Susijengin mustat hetket kostautuivat – ”Olimme aikamoisessa pesukoneessa”

© Kuva: fiba.com

Tshekki ei antanut Susijengille mahdollisuutta revanssivoittoon sunnuntaina Prahassa. Kotijoukkue aloitti ottelun kuudella lähes perättäisellä kolmosella, piti nuoren Susijengin avainpelaajat tiukassa vartioinnissaan ja hyödynsi vieraiden mustat hetket taidolla ja rutiinilla matkallaan 93–85 (56–36) -voittoon.

Käytännössä Tshekin ja Susijengin sunnuntain ottelun ratkaisu nähtiin vierasjoukkueen mustilla hetkillä ensimmäisen jakson alussa ja toisen jakson lopussa.

Kun ottelu oli ehtinyt vanheta vain neljä ja puoli minuuttia, oli Tshekki huudattanut 500-päistä prahalaiskatsomoa upottamalla viisi kulmakolmosta tappavin tarkkuuksin ja keräämällä peräti 21 pistettä.

Susijengi löysi ryhtinsä ja kaivoi tiensä takaisin neljän pisteen päähän, kunnes Tshekki löysi jälleen tehokkaan ekstrasyöttöpelinsä, kaapi vahvempana ja kokeneempana levypallot haltuunsa ja kuittasi taukoa edeltäneen neliminuuttisen 14–2 kasvattaen eron 56–36:aan. Avauspuoliskon hahmo oli täydellisin heittoprosentein 15 pistettä naulannut Martin Peterka.

Pelin toisella puoliskolla Tshekki rankaisi edelleen kaaren takaa hyvin tarkkuuksin, mutta Susijengi sai palloskriinipuolustuksensa muutoksen kautta onnistumisia myös hyökkäyspäähän, kun Mikael Jantunen Remu Raitasen ja Lassi Nikkarisen säestämänä alkoi kuroa hiljalleen piste-eroa umpeen.

Päätösneljänneksen lopulla kotikatsomo joutui vielä pidättelemään henkeä, kun Ville Tahvanainen syttyi liekkeihin. Tahvanainen kuittasi Susijengin viimeisestä 14 pisteestä 12 ja toi kuroi piste-eron 18:sta kahdeksaan. Kello oli kuitenkin lopussa Tshekin puolella.

Susijengin apuvalmentajaa Hanno Möttölää jäivät harmittamaan puolustuspään merkkausvirheet.

– Jos eilen aloitettiin ottelu hyvin, tänään huolimaton puolustuksemme yhdistyi vastustajien hyvien heittäjien loistavaan heittopäivään. Tshekin heittopäivä jatkui pitkälle kolmannelle jaksolle asti ja silloin olimme aikamoisessa pesukoneessa. Vaikka Ondrej Balvin teki itse vain kuusi pistettä, hän avasi rollauksillaan ja isolla korinaluspresenssillään vapaita kulmaheittoja rotaatiostamme, Möttölä avasi.

Tshekki oli tehnyt ensimmäisellä puoliskolla kotiläksynsä puolustuspäässä ja piti Elias Valtosen (10/1) ja Edon Maxhunin (5/1/3 syöttöä) tehokkaasti kurissa. Uuden energian Susijengi löysi lopulta puolustuspelaamisen kautta tauon jälkeen.

– Muutettuamme palloskriinipuolustustamme saimme heidän hyökkäystään rikottua vaihtamalla enemmän. Sitä myötä aloimme saada enemmän onnistumisia, mutta annoimme kyllä turhan paljon etumatkaa päästäksemme tappelemaan voitosta, Möttölä summasi Koripalloliiton tiedotteessa.

Ensimmäisinä vuosinaan Susijengissä puolustuspään rouhijana tunnettu Mikael Jantunen (22/9/3 syöttöä) tuplasi miesten maajoukkueen piste-ennätyksensä ja haki toisella puoliskolla ahkerasti ajopaikkoja tshekkiläispuolustuksen siimekseen. Päätösjakso oli puolestaan pisteidentekotaidostaan tunnetun Ville Tahvanaisen (18/2) riemujuhlaa.

Piristysruiskeina esille nousivat myös Remu Raitanen (9/3), Lassi Nikkarinen (7/1/3 riistoa) sekä Balvinin pelihuumorin puolustuksellaan vienyt 208-senttinen ja pitkäkätinen Federiko Federiko (1/4/2 blokkia).

– Fede ei pelannut minuuttiakaan ensimmäisellä puoliskolla, mutta toi toisella puoliskolla tärkeän elementin puolustukseemme, kun aloimme vaihtamaan palloskriinejä, Möttölä kehui.

Susijengi käynnisti siis kesänsä kahdella tappiolla Tshekkiä vastaan.

Periaatteessa kummankin ottelun juoni oli sama: niin kauan kuin Tshekki sai jauhaa omaa peliään, Susijengi oli helisemässä, mutta jo tässä vaiheessa kesää löytyi varsin nuorelta Susijengiltä paljon hyvää ja lupauksia herättävää ainesta.

– Molemmissa otteluissa saimme vähintään hyviä, ellei erinomaisia korintekopaikkoja aina, kun maltoimme pysyä liikkeessä. Puolustuspäässä teimme liian monta helppoa rotaatiovirhettä, joita ei olympiapaikasta karsivaa joukkuetta vastaan voi tehdä, Möttölä linjasi.

– Kummassakin ottelussa pelasimme 3-5 minuutin erinomaisia jaksoja, joita on hyvä lähteä tavoittelemaan läpi pelin. Kunhan nuori kaartimme saa lisää vuosia, kiloja ja kokemusta, meillä on erinomaiset edellytykset kilpailla.

Susijengi jatkaa kesäänsä seuraavat kaksi viikkoa Helsingissä valmistautumalla Japanin maaottelumatkaan.

Tshekki – Susijengi 93–85 (34–27, 56–36, 79–61), miesten maaottelu, Praha (Tshekki) 13.6.2021

Susijengi: Mikael Jantunen 22/9/3 syöttöä, Ville Tahvanainen 18/2, Elias Valtonen 10/1, Remu Raitanen 9/3, Shawn Hopkins 7/2, Lassi Nikkarinen 7/1/3 riistoa, Mubashar Ali 5/3, Edon Maxhuni 5/1/3 syöttöä, Federiko Federiko 1/4/2 blokkia, Aapeli Alanen 1/1, Luukas Vaara 0/1, Tuukka Jaakkola 0/0.

Tshekki: Martin Peterka 20/6/3 syöttöä, Lukas Palyza 20/4, Ondrej Sehnal 14/3/3 syöttöä, Tomas Vyoral 13/3.

 

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.