Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa March Madness on etenemässä valtakunnalliseen lopputurnaukseen. Andre Gustavson ja Richmond ansaitsivat lippunsa Atlantic 10 -konferenssin voitolla, minkä lisäksi lopputurnaukseen pääsivät Jacob Grandison ja Illinois, Olivier Nkamhoua ja Tennessee sekä jo viikko sitten Jesper Granlund ja Longwood.

Gustavsonin ja Richmondin taival alkoi Atlantic 10 -konferenssin mestaruutta alkoi neljännesvälierissä, joissa Spiders kaatoi Rhode Islandin 59-64 (35-21). Gustavson pelasi aloitusviisikossa 29 minuuttia, joiden aikana hän tilastoi 8 pistettä, kaksi levypalloa, yhden syötön ja riiston.

Puolivälierissä Richmond kellisti VCU:n loppunumeroin 75-64 (37-29). Gustavsonin saldo ottelussa oli 10 pistettä, kolme levypalloa, yksi syöttö ja kaksi riistoa 32 minuutissa.

Richmond suomalaiskohtaamisen kautta finaaleihin ja mestaruuteen

Atlantic 10 -konferenssin välierissä nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Richmond sai vastaansa Mustapha Amzilin edustaman Daytonin.

Dayton oli aiemmin päihittänyt Massachusettsin niukasti 72-75 (36-34) puolivälierissä. Amzil oli tuossa ottelussa pelannut 15 minuuttia viiden levypallon ja kahden syötön tilastoin.

Richmondin ja Daytonin kohtaaminen meinasi kääntyä jo Daytonin laariin, kun Richmond oli pahimmillaan takana 15 pistettä ensimmäisellä puoliajalla. Richmond kuitenkin nousi suosta ja nappasi 68-64 (25-33) voiton ja paikan Atlantic 10:n finaaleihin.

Gustavsonin illan saldo oli kaksi pistettä, neljä levypalloa, kolme syöttöä, kaksi riistoa ja yksi torjunta 33 minuutissa. Amzil taas keräsi nimiinsä kaksi pistettä, neljä levypalloa ja yhden syötön 14 minuutissa.

Dayton ei päässyt NCAA:n lopputurnaukseen, mutta joukkue pääsi jatkamaan vielä kauttaan: Dayton sai kutsun National Invitational Tournamentiin (NIT).

Atlantic 10 -konferessin finaalista tuli tiukka kamppailu, mutta summerin soidessa Richmond pääsi juhlistamaan 64-62 (25-26) voittoa Davidsonista. Richmond nousi voittoon viemällä viimeiset 70 sekuntia 7-0. Gustavson pelasi 28 minuuttia, joiden aikana hän tilastoi levypallon ja riiston.

Richmond kohtaa NCAA:n lopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella Iowan torstaina.

Southeastern-konferenssissa (SEC) Olivier Nkamhouan edustama Tennessee jylläsi mestaruuteen asti, kun Vols kaatoi loppuottelussa Texas A&M:n 50-65 (20-29). Kolmatta kautteen Tennesseessä pelaava Nkamhoua on ollut poissa Tennesseen kokoonpanosta helmikuun alusta lähtien, jolloin hän kärsi loukkaantumisen.

Jacob Grandisonin edustama Illinois hävisi Big Ten -konferenssin puolivälierissä Indianalle 63-65 (31-33). Grandison ei ollut kokoonpanossa loukkaantumisen takia.

Tappiosta huolimatta Illinois sai kutsun NCAA:n lopputurnaukseen ja aloittaa tanssinsa perjantaina Chattanoogaa vastaan. Illinois oli Big Ten -konferenssin runkosarjan ykkösjoukkue.

Tuukka Jaakkola ja Cal Poly päättivät kautensa Big West -konferenssin lopputurnauksen avauskierroksella, jossa Cal Poly hävisi UC Davisille 53-63 (24-27). Jaakkola tilastoi yhden torjunnan ja riiston 8 peliminuutissa.

Seniorikautensa päättänyt Jaakkola tilastoi kaudella 2,5 pistettä ja 1,8 levypalloa ottelua kohden.