Vähintäänkin nuorekas Susijengi sai toistamiseen napattua päänahan Virolta 75-67 (34-34). Susijengillä oli hyvät ja huonot hetkensä, mutta yhtenäinen Suomi kaivoi puolustuspelinsä ja löysi tiensä voittoon vaikeuksien kautta Kisakallion Susi Training Centerissä.

Susi Training Centerissä nähtiin keskiviikkoista huomattavasti intensiivisempi ja terävämpi versio Virosta, joka otti varaslähdön avausneljänneksellä. Hiljalleen ensimmäisen puoliajan aikana Susijengi sai kupletin juonesta kiinni ja toisen neljänneksen puoliväliin mennessä johtoasema siirtyi suomalaisille, vaikkakin puoliajalle mentiin tasalukemissa 34-34.

Läpi toisen puoliajan Susijengi ei enää luovuttanut johtoasemaansa, vaikka virolaiset nousivat kerta toisensa jälkeen iskuetäisyydelle.

Pelin suurin ero suomalaisten hyväksi, 13 pistettä (51-38), nähtiin leditaulussa kolmannen neljänneksen puolenvälin tienoilla. Susijengin jatkuvan pallonpaineen aiheuttamista muutamista menetyksistä kotijoukkue pääsi juoksemaan näyttäviä nopeita, oivaltavat syötöt ja pelaajien oikea-aikaiset leikkaukset löysivät helppoja lay-upeja, sekä Daniel Dolenc pääsi möyrimään korin läheisyydessä.

Huonoilla hetkillä, kuten vähän ennen päätösneljänneksen puoltaväliä, Viro pääsi vielä hetkellisesti neljän pisteen päähän (62-58), mutta Alexander Madsenin nosto virheen kera ja Topias Palmin jäätävä kolmonen laidasta pysäyttivät vieraiden orastavan kirin.

Keskiviikkoista voittoa ei voi välttämättä sanoa helpoksi, mutta torstai-iltana Susijengi joutui tekemään täyden päivätyön väsyneillä jaloilla, jotta tasainen kamppailu oli edes mahdollinen. Valmentaja Lassi Tuovi antoikin kunniaa ottelun jälkeen vierasjoukkueelle.

– Viro ryhdistäytyi ja tällaisten back-to-back-pelien haaste on, että valmistautumisaika on lyhyt, mutta kyllä me pystyimme omaa peliä pelaamaan. Se oli itse asiassa hyvä, että Viro nosti tasoaan, niin tästä tuli entistä kovempi haaste, Tuovi aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Loppujen lopuksi kun saatiin puolustus kuntoon, niin päästiin pelaamaan samanlaista peliä kuin eilenkin, mutta vähän vaikeuksien kautta. Eilen päästiin irti, pelaamaan ja nauttimaan koriksesta pitkästä aikaa ja se purkautui sellaisena riemuna, että heitot meni sisään. Tänään selvittiin hermopaineesta.

Kahteen voittoon ei kuitenkaan jäänyt tyytyminen, sillä Tuovi kaivoi esiin kokonaiskuvan, joka ulottuu kahta Viro-voittoa edemmäksi. Susijengi pelasi kaksi ottelua äärimmäisen nuorella kokoonpanolla, joista moni pelasi ensimmäiset tai ensimmäisiä maaotteluitaan.

– Näitä pelejä isompaa on näiden pelaajien sitoutuminen, jonka on nähnyt, kun on työskennellyt kaksi kuukautta näiden jätkien kanssa päivittäin. Se, että se huipentui kahteen voittoon, on hieno kliimaksi, mutta tässä on äärimmäisen motivoitunut porukka, mikä tarkoittaa todella hyvää suomalaisen koriksen tulevaisuudelle.

Pisteissä mitaten etevimmäksi sudeksi Viroa vastaan nousi Elias Valtonen (14/4), joka esitteli sekä monipuolisia taitojaan että röyhkeyttään korintekijänä. Onnistumiset eivät jääneet pelkästään hyökkäyspäähän, kun ”Siivouspalvelu Valtonen” torjui kolmesti virolaisten heittoyrityksen rautojen yläpuolelta.

Madsen (12/6/2 torjuntaa) kunnostautui perinteikkäästi pick and roll -pelaajana, jonka rullauksista vastustajan olivat vääjäämättä myöhässä ja Kouvot-kasvatti pääsi nakuttelemaan vapaaheittoviivalta heitot 6/7. Madsenin lisäksi raskaamman kaluston Dolenc (6/1) pelasi erinomaisen pätkän toisella puoliajalla.

Taiturimaisista kaaripelaajista yleisön silmään pistivät myös Henri Kantosen (5/5/4 syöttöä) kypsä pelinrakennus sekä Andre Gustavsonin (6/3) häkellyttävät ajot.

Susijengi-debytantteja nähtiin myös kaksi kappaletta. Touko Tainamo (0/1) päästettiin irti kalkkiviivoilla ja potentiaaliset miesten maajoukkueen avauspisteet jäivät sekunnin kymmenosien päähän. Kannelmäen pikkupiru Lassi Nikkarinen (1/0) taas sai pistetilinsä auki ja toi piristysruiskeen inhalla puolustuksellaan.

– Noh, oli se ihan mukavaa. Vähän ehkä jännitti, mutta muuten tuntui, että ihan ok, Nikkarinen sanoi ottelun jälkeen.

Susijengi pelaa seuraavan kerran ensi marraskuun EM-karsinnoissa 27.11.2020 Georgiaa vastaan.