Marius van Andringa teki kesällä Ranskan kolmostasolla LM1:ssä pelaavan CEP Lorientin kanssa sopimuksen ja samalla van Andringa aloitti ensimmäisen kautensa ulkomailla. Van Andringa on ollut iloinen uudesta etapista urallaan.

Kuuden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen 26-vuotias van Andringa pääsee pelaamaan toiseen kotimaahansa, sillä hänen isänsä on ranskalaislähtöinen ja häneltä löytyy myös maan kansalaisuus. Hän oli lähellä siirtoa Ranskaan jo pari kautta sitten ja tuolloin hänen oli alun perin tarkoitus liittyä mukaan ranskalaispelaajan statuksella, mutta se ei ollut sääntöjen puitteissa mahdollista, vaan hänet luokiteltiin ulkomaalaispelaajaksi.

Van Andringa on ollut tyytyväinen alkuun uudessa seurassa. LM1 on Ranskan kolmanneksi korkein sarjataso, mutta Lorientissa olosuhteet ovat van Andringan mukaan viimeisen päälle kunnossa.

– Täällä on ollut tosi hyvä olla. Olemme treenanneet aika kovaa ja määrällisesti enemmän, kauemmin ja kovempaa kuin Korisliigassa. Kaikki toiminta on ollut hyvin ammattimaista sekä kentällä että sen ulkopuolella. Meillä oli yhdeksän harjoitusottelua ja menimme harjoituskaudella tosi kovaa, van Andringa paljastaa.

– Täällä voi mennä kovaa, kun puitteet ovat kunnossa. Meillä on halli, joka on ainoastaan meidän käytössämme ja useita valmentajia. Valmentajien on helpompi pakottaa treenaamaan kovaa, kun kaikki puitteet ovat niin hyvät.

Seura operoi tällä kaudella 1,7 miljoonan euron budjetilla ja sen halli vetää 3800 katsojaa. Lorientin lisäksi vastaavanlaiset olosuhteet löytyvät myös monesta muusta LM1-seurasta.

– Täällä on paljon joukkueita, joilla puitteet ovat kunnossa. Useimmat joukkueet ovat täysammattilaisjoukkueita, joissa pelaajat tienaavat ihan hyvin.

– Täytyy toivoa, että Suomeen saataisiin samanlaiset puitteet jollain aikavälillä, mutta fakta on se, että raha tuo puitteet, ja täällä on enemmän rahaa laittaa niihin.

Lorientilla on alkamassa viides peräkkäinen kausi LM1:ssä. Van Andringan mukaan tavoitteena on, että kausi jää samalla joukkueen viimeiseksi tällä sarjatasolla.

– Meillä on sarjan isoin budjetti ja tavoitteena on tämän kauden päätteeksi nousta ProB:hen ja sitten viiden vuoden päästä ProA:han. Tavoitteet on siis korkealla.

Van Andringan mielestä pelityyli eroaa selvästi Suomeen verrattuna.

– Korisliiga on niin epätasainen ja siinä pelataan niin erilaista koripalloa kuin täällä, joten vertaaminen on vaikeaa. Täällä pelaajat ovat atleettisempia ja fyysisempiä, mutta taktinen osaaminen on huonompaa.

Takamiehenä pelaava van Andringa on ehtinyt jo huomata sarjan kovuuden.

– Peli on paljon fyysisempää ja kolhuja tulee enemmän. Vastustajat pistävät palloon paljon painetta ja samalla tulee vastaanotettua aika paljon iskuja. Iskut eivät haittaa ja tehtäväni on heittää ja puolustaa.

Henkilökohtaisia tavoitteita tulevaksi kaudeksi van Andringa ei ole asettanut.

– Tavoitteeni menevät aika lailla joukkueen mukana. Mitään henkilökohtaisia pistetavoitteita tai sellaisia minulla ei ole. Meillä on makea joukkue, jossa kaikki pelaavat toisilleen. Haluan pelata mahdollisimman hyvän kauden ja nousta joukkueen mukana ProB-sarjaan.

Lorientin kausi käynnistyi jo viikonloppuna, kun se voitti Les Sablesin selvästi 72-56. Lorientin kausi jatkuu tiistaina, kun se isännöi Bordeauxia.