Miltä Lauri Markkasen tuleva sopimus tulee näyttämään? Näin Markkasen tilanne vertautuu muihin varausluokkansa pelaajiin

© Kuva: Getty Images

Chicago Bullsilla ja Lauri Markkasella oli mahdollisuus ennen kautta tehdä jatkosopimus Markkaselle, mutta osapuolet olivat eri aallonpituudella ja paperi jäi kirjoittamatta. Markkasen tulokassopimus umpeutuu tämän kauden jälkeen ja mies on kertonut haluavansa jatkaa Chicagossa, mutta miltä Markkasen seuraava sopimus tulee näyttämään?

Markkasen urakeskiarvo on 16,4 pistettä 7,5 levypalloa ja 1,3 syöttöä, mutta viime kausi oli miehen NBA-uran huonoin. Markkanen teki ainoastaan 14,7 pistettä ja hankki 6,3 levypalloa. Markkanen on ollut tällä kaudella loistovireessä tehden 20,5 pistettä ottelua kohti. Markkasen peli on myös parantunut kauden edetessä, tehden kahdessa viime ottelussaan 31 ja 30 pistettä.

Hyvä vertailukohde on muut 2017 varaustilaisuudessa varatut pelaajat. Neljä varaustilaisuuden pelaajaa solmi suurimmat mahdolliset sopimukset, Jayson Tatum, De’Aaron Fox, Donovan Mitchell ja Bam Adebayo. Uudet sopimukset tuovat kotiin vähintään 163 miljoona dollaria seuraavan viiden vuoden aikana, eli noin 33 miljoonaa dollaria vuodessa.

Näistä pelaajista Tatum ja Mitchell ovat omassa luokassaan. Vaikka Markkasen urakeskiarvot (16,4/7,5/1,3) lähentelevät Tatumin keskiarvoja (17,9/6,0/2,3), jälkimmäisellä oli alla uransa paras kausi (23,4/7,0/3,0), jolla mies pääsi NBA:n tähdistöotteluun asti. Mitchell on puolestaan pelannut yli 20 pisteen keskiarvolla jokaisella neljällä kaudellaan. Tatumin tavoin Mitchell oli viime kaudella tähdistöottelussa mukana.

Hieman lähempänä Markkasen tasoa on Miami Heatin Bam Adebayo. Adebayon ura on ollut nousujohteinen ja viime kaudella mies teki 15,9 pistettä ottelua kohden. Selvästi vähemmän kuin Markkanen on tehnyt tällä kaudella. Adebayo on kuitenkin Markkasta parempi levypalloissa, pelinrakentamisessa ja puolustamisessa. Adebayo sai viime kaudella 10,2 levypalloa ja 5,1 syöttöä ottelua kohden. Hän oli myös tärkeä osa Heatin finaaleihin yltänyttä joukkuetta. Adebayo oli myöskin viime kauden tähdistöottelussa mukana.

Muita sopimuksen tehneitä pelaajia 2017 varaustilaisuudesta olivat, Markelle Fultz (50 miljoonaa 3 vuotta), Jonathan Isaac (80 miljoonaa 4 vuotta), Derrick White (73 miljoonaa 4 vuotta) Luke Kennard (64 miljoonaa 4 vuotta), OG Anunoby (72 miljoonaa 4 vuotta) ja Kyle Kuzma (40 miljoonaa 3 vuotta). Sopimukset tienaavat pelaajille keskiarvolta 13-20 miljoonaa dollaria kaudessa.

Markkanen on näitä pelaajia yleisesti ottaen parempi. Parhaiten Markkaseen verrattavissa oleva pelaaja on Kyle Kuzma. Kuzma näytti nousevan tähtipelaajaksi kaksi kautta sitten tehtyään 18,7 pistettä ottelua kohden. Viime kaudella mies kuitenkin jäi vähälle roolille Lakersissa Anthony Davisin hankkimisen jälkeen ja Kuzma teki vain 12,8 pistettä ottelua kohden. Palkintona siitä kolme vuotta ja 40 miljoonaa dollaria, joka on Kuzman kaltaisesta pelaajasta halpa hinta. Kuzman sopimuksen hintaan todennäköisesti vaikuttaa se, että Lakers on tälläkin kaudella mestarisuosikki. Kuzmalla on myös pelaajaoptio toisen vuoden jälkeen, jolloin hän voi katsella markkina-arvoaan uudestaan ja halutessaan kokeilla vesiä vapaana agenttina.

Toinen Markkaseen verrattava pelaaja on Orlando Macicin Jonathan Isaac. Mies teki viime kaudella 11,9 pistettä ja sai 6,8 levypalloa ottelua kohden. Isaacin arvo on tosin korvaamaton kentän omassa päässä. Isaac sai 2,3 blokkia ottelua kohden viime kaudella. Yhtä paljon kuin Anthony Davis, joka valittiin liigan toiseksi parhaaksi puolustajaksi. Isaac on itsekin yksi liigan parhaista puolustajista. Isaac viettää koko kauden sairastuvalla polvivamman takia. Magic maksoikin miehelle reilusti luottaen, että hän pystyy palaamaan omalle tasolleen puolustuspäässä ja parantamaan otteitaan hyökkäyspäässä.

Markkanen on tämän kauden jälkeen rajoitettu vapaa agentti, joka tarkoittaa sitä, että Markkanen voi hyväksyä sopimuksen myös muilta joukkueilta. Chicago Bullsilla on kuitenkin oikeus vastata muiden joukkueiden tekemään tarjoukseen, jolloin hän pysyisi Chicagossa.

Jos Markkanen pystyy jatkamaan yli 20,5 pisteen keskiarvolla tulee sopimus olemaan todennäköisesti jotain Isaacin ja Tatumin väliltä. Jos tarkkaa lukua pitää veikata, niin neljä vuotta ja 90 miljoonaa kuulostaa realistiselta. Tällainen sopimus toisi Markkasen pussiin 22,5 miljoonaa dollaria vuodessa. Kausi on toki vasta nuori ja Markkasella on vielä aikaa parantaa.


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.