Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

Vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa sekä helmikuun 2020 EM-karsintaikkunassa Koponen kirjautti Susijengin paidassa vain yksittäisiä otteluita, sillä seurajoukkuevelvollisuudet ensiksi FC Barcelonan ja sittemmin Bayern Münchenin kanssa vievät MaSu-Basketin kasvatin ajan.

Vaikka Koposella ei vielä olekaan sopimusta tulevasta pelikaudesta, hän osaa kertoa sen verran, että Euroliiga ei tule olemaan hänen maajoukkuevelvollisuuksiensa esteenä marras- ja helmikuussa.

– Sen voin jo varmuudella kertoa, että Euroliigaa en ensi kaudella pelaa. Nyt näyttää kaikin puolin todennäköiseltä, että pystyn pelaamaan tulevissa karsinnoissa ja auttamaan Susijengiä omalla panoksellani, Koponen valottaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos yksityiskohtiin mennään, pelasi Koponen Euroliiga-työnantajiensa niin salliessa vuosien 2017–19 kahdestatoista MM-karsintaottelusta viisi. Useimmiten Koponen liittyi Susijengin matkaan maaotteluikkunoiden aikana vain päiväksi tai kahdeksi Euroliigan ottelukierroksen päätyttyä.

– Pelaajan näkökulmasta oli vaikeaa, kun ei tiennyt etukäteen, mihin peleihin pääsee. Samalla on tullut sellaisia reissuja kuin kaksi vuotta sitten helmikuussa, kun matkustin vuorokauden Madridista Venäjän Permiin ja hyppäsin melkeinpä kylmiltään kentälle ratkaisevaan MM-karsintamatsiin, hän naurahtaa.

– Toivottavasti Euroliigan ja FIBA:n väliseen kiistaan tulisi jokin ratkaisu. Erityisesti pienemmillä mailla yksittäisten pelaajien poissaololla on valtava merkitys. Ilman Luka Doncicia Slovenia jäi MM-kisojen ulkopuolelle, mutta Doncicin kanssa Slovenia pelaa olympiamitaleista.

Koponen arvioi, että epäsäännöllisempi maaotteluvuoroväli on jopa kasvattanut hänen nälkäänsä.

Edellisen kerran hän vietti täyden kesän Susijengin kanssa EM-kisakesänä 2017, jolloin hän toipui mystisestä olkapäävammasta kreivin aikaan Helsingin EM-alkulohkohurmokseen. Joka vuosi siitäkin asti Koponen on Susijengin kanssa harjoitellut, mutta osallistuminen maaotteluihin on ollut sattuneesta syystä satunnaisempaa.

– Maajoukkue on ollut mulle aina tosi tärkeä ympäristö. Nyt tuntuu jo siltä, että Helsingin kisoista on kulunut ihan älyttömän pitkä aika. Omalta osaltani odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja syksyn ’22 EM-kisoja.