Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

Susijengillä oli ennen ottelua tiedossa, että hävittyään Sveitsiä vastaan viimeisen sekunnin heitolla Serbia saapuisi hurjalla intensiteetillä maanantai-illan otteluun.

Kaikesta valmistautumisesta huolimatta Serbia antoi pelin ensimmäisen puolentoista neljänneksen ajan Susijengille shokkihoitoa. Serbipelaajat painostivat Susijengin pelinrakentajia koko kentällä ja pysyivät skriinin takaa juoksevissa heittäjissä kiinni iilimatoina kiinni niin, että ottelun synkimmällä hetkellä Susijengi oli kerännyt 14 pisteen vastapainoksi 19 virhettä ja hävinnyt levypallot kymmenellä.

Susijengi teki tarvittavat korjaukset puolustuspäässä ja löysi Jamar Wilsonin ja Edon Maxhunin avulla vähitellen hyökkäyksen flow’n. Ero kaventui tauon jälkeen hetkittäin kuuteen ja seitsemään pisteeseen, mutta aina Suomen hengittäessä niskaan Serbia sai vapauttavan korin tai puolustuspään onnistumisen myötä eron takaisin kymmeneen.

– Kyllä tämä peli ratkesi jo aivan alussa. Meillä oli vaikeuksia tottua Serbian puolustuspelaamiseen ja he tukkivat hyökkäyspelimme liikkeen. Pelihän oli tasaista sen jälkeen, kun saimme hyökkäyksestä otteen, mutta jäimme alussa aivan liian kauas taakse, päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tämä oli silti minusta ihan hyvä peli meiltä. Pelaajat kasvoivat pelin aikana, me kasvoimme joukkueena ja pystyimme vähän palauttamaan sitä lookia, mikä meillä oli kesän Viro-matseissa. Todella iso arvostus kaikille pelaajille, jotka joutuvat uusiin tilanteisiin uusien joukkuetovereiden kanssa kuukausien tauon jälkeen ja silti suoriutuvat tehtävästään.

Susijengin kirkkain ilonaihe oli nuorisomaajoukkueissa korisukkia vuosi toisensa jälkeen liekittänyt Edon Maxhuni.

Susihyökkäyksen sakatessa pahimman kautta Maxhuni hyökkäsi pelkäämättä serbialaispuolustusta päin ja onnistui heitoillaan ja palloskriinipeleillään repimään aukkoja serbiselustaan. Maxhuni osoitti erityisesti rohkeuden merkityksen kansainvälisen tason koripallossa.

– Aina pitää olla valmis pelaamaan ja kun minulle tulee mahdollisuus astua kentälle, anna joka kerta kaikkeni. Saatiin peli ihan hyvin rullaamaan huonon alun jälkeen, mutta Serbia on yksi maailman suurista koripallomaista. He osasivat pitää johtonsa, Maxhuni kuittasi pelin hengen.

Dettmannin mainitsema ”kesän look” pilkisteli hetkittäin tauon jälkeen. Uusista pelaajista Elias Valtonen (8/6) osoitti arvonsa kahden pään pelaajana, Daniel Dolenc (1/5) paini iskuja kaihtamatta isoja serbejä vastaan ja monitoimimies Aapeli ”Kaapeli” Alanen (2/3) esitti parhaimmillaan kimmomuurismaista puolustuspelaamista.

Sasu Salin (10/4/5 riistoa) ja Shawn Huff (9/2) pelottelivat serbejä kirivaiheessa ja Alexander Madsen (9/2/3 blokkia) väläytteli hetkittäin.

Kokonaisuus näkyi kuitenkin tilastoista: Serbia vei levypallot 43-31 ja sai erinomaisella hyökkäyspään rotaatiollaan Susijengin virhevaikeuksiin jo varhain. Serbia pääsikin vapaaheittoviivalle 35 kertaa – tuplat Susijengiin (18 vapaaheittoa) nähden.

– Meidän puolustushan toimi ihan hyvin suurimman osan ajasta. Eka puolisko oli samanlainen kuin helmikuussakin Serbiaa vastaan, ei saatu millään heittoja sisään. Pari heittoa enemmän ekalla jaksolla sisään, niin olisi ollut erinäköinen peli, Sasu Salin harmitteli pelin jälkeen.

Sudenkatse Sveitsin suuntaan

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Georgia ryntäsi lähelle lohkovoittoa. Serbia puolestaan tarrasi toiseen EM-kisapaikkaan toisella voitollaan. Susijengi ja Sveitsi pitävät lohkon perää, kummallakin on yksi voitto kolmesta ottelusta.

Niinpä helmikuun 2021 EM-karsintaikkunaan lähdettäessä asetelma on, että Susijengin on pidettävä Sveitsi takanaan.

– Me lähdetään helmikuun ikkunaan sillä asenteella, että voitetaan molemmat pelit, Edon Maxhuni uhkui.

– Näissäkin peleissä oli ihan hyviä elementtejä, joista lähteä ammentamaan helmikuun ikkunaan. Kaikki on omissa käsissä, komppasi Salin.

Susijengi kohtaa Sveitsin perjantaina 19.2. ja Georgian sunnuntaina 21.2.

Serbia – Susijengi 75–66 (17–7, 35–25, 55–45), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Espoo Metro Areena 30.11.2020

Susijengi: Edon Maxhuni 15/2/6 syöttöä, Sasu Salin 10/4/5 riistoa, Alexander Madsen 9/2/3 blokkia, Shawn Huff 9/2, Elias Valtonen 8/6, Jamar Wilson 6/0, Daniel Dolenc 3/5, Aapeli Alanen 2/3, Henri Kantonen 2/2, Matti Nuutinen 2/0, Mikko Koivisto 0/0, Carl Lindbom.

Serbia: Danilo Andjusic 19/1, Aleksa Avramovic 17/4, Dragan Apic 12/5/3 syöttöä, Nemanja Dangubic 8/7.