välierät: voittajat 1.-8./4.-5. sekä 2.-7. ja 3.-6.
– Muiden kuin Korisliigan pudotuspeleissä aina paras joukkue kohtaa huonoimman pudotuspeleissä jäljellä olevan joukkueen eli esim. välierissä jäljellä 2., 3., 5. ja 8, niin otteluparit ovat 2.-8. ja 3.-5. ensiksi mainittujen kotiedulla. Näissä sarjoissa kotietu on kaikissa pudotuspeliotteluissa runkosarjasijoituksen perusteella paremman rankingin omaavalla joukkueella.