KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa. Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi.

24-vuotias Remu Raitanen on Korisliigan valmentajien ja joukkueiden kapteenien valinta kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Päättyneen kauden tilastoissa Raitanen oli selvästi paras kotimainen pelaaja niin pisteissä, levypalloissa kuin tehokkuuslukemissakin. Kokonaisuudessaan Raitanen sijoittui pistetilaston kuudenneksi 17,1 ottelukeskiarvolla ja 504 pisteen kokonaismäärällä. Levypalloja Raitaselle merkittiin 7,6 ottelua kohden, mikä oikeutti levypallolistan yhdeksänteen sijaan.

Vapaaheittotilastossa Raitanen oli sarjan kolmanneksi tarkin 91 prosentilla, ja tehokkuuslukema 19,1 oli sarjan sijalla 13.

Palkinto on kaksi kautta Korisliigassa pelanneelle ToPo Junioreiden kasvatille ensimmäinen henkilökohtainen tunnustus.

– Pystyin omasta mielestäni monipuolistamaan peliäni tällä kaudella, jos aiemmin olin vastustajien papereissa pelkkä heittäjä, nyt olin jo paljon enemmän. Tämä oli hieno tunnustus, kiitos kaikille äänestäjille, Raitanen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Raitanen on pelannut urallaan 11 aikuisten maaottelua Susijengin paidassa. Raitanen pelasi San Franciscon yliopistossa täydet neljä kautta (2016–20) ja viimeisteli seniorikaudellaan 5,1 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden (2 p heitot: 54,5%, 3 p: 38,0%, 1 p: 86,1%).

Raitasen ensimmäinen ammattilaiskausi oli 2020–21, kun hän edusti Korisliigassa pelaavaa Kobrat Lapuaa. Hän tilastoi keskiarvoikseen debyyttikaudellaan 11,4 pistettä ja kuusi levypalloa ottelua kohden.

Suomen mestari Kauhajoelle viisi tunnustusta, Cameron Jonesille kaksi pystiä

Seurahistorian kolmannen mestaruuden voittanut Karhu Basket sai kosolti tunnustusta palkintogaalassa. Mestarivalmentaja Janne Koskimies palkittiin Vuoden valmentajana.

Korisliigan finaaleiden arvokkaimmaksi valittu Cameron Jones (16,7/4,2/4,9) palkittiin myös vuoden ulkomaalaisvahvistuksena. Jones palkittiin kaudella 2018–19 myös finaalien arvokkaimpana pelaajana.

Kauhajoen Severi Kaukiainen (8,9/2,2/4,9) puolestaan palkittiin parhaana kuudentena pelaajana. Lisäksi Karhu Basket palkittiin fair play -palkinto Framin pytyllä.

Nikkarinen jälleen Vuoden puolustuspelaaja, Blomgren kauden kehittynein

Viime kauden tapaan Vuoden puolustuspelaaja -palkinnon pokkasi Helsinki Seagullsin terrierimäinen Lassi Nikkarinen. Kehittyneimmän palkinnon pokkasi ehjän kauden pelannut ja huimia kehitysloikkia Vilppaan takakentällä ottanut Perttu Blomgren (7,9/3,2/3,2).

Korisliigan Vuoden tulokkaana palkittiin Kouvojen Hannes Pöllä, joka teki ensimmäisellä Korisliiga-kaudellaan vakuuttavat tilastot (10,4/6,8).

Pelaajat ja valmentajat äänestivät Ville Selkeen jälleen vuoden parhaimmaksi erotuomariksi.

Elena Melto naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, sarjan nuorisokaarti putsasi palkintopöytää

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Palkinnot osuivat laajalla skaalalla eri joukkueille, kun finalistijoukkueet olivat ainoat kahden palkinnon saaneet.

Täksi kaudeksi ”kasvattajaseuraansa” palannut Melto tilastoi 17. naisten Korisliiga-kaudellaan uransa kovimman pistekeskiarvo, kun hän upotti 20,2 pistettä ottelua kohden. Lisäksi käsiin tarttui 9,8 levypalloa, ja samat kädet tarjosivat 3,4 koriin johtanutta syöttöä.

Aiemmin Melto on palkittu kahdesti sekä Vuoden ulkomaalaisvahvistuksena (2012,2016) ja finaalien arvokkaimpana pelaajana (2010, 2013). Melto sai Suomen kansalaisuuden kesällä 2018.

– Tämä palkinto tuntuu uskomattomalta, en löydä sanoja. On hienoa saada tämä, palkinto kotimaisena pelaajana. Nyt alkaa palkintopaketti olla kasassa, liikuttunut Melto sanoi.

Melto on yksi naisten Korisliigan menestyneimmistä pelaajista. Päättynyt kausi oli ensimmäinen kevään 2007, kun hän jäi ilman mitalia. Hänen palkintokaapistansa löytyy seitsemän Suomen mestaruutta, kuusi SM-hopeaa, yksi pronssi ja viisi cup-mestaruutta.

Kaikkiaan Melto on pelannut naisten Korisliigassa 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä, levypallotilastossa edellä mainittujen lisäksi hänen eteensä kiilaa Auli Nyman.

Molemmille finalisteille kaksi tunnustusta

Naisten Korisliigassa pelanneet Peli-Karhut ja Kouvottaret saivat molemmat kaksi palkintoa. Suomen mestari Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho (8,1/2,7) palkittiin Vuoden 6. pelaaja -palkinnolla. Naomi Davenport (16,4/11/3,2) puolestaan finaalien arvokkaimpana pelaajana.

Seurahistorian ensimmäisen SM-mitalinsa saavuttaneesta Kouvottarista löytyy puolestaan Vuoden ulkomaalaispelaaja, kun Rashida Timbilla (16,1/13,6/5,7/27,9teh.) palkittiin upeasta kaudestaan. Kouvottaret hopealle luotsannut päävalmentaja Joonas Frimodig valittiin Vuoden valmentajaksi.

Elsa Lemmilä Vuoden tulokas, Elina Aarnisalo kehittynein

Fantastisen debyyttikauden Tapiolan Hongassa pelannut Elsa Lemmilä tilastoi ensimmäisellä kaudellaan upeat 13 pistettä ja 11,3 levypalloa. Lisäksi hän torjui vastustajia 2,9 kertaa ottelua kohden.

Niin ikään 2005-syntynyt HBA-Märskyn Elina Aarnisalo pokkasi Vuoden kehittyneimmän pelaajan -palkinnon. Aarnisalo tilastoi toisella kaudellaan 15,1 pistettä, 4,5 levypalloa ja 3,3 koriin johtanutta syöttöä.

Sarjan parhaimmaksi puolustajaksi äänestettiin ToPon Magdalene Agyei, jonka puolustustaidot ovat saaneet kokea myös useat päätöstilaisuuden palkituista.

Naisten Korisliigan Vuoden erotuomariksi valittiin Lauri Jäämaa.

Korisliigan palkitut 2021-22
Vuoden pelaaja Remu Raitanen
Vuoden ulkomaalaisvahvistus Cameron Jones
Vuoden puolustuspelaaja Lassi Nikkarinen
Paras kuudes pelaaja Severi Kaukiainen
Vuoden kehittynein Perttu Blomgren
Vuoden tulokas Hannes Pöllä
Vuoden valmentaja Janne Koskimies
Vuoden erotuomari Ville Selkee
Finaalin MVP Cameron Jones
Fair Play -palkinto Karhu Basket
Vapaaheittopalkinto Jamar Wilson
Korisliigan paras toimitsijapöytä Helsinki Seagulls
Naisten Korisliigan palkitut 2021-22
Vuoden pelaaja Elena Melto
Vuoden ulkomaalaisvahvistus Rashida Timbilla
Vuoden puolustuspelaaja Magdalene Agyei
Paras kuudes pelaaja Lotta Vehka-aho
Vuoden kehittynein Elina Aarnisalo
Vuoden tulokas Elsa Lemmilä
Vuoden valmentaja Joonas Frimodig
Vuoden erotuomari Lauri Jäämaa
Finaalin MVP Naomi Davenport
Fair Play-palkinto (Karénin kannu) Vimpelin Veto
Vapaaheittopalkinto Elena Melto
Muut palkitut 2021-22
Miesten Divisioona A:n vuoden pelaaja Eldar Skamo
Miesten Divisioona B:n vuoden pelaaja Olli Kanerva
Naisten I divisioonan vuoden pelaaja Ellen Järvinen
19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja Lilli Hakkarainen
19-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaaja Gezim Bajrami
17-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja Nicole Ogun
17-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaaja Morris Ugusuk
16-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja Lilli Onnela
16-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaaja Olavi Suutela
Vuoden mieskoripalloseniori Paavo Suhonen
Vuoden naiskoripalloseniori Marketta Arkela
Unified koripallo, vuoden urheilija Lotta Näppi
Unified koripallo, vuoden partneri Emma Kivistö
Vuoden pyörätuolikoripalloilija Topias Tyni
Juniorisarjojen lupaava kaukoheittäjä Aaron Montonen
Vuoden koripallojohtaja Marko Frimodig
Heikki Tuomala -palkinto Tenho Ulmanen
Elämäntyöpalkinto Lauri Valkama
Elämäntyöpalkinto Pekka Köli
Koripallokasvattaja Stefano Rezzonico
Koripallokasvattaja Perttu Hytönen
Koripalloteko YMCA Tampere
Pikkusudet-palkinto Leppävaaran Pyrintö