Susijengi päätti EM-karsinnat komeaan voittoon

© Kuva: fiba.com

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

Parhaimmillaan 22 pisteellä johtanut Susijengi jumittui puolustusasemiin kolmannella neljänneksellä Georgian saavuttua pukukopista tulena ja tappurana päävalmentajansa Ilias Zourosin pitämän motivaatiopuhuttelun jälkeen. Georgia paimensi kymmenminuuttisen aikana Susijengin kahdeksaan pisteeseen ja kahdeksaan pallonmenetykseen ja nousi jakson päätteeksi tasapisteisiin 57–57.

Ratkaisevalla neljänneksellä Susijengi palasi kuitenkin kuskin paikalle löydettyään kentälle rivin puolustuspelaajia, jotka imivät energian georgialaishyökkäyksestä.

Daniel Dolenc (5/0) möyri pelätyn Giorgi Shermadinin (19/12/3 syöttöä) pois tasapainosta, Henri Kantonen (5/2) ja Sasu Salin (8/5/5 syöttöä) pörräsivät herhiläisinä Georgian pallonkäsittelijöiden kimpussa ja Alexander Madsen (8/3/3 syöttöä/2 blokkia) ja Elias Valtonen (14/5/4 syöttöä/3 riistoa/3 blokkia) luutivat vuoroin kotijoukkueen heittoyrityksiä parketin pintaan.

Ja kun puolustuspäähän palasi energia, löytyi se hyökkäykseenkin. Siirryttyään viisi minuuttia ennen loppua Madsenin ja tarkasti heittäneen Erik Murphyn (14/2/3 syöttöä) kolmosilla 63–69-johtoon ei Susijengi päästänyt Georgiaa enää neljää pistettä lähemmäs. Peräti kuusi susipelaajaa nousi pisteille viimeisen kymmenen minuutin aikana.

– Eka puolisko oli meiltä aivan erinomaista koripalloa. Tiesimme kuitenkin, että Georgia on hyvä joukkue ja tulee tauolta peliin lujaa. Koriksessa tulee erilaisia ”runeja” kumpaankin suuntaan ja Georgia sai omansa, mutta keskityimme hyvin, palasimme pelaamaan vahvuuksillamme ja kuittasimme voiton, myhäili vapautuneesti pelannut ja neljä kolmosta kairannut Erik Murphy Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengi lähti otteluun painostamalla ankarasti Georgian pelinrakentajia ja tanssittamalla 216-senttistä Shermadinia niin, ettei tämä saisi palloa paraatipaikoilleen. Pelisuunnitelma Shermadinia vastaan toteutui täydellisesti, sillä Teneriffan torni ei saanut koko ottelussa ilmaan kuin yhdeksän pelitilanneheittoa.

Edon Maxhuni (11/0/3 syöttöä) avasi susihyökkäyksen kahdeksalla perättäisellä pisteellään ja Tbilisin hallin taululle oli kirjattu 22 pisteen suomalaisjohto vain varttitunnin peliin jälkeen. Susijengi upotti avauspuoliskolla kakkosensa 72 % ja kolmosensa 46 % tarkkuudella nauttien onnistumisista koko joukkueena.

– Shermadini on erinomainen pelaaja. Halusimme keskittyä häneen ja pelata häntä vastaan mahdollisimman fyysisesti. Tiesimme, että hän pelaisi maksimiminuutit ja tahdoimme hänen olevan väsynyt lopussa, Erik Murphy avasi ottelua.

Georgia-pelin avauspuolisko ja Sveitsi-ottelun kolme ensimmäistä jaksoa olivatkin parasta Susijengiä hetkeen. Pallo ja miehet liikkuivat, vapaat heitot upposivat, levypallot päätyivät hyppysiin ja puolustus oli kollektiivista.

Aihetta iloon tarjosi Tbilisin kuplassa avainpelaajiston lisäksi myös vaihtomiehet: Georgiaa vastaan pelinrakentajat Henri Kantonen ja Ilari Seppälä (2/1) käyttivät minuuttinsa tehokkaasti, Dolenc toi ryminää ja yritystä isoon päähän ja Alex Murphy (4/1) kunnostautui liikkuvuudellaan ja yritteliäisyydellään puolustuksessa.

– Yksi tarkoituksista oli saada lisää pelejä ja minuutteja nuoremmalle pelaajistolle ja hyvinhän nuo kaikki suoriutuivat tärkeilläkin hetkillä, kokeneeseen susiosastoon lukeutuva Sasu Salin hymyili viitaten vähemmän maaotteluita kirjauttaneeseen miehistöön.

Susijengin valmentaja Lassi Tuovi antoi joukkueelleen kiitettävän arvosanan EM-kisapaikan ratkaisseesta päätöskuplasta.

EM-karsinnat kuplajärjestelyineen kaikkineen olivat haastava kokonaisuus, mutta kahdessa viimeisessä ottelussa joukkue pelasi vahvuuksillaan kahta neljännestä lukuun ottamatta.

– Meillä oli ylä- ja alamäkemme, emme saaneet yhteenkään ikkunaan kaikkia pelaajia mukaan ja joukkue on vähän uudistunut, mutta tärkeimmissä paikoissa tänä viikonloppuna onnistuimme ja pelasimme hienoa koripalloa, Tuovi paketoi päättyneet karsinnat.

Serbia kohosi lohkon voittoon kohottuaan sunnuntaina kirivoittoon Sveitsistä perjantaisen Georgia-murskavoiton jatkoksi. Neljä voittoa kuudesta ottelusta hakenut Georgia tipahti lohkon kakkoseksi ja kolmen voiton Susijengi päätyi kolmanneksi.

Seuraavat EM-kisat pelataan syyskuussa 2022 Tbilisissä (Georgia), Prahassa (Tshekki), Milanossa (Italia), Kölnissä ja Berliinissä (Saksa).

Georgia – Susijengi 70–78 (17–30, 30–49, 57–57), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Tbilisi (Georgia) 21.2.2021

Susijengi: Elias Valtonen 14/5/4 syöttöä/3 riistoa/3 blokkia, Erik Murphy 14/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni 11/0/3 syöttöä, Sasu Salin 8/5/5 syöttöä, Alexander Madsen 8/3/3 syöttöä/2 blokkia, Henri Kantonen 5/2, Mikko Koivisto 5/1, Daniel Dolenc 5/0, Alex Murphy 4/1, Shawn Huff 2/1, Ilari Seppälä 2/1, Matti Nuutinen 0/0.

Georgia: Giorgi Shermadini 19/12/3 syöttöä, Duda Sanadze 18/5, Beka Burjanadze 11/7, Mikhail Berishvili 9/2.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.