Suomessa päästään pitkän tauon jälkeen koripallomaaotteluiden makuun, kun Susijengi isännöi Jukka Toijalan luotsaamaa Viroa keskiviikkona 29.7. Tapiolassa ja torstaina 30.7. Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä.

Yle televisioi Susijengin kesän molemmat maaottelut suorina lähetyksinä.

– Tavoitteemme oli huipentaa kesäkuussa alkanut Open Gym -leiritys maajoukkueleiriin ja kotimaaotteluihin ja on ilo todeta tämän tavoitteen täyttyneen, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann hymyilee Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

– Poikkeuksellisen kevään ja seurajoukkuekauden ennenaikaisen päättymisen jälkeen paluuta maajoukkuetoimintaan on odotettu kuin kuuta nousevaa. Pidemmällä aikajänteellä maaottelut ovat myös merkittävässä asemassa sekä tulevan seurajoukkuekauden että marraskuun EM-karsintojen kannalta.

Susijengi harjoittelee Open Gymissä päivittäin Helsingissä ja vetäytyy Lohjan Kisakallioon 20.-23. heinäkuuta valmistautumaan Viro-maaotteluihin.

Heinäkuun lopun Viro-maaottelut televisioidaan kotikatsomoihin Ylen suorina lähetyksinä TV2-kanavalla. Paikan päälle maaotteluita päästetään seuraamaan voimassa olevia yleisötapahtumien kokoontumisrajoitteita mukaileva katsojamäärä (alle 500), josta Susijengin virallisen kannatusyhdistyksen jäsenille sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajille on varattu myyntiin lippukiintiö. Julkista lipunmyyntiä ei Viro-maaotteluihin järjestetä.

– Tahdomme kokoontumisrajoitusten puitteissa ja arkeen palaamista odotellessa tarjota parhaan mahdollisen maaotteluelämyksen mahdollisimman monelle katsojalle. Olemme poikkeusolosuhteiden vallitessa tavallistakin iloisempia siitä, että meillä on Yle kumppanina välittämässä tunnelmia kotikatsomoihin, Dettmann sanoo.

Toijala: ”Susijengi-maaottelut hyvä mittari”

Kesästä 2010 Susijengin valmennusjohtoon kuulunut Jukka Toijala aloitti uuden luvun valmentajanurallaan alkuvuonna, kun hänet valittiin Viron maajoukkueen päävalmentajaksi.

Helmikuun EM-karsintaikkunassa Toijala komensi Viron vierasvoittoon Pohjois-Makedoniasta pistein 72-81, jonka jälkeen Viro kävi kotikentällään Tallinnan Saku Suurhallissa lähellä yllätysvoittoa Italiasta ennen kuin joutui taipumaan 81-87.

Maajoukkueharjoitukset pienryhmittäin jo toukokuussa käynnistänyt Viro kohtaa 24.-26.7. Tallinnassa pelattavassa Baltian mestaruusturnauksessa Latvian ja Liettuan ja matkustaa seuraavalla viikolla Suomeen Susijengin vieraaksi.

– Olemme loppukevään ja alkukesän aikana leirittäneet yli neljääkymmentä nuorta ja vähän kokeneempaa virolaispelaajaa, mukaan lukien viime vuodet Yhdysvaltain yliopistosarjoissa viettäneet pelaajat, joita olemme pyrkineet ajamaan takaisin sisään Viron maajoukkueympyröihin, Toijala kertoo joukkueensa tilanteesta.

– Olen todella tyytyväinen siihen, miten noin vaikean ja eriskummallisen kevään jälkeen meille tarjoutuu taas mahdollisuus kohdata noin kovatasoisia koripallomaita. Liettua-, Latvia- ja Susijengi-maaottelut ovat hyvä mittari tarkastaa, missä virolainen maajoukkuekoripallo tällä hetkellä menee ja heinäkuun lopun matsit vastaavasti suomalaiselle yleisölle mahdollisuus vilkaista Viron maajoukkuekoriksen tulevaisuuteen.

Kymmenvuotisen uran Susijengissä tehneenä valmentajana Toijala ei osaa vielä kuvailla tunteita, joita omaa synnyinmaata vastaan valmentaminen herättää.

– En ole oikein sisäistänyt sitä vielä! Pitää kuulostella itseään lähempänä, hän naurahtaa.

EM-karsinnat jatkuvat aikataulussa

FIBA teki kesäkuisessa kokouksessaan päätöksen jatkaa karsintoja vuoden 2022 EM-kisoihin alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että marraskuun lopun EM-karsintaottelut Georgiaa (kotikentällä) ja Serbiaa (vieraskentällä) vastaan pelataan suunnitellusti.

Syyskuuksi 2021 suunnitellut EM-kisat siirrettiin aiemmin keväällä vuoteen 2022 mm. Tokion olympialaisten ja jalkapallon EM-kisojen siirtämisen aiheuttaman arvokisaruuhkan vuoksi. EM-karsintojen tavoin myös karsinnat vuoden 2023 MM-kisoihin alkavat aiemmin määritellyn aikataulun mukaisesti marraskuussa 2021.

Susijengi käynnisti karsintansa tuleviin EM-kisoihin tappiolla Serbialle kotonaan Espoo Metro Areenalla ja kirivoitolla Sveitsistä vieraskentällä. EM-kisoihin pääsee neljän joukkueen EM-karsintalohkosta (Serbia, Suomi, Sveitsi, Georgia) kaksi parasta joukkuetta kisaisäntä Georgian lisäksi.