Susijengin ratkaisupelaajien kastiin kohinalla noussut Euran Veivan kasvatti Elias Valtonen, 200 cm ja 21 vuotta, on solminut kolmevuotisen sopimuksen Espanjan ACB-liigaa pelaavan Basquet Manresan kanssa. Ammattilaisuransa Saksan Pro A:n Tigers Tübingenissa aloittanut Valtonen odottaa Manresasta uutta kehitysloikkaa urallaan.

Basquet Manresa rekrytoi euralaislaituria riveihinsä jo runsas kuukausi sitten, jolloin Espanjan ACB-liigan runkosarjaa oli vielä useampi kierros pelaamatta.

– Oma kauteni Saksan Tübingenissa oli vielä käynnissä, kun Manresa osoitti kiinnostuksensa minua kohtaan. Agentin kanssa lähdettiin selvittelemään asioita ja pyrittiin hyvin nopeasti ilmaisemaan, että kiinnostus on molemminpuolista ja tässä sitä ollaan, Valtonen iloitsee Koripalloliiton tiedotteessa.

Kuten vasta solmitun sopimuksen pituuskin – kevääseen 2024 asti – kertoo, on Manresan tavoitteissa kasvattaa Valtosesta ratkaisupelaajaa vähitellen.

– Olen käynyt keskusteluja seuran johtoportaan kanssa ja he ovat painottaneet, että heillä on kanssani pitkän tähtäimen pelaajakehitystavoite. Lisäksi joukkueen päävalmentaja Pedro Martinez tunnetaan pelaajakehittäjänä, mikä onkin yksi suurimpia syitä sille, miksi näin Manresan parhaaksi vaihtoehdoksi tässä vaiheessa uraa, Valtonen kertoo.

– Manresa on hyvin perinteikäs seura runsaan 50 000 asukkaan kaupungista Barcelonan kupeesta ja minulle kerrotun mukaan koko kaupungille on suuri ylpeydenaihe, että he pelaavat Espanjan korkeimmalla sarjatasolla.

Manresa kuului kauden 2020–21 yllätysjoukkueisiin Euroopan parhaana kansallisena koripallosarjana laajalti tunnetussa ACB:ssa. Manresa päihitti ACB:n runkosarjan päätöskierroksella hallitsevan mestarin Saski Baskonian, mutta jäi täpärästi pudotuspelien ulkopuolelle.

Basquet Manresaan ovat aiemmin tuoneet suomalaisväriä Susijengin luottopelaajiin lukeutuva Erik Murphy, joka edusti seuraa kevätkaudella 2019, sekä takavuosien juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Iikka Mäki, joka pelasi useita kausia Manresan junioriakatemiassa ja jonka nimi merkittiin pöytäkirjaan yhdessä ACB-liigan runkosarjaottelussa kaudella 2013–14.