Suomi voitti maanantaina hallitsevan Euroopan mestarin toistamiseen kaadettuaan Susijengille tutussa Koperissa Slovenian. Päävalmentaja Henrik Dettmann iloitsi voitosta, mutta muistutti myös maailman tämänhetkisestä tilanteesta.

Dettmann oli tyytyväinen, mutta vakava.

– Olemme onnellisia, että voimme pelata koripalloa, kun ottaa huomioon, miten Ukraina joutuu samaan aikaan taistelemaan maansa ja itsenäisyytensä puolesta, Dettmann totesi Koripalloliiton tiedotteessa.

Mutta kansainvälisen hätätilanteen keskelläkin voitto on voitto. Perjantaina Dettmann totesi suomalaisyleisön nähneen välähdyksen ”tulevaisuuden Susijengistä”. Maanantai viimeistään alleviivasi, että tulevaisuus on valoisa.

– Meillä taisi avauspuoliskon jälkeen vähän uida hyvänolontunne puseroon ja aloimme ajatella, että homma hoituu automaattisesti. Kun Slovenia alkoi painostaa meitä puolustuksessa enemmän, tuli tukalat paikat, mutta siitäkin selvisimme.

Voiton hetkellä Dettmann alleviivasi myös karsintaikkunan suorituksen merkitystä. Vaikka Slovenialta puuttuikin riveistään ykköstykkinsä Luka Doncic, myös Susijengin sivussa olleista pelaajista saisi pari erinomaista viisikkoa.

– Olen todella, todella ylpeä siitä, miten pelaajani esiintyivät. Kaksi perättäistä voittoa hallitsevasta Euroopan mestarista. Teimme suomalaisen koripallon historiaa.