Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

Koronapandemia keskeytti Ranskan liigan maaliskuussa eikä sarjaa pelattu loppuun kesän aikana. Tuovi käytti ajan hyväkseen rakentaessaan tämän vuoden joukkuetta.

– Lähtökohtaisesti valmentajat pyrkivät välttää sattumia ja epätietoisuutta, mutta nyt ne ovat joka päivä läsnä. Se tuo tietenkin oman lisänsä. Keväällä ja kesällä pääsin kuitenkin valmistautumaan hyvin ja keskittymään rekrytointiin huolella, ja tein paljon töitä pelaajarekrytoinnin kanssa, Tuovi kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Nykytilanne on kuitenkin aiheuttanut vaikeuksia valmistautumiseen. Harjoituspelejä on jouduttu perumaan muun muassa koronaepäilyjen takia ja se on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen toimintaan.

– Tässä on tapahtunut kaikenlaista eikä harjoituskausi ole mennyt suunnitelmien mukaan, muttei se ole varmaan mennyt muillakaan. Meiltä peruttiin kahdeksasta harjoitusottelusta neljä, joten valmistautuminen on ollut vähän vajaa.

Pelaajilla oli pitkä tauko epeleistä, mutta Tuovi oli positiivisesti yllättynyt pelaajien tunnollisuudesta pitkän tauon aikana.

– Ensiksi piti ottaa huomioon se, että pelaajilla oli erilainen lähtökohta harjoituskauteen, kun joillakin saattoi olla lähes puolen vuoden tauko peleistä. Moni oli kuitenkin pitänyt kunnostaan tosi hyvää huolta. He olivat motivoituneita pitämään pitkän tauon aikana itsensä kunnossa, kun usein kesälomalla he ottavat vain rennosti. Parketilla oli sitten eri asia ja koripalloon totuttautuminen vie aina hetken.

Vallitsevat olosuhteet ovat iskeneet kovalla kädellä seurojen talouteen ja se on näkynyt myös Strasbourgissa. Kun ennen joukkueeseen hankittiin kokeneita Ranskan maajoukkuepelaajia ja sarjan tähtikategorian taitureita, täksi kaudeksi Tuovi lähti rakentamaan budjetin raameissa nuorekkaampaa, mutta samalla nälkäisempää joukkuetta.

– Meilläkin budjetti tippui valtavasti emmekä voi enää hankkia sellaisia tähtipelaajia joihin täällä on totuttu. Nyt meidän oli etsittävä kehityskelpoisia ja potentiaalisia pelaajia, jotka tulevat meille kehittymään ja näkevät meidät ehkä välietappina isompiin seuroihin. Meillä on muutama erittäin potentiaalinen nuori pelaaja, jotka saattavat tulevaisuudessa yltää Euroliiga-tasolle saakka.

Strasbourg eteni viitenä vuotena peräkkäin Ranskan liigan finaaliin kausina 2012-17, mutta pari edelliskautta ovat olleet joukkueelle vaikeampia. Menestysvuosina Strasbourgissa oli vahva ydinryhmä, joka kantoi joukkuetta. Parina edelliskautena joukkueessa on kuitenkin ollut liikehdintää totuttua enemmän ja se on samalla näkynyt myös tuloksissa.

Täksi kaudeksi Strasbourg muutti strategiaansa uuden urheilutoimenjohtajan ja Tuovin johdolla.

– Menestysvuosina Strasbourgilla oli aina tiivis runko, mutta nyt viimeiset kolme vuotta pelaajia on tullut ja mennyt. Sellaisen päälle on vaikea rakentaa pitkällä tähtäimellä. Myös faneille on vaikea samaistua joukkueeseen ja pelaajiin, kun ne vaihtuvat koko ajan. Siksi teimme kolmen ranskalaispelaajan kanssa heti kolmen vuoden sopimukset, että saamme heidät sitoutettua tähän.

Tuovi sai lähes kaikki haluamansa pelaajat joukkueeseen ja on tyytyväinen miehistönsä koostumukseen.

– Meillä on työteliäitä pelaajia, jotka ovat valmiina tekemään hommia ja pelaamaan taistelevaa korista. He ovat valmiita tekemään töitä mennäkseen eteenpäin, eivätkä tule hallilla vain odottamaan seuraavaa peliä.

Tuovi toivoo näkevänsä joukkueeltaan vauhtia ja atleettista koripalloa sekä kovaa työntekoa.

– Meillä on aika fyysinen jengi ja tulemme pelaamaan sellaista altavastaajakorista puolustamalla intensiivisesti ja fyysisesti. Puolustuksemme erikoisuus on se, ettei meillä ole oikein isoa pelaajaa, muttei meillä ole myöskään yhtään hidasta pelaajaa. Meillä on nopea ja urheilullinen joukkue ja pystymme pelaamaan liikkuvaa koripalloa. Hyökkäyksessä vahvuutenamme on todella kova laituriosasto. Faniemme pitää ymmärtää, ettemme ole aina peleihin lähdettäessä suosikkeja edes kotikentällä, vaan meidän pitää pystyä tekemään enemmän töitä kuin vastustaja.

Viime kaudella Strasbourg oli jäämässä ulos pudotuspeleistä ollen sarjassa kymmenentenä kauden keskeytyshetkellä. Tällä kaudella Tuovin tavoitteena on nostaa joukkue takaisin sinne minne se kuuluukin.

– Saa nähdä miten kausi lähtee käyntiin, kun ei hirveästi tiedä näistä voimasuhteista vielä. Strasbourgin pitää taistella kuitenkin aina vähintään pudotuspelipaikoista, eli kyllä me ylemmästä kahdeksasta paikasta haluamme taistella mieluummin kuin kahdeksasta alemmasta. Lähiviikkojen tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä.

Tuovi aloitti kauden päävalmentajana viimeksi vuonna 2014, kun hän toimi LrNMKY:n pääkäskijänä Korisliigassa. Sen jälkeen hän on kartuttanut valmentajakokemustaan apuvalmentajana ennen kuin nousi viime talvena Strasbourgin päävalmentajaksi. Hän myöntää paineiden olevan eri luokkaa päävalmentajana, mutta kääntää asian mieluummin positiiviseksi haasteeksi.

– On siinä kieltämättä eroa, mutta samalla tämä on ollut unelmana, ja olen halunnut painetta ja vastuuta. Olen elämäntyyliltäni sellainen ihminen, että elän tässä ja nyt ja mietin mieluummin huomista kuin eilistä, Tuovi heittää.

Strasbourgin kausi alkaa lauantaina Le Mansin vieraana.