Korisvalmentaja vietti kolme vuotta tutkien mielen ja kehon yhteyttä – rakentaa nyt uudenlaista koriskonseptia Lahdessa

Lahti Basketballin uusi päävalmentaja Pieti Poikola vietti kolme vuotta erossa koripallovalmentajan töistä. Tauon aikana hän opiskeli paljon huippukoripallon trendejä mutta myös oman mielensä ja kehonsa yhteyttä. Nyt hän on palannut Korisliigaan ja luotsaa Lahdesta täysin uudenlaista joukkuetta.

– On todella hyvä fiilis palata, koska olen uusiutunut valmentajana ja oppinut näiden kolmen vuoden aikana todella paljon. Haluamme Lahdessa olla koko ajan läsnä, tietoisia ja rehellisiä itsellemme. Koen, että kun pystymme parantamaan pelaajien omaa tietoisuutta, niin sitä kautta pystymme myös tekemään tulosta, Poikola kertoo Koripalloliiton sivuilla.

Poikola on apuvalmentajansa Tom Coomanin kanssa rakentanut konseptin täysin tyhjästä, ja he ovat päättäneet lähteä valmentamaan Suomessa aivan uudenlaista koripalloa. Poikola toki muistuttaa, että koripallon lainalaisuudet, kuten tilankäyttö ja ajoitukset, eivät katoa mihinkään, mutta niitä täydennetään omintakeisella kokonaisuudella.

Lahden valmennuksessa hyödynnetään kentän ulkopuolisia elementtejä kuten meditaatiota ja mielikuvaharjoituksia. Pelikirjaan puolestaan on sisällytetty oppeja suoraan kolmiohyökkäyksen isältä Tex Winteriltä, mutta kuvioita on päivitetty moderniin koripalloon soveltuviksi.

– Nykyään pelataan pelipaikatonta koripalloa, joten kaikki taktiikat on muovattu meidän konseptiimme sopiviksi, mutta lähtökohta on yhä samanlainen. Rakenteesta ollaan todella tarkkoja, mutta suunnitelman sisällä pelaajilla on paljon mahdollisuuksia tehdä henkilökohtaisia valintoja, vaikka sitä rakennetta ei saakaan rikkoa.

Lahti Basketball jäi viime kauden keskeytyessä sarjataulukossa pudotuspeliviivan alapuolelle. Nyt joukkueenjohdon antamat tavoitteet ovat valmennusryhmälle erittäin selkeät.

– Olen sitoutunut minulle annettuun tavoitteeseen palauttaa lahtelainen duunarimentaliteetti, eli tulemme pelaamaan erittäin intensiivistä ja aktiivista koripalloa, Poikola toteaa.

Päivittäisen harjoittelun on hänen mukaansa oltava niin laadukasta, että lahtelaiset kannattajat saavat seurata parasta mahdollista koripalloa, mutta sen on tarjottava myös kasvaville pelaajille väylä, joka valmistaa pelaamaan koripalloa Euroopan korkeimmalla tasolla. Näitä tavoitteita silmällä pitäen Poikola on erittäin tyytyväinen kautta edeltäneeseen rekrytointiprosessiin ja joukkueen uuteen kokoonpanoon.

– Mietimme tarkkaan, minkälaisia pelaajaprofiileja tavoittelemme, ja onnistuimme löytämään pelaajia, jotka sekä sopivat niihin profiileihin että myös itse näkivät itsensä niissä. Eli kokoonpanomme syvyydestä homma ei ainakaan jää kiinni.

Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat Poikolan mukaan motivoituneita ja istuvat joukkueen konseptiin hyvin. Alex Campbell, Wayne McCullough, Brandon Peel ja Brandon Myer ovat toistaiseksi verrattain tuntemattomia mutta ovat löytyneet samoilla tarkoilla vaatimuksilla etsien.

Koronakriisi on toki pakottanut joukkueen lähestymään alkukauden harjoituksia hieman poikkeavalla tavalla. Ulkomaalaisvahvistuksille jouduttiin maahantulon jälkeen pitämään intensiivinen kahden viikon treenijakso, jossa valmentajat valmensivat hanskat kädessä etäisyydeltä ja harjoitukset oli pakko aloittaa jo aamuseitsemältä. Lisäksi koko joukkuetta on täytynyt pitää niin sanotusti omassa kuplassaan, ja kaikkien on täytynyt välttää tarpeettomia ihmiskontakteja.

– Meillä pitää olla niin sitoutuneita pelaajia, että heidän ei tarvitse päästä illalla ravintolaelämään, ja meidän velvollisuutemme taas vastaavasti on tarjota pelaajille sosiaalinen ympäristö, joka paikkaa sitä vajetta. Myös katsojilla on parhaillaan vaikeaa, joten tarjoamme viihdettä, jonka avulla vaikeudet voi unohtaa. Mutta se väylä on auki ainoastaan niin kauan kuin itse toimimme vastuullisesti.

Sitoutuneisuus näkyy koko joukkueessa. Ulkomaalaisvahvistuksia ja heidän omistautuneisuuttaan kehuttuaan Poikola mainitsee pelaajan aivan toisesta kategoriasta. Nuorista kotimaisista hän kehottaa yleisöä kiinnittämään erityistä huomiota ensimmäistä Korisliiga-kauttaan pelaavaan laituri Eemi Luukkoseen.

– Luukkonen tulee aivan varmasti lyömään itsensä tänä vuonna läpi Korisliigassa. On todella miellyttävää päästä kehumaan nuorta miestä, joka pitää jalat maassa mutta tekee päivittäin hurjan määrän työtä tullakseen paremmaksi urheilijaksi.

Lähde: Koripalloliiton kotisivut


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä