Los Angeles Lakersin tähtipelaaja LeBron James kohautti NBA-yhteisöä, kun mies liittyi NBA:n uuden pudotuspeliformaatin kriitikoihin. LeBron antoi rankkaa palautetta uudelle formaatille joukkueen sunnuntaisen ottelun jälkeen.

– Kuka ikinä keksikään tuon paskan, ansaitsee saada potkut, James kertoi turnauksesta.

Jamesin yhtäkkinen kritiikki turnausta kohtaan voi pohjautua siihen, että miehen joukkue on tippunut viime viikkojen aikana hyvin lähelle turnauspaikkaa. Molempien konferenssien sijat 7-10 pelaavat miniturnauksessa, jossa määritellään kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa. Jamesin Lakers on tippunut läntisessä konferenssissa kuudenneksi ja joukkueella on yhtä paljon voittoja, kun seitsemäntenä olevalla Portland Trail Blazersilla.

LeBron ei ole ainoa pelaaja, joka on kritisoinut turnausta. Dallas Mavericksin Luka Doncic kertoi aikaisemmin tällä kaudella, että hän ei näe turnauksessa pointtia. Molempia pelaajia yhdistää se, että heidän joukkueet olisivat normaalina vuonna selvästi pudotuspelipaikalla, mutta tänä vuonna joukkueet joutuvat taistelemaan, etteivät joudu play-in -turnaukseen. NBA:n koripallostrategian varatoimitusjohtaja Evan Wasch vastasi play-in -turnaukseen kohdistuneeseen kritiikkiin Washington Postin haastattelussa.

– Me otamme tietenkin palautetta vastaan sekä pelaajilta, että joukkueilta. Mutta, kun asian laittaa vaakalaudalle uskomme, että turnaus tarjoaa enemmän positiivisia asioita kuin negatiivisia, Wasch kertoi.

Pelaajien lisäksi turnaus on saanut kritiikkiä muun muassa Mavericksin omistajalta Mark Cubanilta. Cuban tarjosi myös oman vaihtoehtoisen ratkaisun play-in -turnauksen tilalle.

– Ymmärrän, miksi NBA on tehnyt näin. Jos alamme soveltamaan koronan takia, meidän pitäisi sijoittua sijoille 1-20 (ilman konferensseja) ja antaa viimeisten neljän karsia play-in -turnauksessa. Tänä vuonna etenkin, koska kymmenen peliä, mitä jouduttiin karsimaan, oli konferenssin sisäisiä otteluita, Cuban kertoi.

Kritiikistä huolimatta NBA:n uusi pudotuspeliformaatti on raporttien mukaan tullut jäädäkseen. Aikaisempien raporttien mukaan joukkueiden edustajien odotetaan hyväksyvän uusi formaatti tämän kauden jälkeen pysyvästi. Vaikka syitä kritisoida turnausta löytyy, sillä on ollut positiivisiakin vaikutuksia. Esimerkkinä tänä vuonna nähtiin selvästi vähemmän joukkueita, jotka heittivät pyyhkeen kehään vaihtoikkunan takarajalla yrittäen parantaa varausvuoroarvonnan mahdollisuuksiaan.