Susiladies kärsi niukan tappion EM-karsinnoissa täyteen pakatussa Urhea-hallissa Ukrainalle loppunumeroin 71-77 (31-40). Ukrainalaiset kykenivät pitämään johtoasemansa loppuun saakka, vaikka Susiladies kiri hurjasti Anissa Poundsin johdolla.

Urhea-hallin parketti ja perusteet tärisi, kun 1133 katsojaa mekasti ja kannusti Susiladiesin vielä viimeiseen loppukiriin. Pari minuuttia ennen loppusummeria Suomi juoksi puolinopeaa, jonka päätteeksi laidasta löytyi vapaana Pounds, joka naulasi kolmosellaan eron kuuteen pisteeseen.

Puolustuspäässä toinen kotkalainen, Linda-Lotta Lehtoranta, pakotti puolustettavansa askelrikkeeseen ja Susiladies löysi hyökkäyksessä jälleen Poundsin, joka tällä kertaa ajoi keskeltä ukrainalaispuolustuksen selustaan, nostaen lay-upilla kaksi pistettä. Ero neljä pistettä, 68-72.

Valitettavasti kiri tyrehtyi, kun seuraavat heitot kolisivat raudoista ulos ja Ukrainan tähtipelaaja Alina Iagupova naulasi kolmosellaan eron seitsemään pisteeseen. Lehtoranta pääsi vielä kaventamaan, mutta ikävästi Susiladiesilta loppui aika kellosta.

– Vaikka hävittiin, niin olen tosi tyytyväinen meidän joukkueen tekemiseen. Kyllä toi Iagupova on tosi kova pelaaja, silti puolustettiin häntä parhaamme mukaan. Tähän peliin lähdettiin niin, että uskottiin itseemme, Susiladiesin takakentän piristysruiske Ebba Pekonen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Susiladies kintereillä läpi ottelun

Ukraina nappasi johdon itselleen jo ottelun alussa, eikä päästänyt Suomea kuin kertaalleen tasoihin. Puoliajan jälkeen Henna Sandvik ja Ebba Pekonen upottivat kolmoset peräjälkeen, jolla kotijoukkue lähetti Ukrainan aikalisälle tilanteessa 46-46.

Ero kävi ajoittain Ukrainan hyväksi kaksinumeroisissa pistelukemissa, mutta Suomi sinnikkäästi kiri iskuetäisyydellä kerta toisensa jälkeen.

Ukrainan fyysisyyteen Susiladies pystyi pääosin vastaamaan – vieden muun muassa levypallot 41-38 – mutta kohtaloksi koituivat 23 menetystä. Ukraina taas piti pallosta huolen, sortuen vain 12 menetykseen.

– Pelaajille hatunnosto, meillä oli todella monimutkainen puolustussuunnitelma ja me pysyimme siinä. Saimme palloon melkein riittävän paineen. Kokonaisuudessaan annan kouluarvosanan yhdeksän ja puoli siitä, miten me pystyttiin puolustamaan, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen aloitti.

– Hyökkäyspäässä meidän ongelma oli, ettei saatu palloa liikkeelle. Jouduimme yksinkertaistamaan hyökkäystä niin paljon, ettei se hirveän nätiltä näyttänyt. Mutta se oli ainoa tapa, jolla pystyimme hyökkäämään.

Kuier 25 pistettä, Iagupova 31

Kotiyleisön suosikki oli selkeä, kun Awak Kueir teki WNBA-kautensa jälkeen ensiesiintymisensä Suomen kamaralla. Kuier osoitti taitonsa hyppyheitoilla, leikkauksilla ja ajoilla viimeistellen 25 pistettä. Kuier keräsi pisteidensä oheen vielä 11 levypalloa ja kaksi näyttävää torjuntaa.

Kuierin ikätoveri, Helsingborgissa pelaava, Pekonen nousi vaihtopenkiltä pistekakkoseksi 14 pisteellä ja pelasi selkeästi parhaan naisten maaottelunsa tähän mennessä.

– Olen tyytyväinen omaan pelaamiseen. Olin rohkea tänään ja en epäröinyt, Pekonen kommentoi.

– Aivan hämmentävää, olen niin ylpeä Ebban suorituksesta, Salminen kehaisi suojattiaan.

Kokeneemman kaartin Pounds (8/2) syttyi loppuhetkillä, Lehtoranta (5/2) taas jakeli yhdeksän koriin johtanutta syöttöä.

Ukrainan Iagupova oli maineensa mukainen vääntäen 31 pistettä, kolme levypalloa, seitsemän syöttöä ja viisi riistoa.

Kuieriin asetettu Tetiana Yurkevichus (16/8/7 riistoa) sai neljä virhettä jo ensimmäisellä puoliajalla, mutta pysyi kentällä loppuun saakka. Kolmantena vierailta kaksinumeroisille pääsi Olesia Malashenko (10/6).