Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

Kobrilla siintää edessään jo yhdeksäs peräkkäinen kausi Korisliigassa, joka on vajaan 15 000 asukkaan Lapualle kova suoritus. Joukkueen kasaamisprosessissa on vaihtelevuutta: jonain vuosina kesällä lähdetään liikkeelle miltei nollista, mutta useimpina on jatkuvuutta.

– Amerikkalaispelaajia otetaan joka tapauksessa neljä kappaletta. Niiden skouttaamiseen valmentajat ja taustaryhmä käyttää aikaa. Suomalaispelaajien värväys kapeilta markkinoilta voi olla haastavaa, mutta silti kovia pelaajia on vuosien varrella löytänyt tiensä Lapualle. Kaikki on viihtynyt, harvempi on vain yhden kauden täällä ollut. Täällä on helppo keskittyä korikseen, kun ei oikein muuta ole, Turja heittää Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos Kobrien tarinalle etsii jonkinlaista yhtenevää tekijää aina kevään 2003 ykkösdivarinoususta nykypäivän Korisliiga-vakiojoukkueeseen, niin se on Turjan suku. Turjia on riittänyt pelaajina, valmentajina ja taustaryhmäläisinä. Nykyäänkin managerina toimii isä Markku Turja, kun taas valmennuksesta vastaa Ville Turja ja parketilla pelaamisesta Jussi.

1990-syntynyt Jussi Turja ei ehtinyt ikänsä puolesta pelata kakkosdivaria, mutta hän on ollut suuressa osassa edustusjoukkuedebyytistään 2005/06 tulevaan kauteen saakka. Tililtä löytyy jo seitsemän kautta ykkösdivaria ja kahdeksan kautta Korisliigaa. Jokainen Kobrien paidassa.

– Kobrat on tietenkin itselle iso asia, kun omalla kotipaikkakunnalla pääsee pelaamaan Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Kyllä meidän taustaryhmä on tehnyt kovaa työtä vuosien varrella. Tekijöitä on vähän, mutta he ovat pystyneet pitämään meidät liigassa.

Jos Antero Lehdon siirtyminen Tampereen Pyrinnöstä BC Nokiaan nostatti karvat pystyyn monilla, niin vielä suurempi jymypaukku olisi Turjan siirtyminen johonkin toiseen joukkueeseen. Onko hän itse edes ajatellut, että siirtyisi jonnekin muualle?

– En ole. Silloin divariaikoina oli jotain miettimistä, että jos menisi liigaan jonnekin. Sen jälkeen, kun noustiin liigaan, niin ei ole tullut mielenkään, Turja kertoo.

Mutta löytyy Turjalta yksittäinen lipsahdus Lapuan ulkopuolelle Virginia Lynchburgiin kaudelta 2011/12, mistä hän palasi kevääksi 2012 juuri sopivaan aikaan nostamaan Kobrat Korisliigaan divarista.

– Se oli aika pieni koulu, johon pääsin, mutta oli hienoa nähdä urheilukulttuuria Yhdysvaltojen puolella. Se oli aika erilaista. Siellä yliopistossa treenattiin todella kovaa, Turja muistelee.

”Hyvältä näyttää ainakin omissa papereissa”

Tammikuussa kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykin ohittaneelta Turjalta löytyy jo runsaasti kilometrejä. Viisitoista vuotta Suomen kahdella korkeimmalla sarjatasolla ovat vaatineet veronsa. Loukkaantumisia on tullut, mutta eivät missään vaiheessa pysäyttäneet uraa lopullisesti.

Päinvastoin tahti ei näytä hyytyvän. Turja rehki edelliskaudella 31 ottelua 22 minuutin parkettiajalla tilastoikseen 6,0 pistettä, 1,6 levypalloa.

– Tällä hetkellä otan päivä kerrallaan, mutta vielä täällä palloillaan, toivottavasti vielä on edessä ainakin muutama vuosi. Tietysti koko ajan kehonhuollon tietotaito kehittyy ja monen ura venyy.

Alkavan kauden kynnyksellä Kobrat on saanut kokoon mielenkiintoisen joukkueen. Jälleen kokoonpanosta löytyy jatkuvuutta Kobrat-ikoni Turjan ohessa edelliskauden Lapualla pelanneiden Antto Nikkarisen ja Juho Lehtorannan muodossa, mutta myös tuoretta verta: nimekkäimpänä Susijengin Viro-maaotteluissa häikäissyt Korisliiga-tulokas Remu Raitanen.

– Minä, Juho ja Antto olemme vähän vanhempaa kaartia ja toivottavasti heilläkin on vielä parhaimpia vuosia jäljellä, Turja aloittaa.

– Remu on nuori, tekee kovasti töitä ja erittäin lahjakas. Ei pidä myöskään unohtaa Tuukka Härsilää, joka on pelannut nuorten maajoukkueissa ja näyttää kehittyneen todella paljon, sekä paluumuuttaja Peetu Drockilaa, joka on myös nuori pelaaja.

– Siihen vielä hyvät vahvistukset, niin kyllä ihan hyvältä näyttää ainakin omissa papereissa.

Päävalmentaja Kobrissa jatkaa Jussin isoveli Ville Turja, jolla on ollut monet saappaat jalassa lapualaisorganisaatiossa: pelaajana ja valmentajana sekä molempina myös yhtaikaa. Veljespari on jo tottunut tähän erikoiseen dynamiikkaan joukkueen sisällä.

– Villeen minulla on todella paljon luottoa. Vaikka välillä on sellaista veljesten välistä nahistelua, niin ne pidetään suljettujen ovien takana ja kentällä ollaan ammattilaisia. Hyvin se on tähän mennessä mennyt, Turja hymähtää.