Suomalainen koripalloyhteisö vastaanotti ilouutisen, kun kansainvälinen yliopistourheiluliitto FISU ilmoitti myöntäneensä Suomelle paikat niin miesten kuin naistenkin universiadien koripalloturnaukseen.

Koronapandemian vuoksi jo kertaalleen vuodella lykätyt universiadit järjestetään Kiinan Chengdussa 26.6.-7.7.2022.

– Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä maajoukkueohjelmamme kehittämiseksi jo vuosien ajan ja meille myönnetyt paikat universiadeissa ovat yksi osoitus siitä, että tekemäämme työtä arvostetaan kansainvälisellä tasolla, Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Universiadit ovat tärkeä väliporras nuorten ja aikuisten maajoukkueidemme välillä ja erinomainen näytön paikka kansainvälisen tason nuorille kehityspelaajillemme. Olemme painottaneet jo pitkän aikaa kansainvälisyyden merkitystä nuorten pelaajien kehittämisessä ja universiadit ovat tälläkin osa-alueella merkittävä estradi.

Myös Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann on tyytyväinen kahteen Suomelle myönnettyyn huipputurnauspaikkaan.

– FIBA:n kilpailujärjestelmä on viime vuosina tarjonnut aikuisten tasolla yhä vähemmän pelejä. Mahdollisuus kilpailla universiadeissa korvaa edes osittain pelien puutteen, mikä syntyy huippumaihin nähden. Molemmissa turnauksissa meille tarjoutuu tilaisuus kilpailla erinomaisia vastustajia vastaan.

Universiadien miesten koripalloturnaukseen ottaa osaa kaikkiaan 24 maata, mukaan lukien Yhdysvallat, Venäjä, Kanada, Liettua ja Tshekki. Naisten turnaus järjestetään 16 maan voimin ja osallistujamaihin lukeutuvat Yhdysvallat, Puola, Venäjä ja Kiina.

Edellisen kerran universiadit järjestettiin kesällä 2019 Italian Napolissa. Kyseisissä kisoissa miesten joukkue voitti pelaamastaan kuudesta ottelusta neljä ja sijoittui yhdeksänneksi. Merkillepantavaa on, että miehet kärsivät turnauksen ainoat tappionsa alkulohkossa täpärästi Yhdysvalloille ja Ukrainalle, jotka etenivät loppuotteluun.

Naisten maajoukkue merkkautti omissa kisoissaan niin ikään neljän voiton ja kahden tappion saldon ja päätyi kisoissa miesten tavoin yhdeksännelle sijalle. Yksi tappioista merkittiin alkulohkossa Australialle, joka huuhtoi kisoista kultaa.

Edustuskelpoisia kesän 2022 universiadeissa ovat vuosina 1996–2003 syntyneet pelaajat.