Susijengin superlupaus valmiina Espanjan valloitukseen – ”Vastuuta on tullut jopa enemmän mitä odotin”

© Kuva: fiba.com

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

Valtosella on takanaan ensimmäinen kausi ammattilaisena, kun hän pelasi Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Tigers Tübingenin joukkueessa. Hyvän kauden jälkeen Valtosella oli kysyntää, mutta vaaka kallistui lopulta Manresan puoleen.

– Minulla oli Saksan Bundesliigasta muutama vaihtoehto, mutta kun Manresa oli kiinnostunut, niin siitä tuli ykkösvaihtoehto, Valtonen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan on iso, mutta Euran Veivin kasvatti on ehtinyt jo osoittaa tasonsa kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa.

– On se ollut iso hyppäys. Joka päivä pitää treeneissä näyttää olevansa valmis eikä huonoja päiviä voi olla. Koko ajan pitää olla henkisesti ja fyysisesti 100-prosenttisessa iskussa.

– Muuten on alkanut hyvin. Olen tottunut treenirytmiin, harjoituspeleissä on tullut vastuuta ja voitimme pokaalinkin tuossa. Vielä on ollut vähän totuttelemista pelisysteemiin, mutta muutamassa pelissä on mennyt ihan hyvin.

Valtonen sai peleissä vastuuta noin 20 minuuttia ottelua kohden, ja on esityksillään ansainnut paikkansa joukkueen pelaavassa rotaatiossa. Parhaimmillaan Valtonen heitti harjoitusottelussa 15 pistettä.

– Vastuuta on tullut jopa enemmän mitä odotin. Pelit ovat menneet ihan ok, mutta itse näen pystyväni vielä paljon parempaan. Rohkeutta ja kovuutta pitää olla vielä lisää.

Manresa voitti ennen kauden alla pelatun Lliga Catalanan, johon osallistuvat neljä katalonialaisseuraa Manresa, Andorra, Badalona ja Barcelona. Manresa voitti ensin välierässä Andorran ja finaalissa kaatui Barcelona. Katalonian mestaruus oli Manresalle ensimmäinen 20 vuoteen.

– Se oli hyvä fiilis ja samalla ensimmäinen ammattilaisurani pokaali. Itse en ollut hyökkäyksessä hirveä uhka, mutta pakissa pystyin kamppailemaan hyvin ja olemaan pidettävääni edellä.

Kolmen vuoden sopimus osoittaa, että myös Manresa on valmis pitkäjänteiseen kehitystyöhön 22-vuotiaan suomalaislupauksen kanssa. Valtonen pitää jalat tiukasti maassa, mutta haluaa ottaa roolia jo tällä kaudella.

– Itse en ajattele vielä niin pitkälle, vaan menen päivä kerrallaan. Alusta asti minulla on ollut fokus vain seuraavassa päivässä enkä ota pitkästä sopimuksesta paineita. Pikkuhiljaa alan päästä mukaan rytmiin ja täytyy muistaa myös nauttia tästä mahdollisuudesta.

– Tavoitteena on pelata ehjä kausi, kehittyä joka päivä ja päästä hyville minuuteille. Meillä on laaja rosteri ja pyrimme pitämään tempoa yllä, joten pelaamme isolla rotaatiolla ja sitä kautta minuutteja varmasti tulee. Olisi tietenkin hyvä päästä myös pisteiden mukaan.

Manresa on perinteinen joukkue Espanjan liigassa ja voittanut myös mestaruuden kaudella 1997-98. Tällä vuosituhannella se on kuitenkin selvinnyt vain kahdesti pudotuspeleihin ja mukaan mahtuu myös kaksi lyhyttä piipahdusta sarjaporrasta alempana. Viime kaudella Manresa sijoittui tällä runkosarjassa kymmenenneksi, mutta tällä kaudella tavoitteet ovat korkeammalla.

– Ei ole ollut puhetta tavoitteista, mutta olisi seuralle kova juttu päästä pudotuspeleihin. Meillä on ollut vähän ailahteleva preseason, mutta meillä on kyllä iskukykyinen ja potentiaalinen jengi.

Espanjan liiga käynnistyy viikonloppuna. Valtosen lisäksi sarjassa pelaavat suomalaispelaajista Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic. Manresa kohtaa kauden avauksessaan sunnuntaina Zaragozan ja Teneriffa aloittaa kautensa lauantaina Breoganin vieraana

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.