Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Valtonen aloitti ammattilaisuransa viime kaudella Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenissä ja siirtyi täksi kaudeksi Espanjaan Manresan joukkueeseen. Valtonen on ottanut nopeasti paikkansa Manresan avainpelaajien joukossa. Peliaikaa on kertynyt keskimäärin 21 minuuttia ja keskiarvoiksi hän on merkkauttanut 7,2 pistettä ja 1,9 levypalloa.

– Olen ollut tosi tyytyväinen. On ollut kiva pelata heti alusta lähtien ja meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue. Joukkueessa on hyviä kavereita ja nautimme pelaamisesta yhdessä. Olemme löytäneet hyvät roolit joukkueessa, Valtonen toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Valtosen merkitys ei näy vain hyökkäyspään tilastoissa, vaan puolustuksessa hän usein vartioi vastustajan tähtipelaajia ja on usein joukkueensa plus-miinus –tilaston kärkinimiä. Viime aikoina Valtosen minuutit ovat olleet lähempänä 30 ja hän myöntää itsekin yllättyneensä minuuttiensa määrästä.

– En rehellisesti sanottuna odottanut, että olisin pelannut ihan näin paljon. Viime peleissä peliaikaa on tullut lähelle 30 minuuttia. Joukkueen kanssa on kuitenkin löytynyt hyvä yhteistyö ja valmentaja on nähnyt minut osana sitä kokonaisuutta.

Hyppäys Saksan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan on sujunut Valtoselta luontevasti.

– Olen pelannut Susijengin kanssa kovia karsintapelejä, joten tiesin pystyväni pelaamaan korkealla tasolla hyviä vastustajia vastaan. Koris on kuitenkin aina korista. Mielestäni olen pärjännyt ihan hyvin, Euran Veivin kasvatti toteaa.

Kausi on ollut Manresalle jo monin tavoin historiallinen. Ennen kauden alkua se voitti Katalonian mestaruuden ensimmäistä kertaa 20 vuoteen, tammikuun alussa se voitti Barcelonan vieraskentällä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen, Manresa varmisti paikan Copa del Rey’ssä 18 vuoden tauon jälkeen ja eteni ensimmäistä kertaa historiassaan Mestarien liigassa 16 parhaan joukkoon. Erityisesti paikka arvostetussa Copa del Rey’ssä otettiin ilolla vastaan.

– Sillä oli seuralle iso merkitys. Sen huomasi kuinka tärkeä se oli seuralle ja erityisesti faneille. Meininki oli ihan hullua paikan varmistuttua.

Manresa voitti Mestarien liigassa oman lohkonsa ja eteni suoraan 16 parhaan jatkolohkovaiheeseen. Valtonen on nauttinut europeleistä.

– Mestarien liigassa on hyviä matseja. Emme aluksi tienneet millaisia jengejä siellä pelaa, mutta tietenkin ne olivat paperilla kovia. Saimme heti pari hyvää vierasvoittoa siihen alkuun ja Mestarien liigan hyvin käyntiin. Mestarien liiga avitti meitä myös Espanjan liigassa, kun huomasimme pystyvämme pärjäämään ja ottamaan hyviä voittoja.

Jatkolohkovaihe käynnistyi tiistaina ja alun perin Manresan piti aloittaa ottelunsa tiistaina Trevisoa vastaan. Ottelu jouduttiin kuitenkin siirtämään italialaisjoukkueen koronatartuntojen takia. Lohkon muut joukkueet ovat Bursa ja Darussafaka.

– On tosi vaikea verrata joukkueita, mutta tässä vaiheessa ei ole enää huonoja joukkueita mukana. Innolla lähdemme niitä pelejä kohti ja haluamme mennä mahdollisimman pitkälle.

Valtosen lisäksi Mestarien liigan 16 parhaan joukossa nähdään suomalaisista Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic, Oostenden Mikael Jantunen sekä Strasbourgin Lassi Tuovi ja Luukas Vaara.