Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran.

Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

Petteri Petersenillä oli aikanaan tapana sanoa, että ”mitäs minä sanoin”. Ehkä tässä kohtaa minulla on oikeus hymähdellä hiljaksiin jotain samankaltaista, Dettmann naurahti maanantaina Susijengin siirryttyä MM-karsintalohkonsa kärkeen kolmannella voitollaan neljästä ottelusta.

– Vuosien ajan olen korostanut sitä, että jos koripallo nähdään investoimisen arvoisena lajina, edessämme on paljon parempi tulevaisuus kuin menneisyys. Nyt tukijat ja laji-ihmiset näkevät, että koripalloon on kannattanut investoida, Dettmann jatkaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Sloveniaa vastaan käydyissä otteluissa suomalainen urheiluyleisö sai nähdä, että Susijengiin on tullut leveyttä ja laajuutta kuin varkain. Todellisuudessa kyse on pitkäjänteisen työn aikaansaannoksesta.

– Kaksi eniten minuutteja pelannutta ja yleisen mielipiteen mukaan kaksi parasta pelinrakentajaamme (Edon Maxhuni, Petteri Koponen) putosi kokoonpanosta sairastumisen vuoksi päivää ennen ensimmäistä karsintaottelua, mutta yhtenäisyytemme osoitti, että meillä on aina käytössämme paras, toiseksi paras ja kolmanneksi paras pelaajamme kullekin pelipaikalle. Pelaajat kasvavat lennosta rooleihinsa, Dettmann ylistää.

Sitoutuminen hehkui koko joukkueesta, sen kahdettatoista pelaajaa myöten.

– Sanoin Remulle (Raitanen) Koperin matsin jälkeen, että olin lähellä laittaa sut tänään kentälle Alex Murphyn viidennen virheen myötä, mutta viime hetkessä päätin, että tässä kohtaa peliä mennään kokeneemmalla. Remu vastasi, että ”ei se mitään, mä kannustin sitäkin enemmän”. Kun joukkueella on tällainen asenne, voi seurata vain hyviä asioita.

Pelitavan evoluution seuraava aste

Susijengi saavutti 2010-luvun arvokisamenestyksensä vuosien 1980–1991 välillä syntyneellä ”alkuperäisrungollaan”, unohtamatta Hanno Möttölää (s. 1976), Joonas Cavénia (s. 1993) ja Lauri Markkasta (s. 1997).

Käynnistyneissä MM-karsinnoissa Edon Maxhunista (s. 1998), Elias Valtosesta (s. 1999) ja Mikael Jantusesta (s. 2000) on tullut kantava osa Susijengiä. Ensimmäinen alle täysi-ikäinen maajoukkuedebytantti neljännesvuosisataan, Miro Little (s. 2004), väläytteli rajoitetuissa peliminuuteissa omaa potentiaaliaan Sloveniaa vastaan.

– Mehän olemme erinomaisessa tilanteessa. Sasu Salin on 30-vuotiaana parhaassa peli-iässään, jonka lisäksi meillä on avainrooleissa useampi vähän päälle parikymppinen pelaaja.

Pitkäjänteisen työn esimerkkinä Dettmann nostaa esille läpimurtokauttaan Espanjan ACB:ssa pelaavan Elias Valtosen.

– Elias oli kesän 2017 nuorten MM-kisoissa ikäluokkansa parhaita pelaajia. Sen jälkeen hänelle tuli terveyssyistä vuoden tauko, jota seurasi vauhdin hakeminen alemmista sarjoista. Nyt viestit maailmalta ylistävät, että meillä on kasvamassa korkean tason kolmospaikan Euroliiga-pelaaja.

Dettmann vie keskustelun laajemminkin käsittelemään pelaajia, jotka eivät ole olleet MM-karsinnoissa Susijengin käytettävissä.

Cleveland Cavaliersin Lauri Markkasta (s. 1997) odotetaan takaisin Susijengiin ensi kesänä, mutta myös NCAA-liigassa kasvaa korkoa useampi Suomi-koriksen tulevaisuuden avaintekijä, kuten Jacob Grandison (s. 1998), Andre Gustavson (s. 1999), Olivier Nkamhoua (s. 2000), Ville Tahvanainen (s. 2000) ja Mustapha Amzil (s. 2001).

– Ihan jääkiekon kaltaista runsaudenpulaa meillä ei ole, mutta nyt näkyy, että koripallo on kaikkea muuta kuin marginaalilaji. Voisi sanoa, että Slovenia-otteluista meiltä puuttui käytöstä kaksi viisikollista kansainvälisen tason pelaajia.

Eikä kyse ole vain sattuman kaupalla kansainvälisen tason tekijöiksi kohonneista nuorista pelaajista, Dettmann huomauttaa, vaan määrätietoisesti vuosien ajan huolella tehtäväänsä valmistelluista pelaajista.

– Kollektiivisen pelitavan evoluutio on mahdollinen vasta, kun pelaajat ovat siihen valmiita. Yksilötasolla pelaajamme alkavat olla sillä tasolla, että pystymme pelaamaan jatkossa entistä liikkuvampaa, nopeampaa, ketterämpää ja monipuolisempaa susikoripalloa.

Hyvin hoidettu talo

FIBA:n vuoden 2017 päätös siirtää arvokisakarsinnat seurajoukkuekauden ajalle on vähentänyt maaotteluiden määrää radikaalisti viimeisen viiden vuoden aikana. Kaksi vuotta kestänyt koronaviruspandemia vaikeutti tilannetta entisestään.

Liian monen tyhjän maaottelukesän jälkeen vuorossa on valonpilkettä, sillä kesästä 2022 alkaen maaotteluita on tiedossa merkittävissä määrin. Kesä-heinäkuun taitteessa Susijengi kohtaa perättäisissä MM-karsintaotteluissa Ruotsin ja Kroatian. Paikka MM-jatkokarsinnoissa on Susijengiltä vielä varmistamatta, mutta jatkokarsintaottelut alkavat elokuussa, josta siirrytään suoraan Prahan ja Berliinin MM-kisoihin syyskuussa.

– Joukkueen koheesion rakentaminen yhden viikon maaotteluikkunassa on vaikeaa. Se ,että maaotteluiden määrä kasvaa jatkossa lähes entiselle tasolle, on koheesion kannalta ilman muuta tärkeä asia, Dettmann linjaa.

Kun yhteiset harjoitusviikot ovat puuttuneet, on Susijengi hakenut koheesiota sieltä, mistä sitä on saatavilla – viimeksi yhteisellä kuusituntisella bussimatkalla Koperista Milanoon.

– Meillä oli tietysti vaihtoehto lennättää pelaajat Koperin lähilentokentiltä, mutta sen sijaan halusimme varata tilaisuuden viettää aikaa yhdessä. Sekin oli riskipeliä, koska tappion jälkeen fiilis tuollaisella bussireissulla olisi ollut ihan erilainen kuin voiton jälkeen. Katto kuitenkin kannattaa laittaa korkealle.

Seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan seurajoukkuekauden 2021–22 huipentuman, jonka jälkeen vuorossa on MM-karsinta- ja EM-kisakesä 2022. Tiedossa on suuria muutoksia myös valmennuspuolella, kun Lassi Tuovi, 35, nousee Susijengin päävalmentajaksi toistaiseksi tarkemmin määrittelemättömällä aikataululla.

– Ajatukseni on jo parikymmentä vuotta sitten ollut, että jätän seuraajalleni talon parempaan kuntoon kuin missä sen itse vastaanotin. Ilolla voin sanoa, että näin on käymässä, kun aika tulee, Dettmann hymyilee.

Susijengi kohtaa vuosien 2021–23 MM-karsintojen III ikkunassa 30.6. kotonaan Ruotsin ja 3.7. vieraissa Kroatian.