Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Vielä kaksi minuuttia ennen sunnuntai-illan MM-karsintaottelun loppua Kroatia johti Susijengiä lukemin 78–70. Kroatian kivittämät vapaaheitot, Susijengin terävä joukkuepuolustus ja Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmoset antoivat vieraille kuitenkin mahdollisuuden venyä voittoon.

Kukaan tuskin yllättyi, että Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi piirsi aikalisällä 13 sekuntia ennen loppua kolmospaikan Markkaselle. Työkalupakissa oli kuitenkin muutakin kättä pidempää.

– Meillä oli muitakin optioita. Sasu (Salin) juoksi toiseen nurkkaan ja tiesimme, että Kroatialla on joukkuevirheet täynnä, joten voimme hyökätä rohkeasti. Kun Petteri (Koponen) lähti ajamaan ja Kroatia tuplasi, sain häneltä älyttömän hyvän syötön suoraan heittotaskuun, Markkanen kertaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää.

Koripallon jumalat antoivat kuitenkin Kroatialle vielä mahdollisuuden nousta MM-jatkokarsintoihin. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin potentiaalisen voittokolmosen harakoille, mutta Markkaselle vihellettiin viides virhe levypallotilanteessa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Onni onnettomuudessa, että Zubacin käsi tärisi pahasti vapaaheittoviivalla.

– Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli. Olisi ollut kivempi mennä siitä suoraan pukkariin juhlimaan, mutta tämäkin käy.

Kroatia-ottelun ensimmäinen puolisko oli uuden päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan karsintojen parasta Susijengiä. Kahdentoista miehen pelaajarotaatiosta löytyi ratkaisijoita hyökkäyspäähän ja tuoreita jalkoja puolustuspäähän. Kroatian pelaajien mielenhallinta rakoili pahasti jo kahden minuutin pelin jälkeen.

– Tauolla kuuli pukukoppikäytävälle asti, että Kroatian valmentaja ei ollut tyytyväinen. Tiedettiin sen perusteella ja muutenkin, että ne tulee kovaa toiselle puoliskolle, Markkanen hymyilee.

Niinhän se meni. Bojan Bogdanovic kohosi esille Kroatian taisteluhengen ilmentymänä tauon jälkeen. Sasu Salinin hetkellisen kolmosvireen myötä Susijengi johti vielä lukemissa 47–57, jonka jälkeen Kroatia otti huolellisella hyökkäyspelaamisellaan otteen pelistä ja karkasi parhaimmillaan kahdeksan pisteen päähän.

– Täytyy antaa kaikki krediitit Kroatialle. Ruotsi-pelissä koettiin itse omissa nahoissamme se, miten vaikeaa on tehdä tuollainen comeback ja minkä verran energiaa se vie. Kroatia teki saman meitä vastaan ja onnistui melkein klaaraamaan.

Kroatia-ottelusta tullaan jatkossa puhumaan samaan hengenvetoon mm. syksyn 2017 EM-kisojen Puola-nousun, Bosnian Zenicassa 2018 haetun kirivoiton ja helmikuun 2020 Sveitsi-vieraspelin kanssa – sanakirjaesimerkkinä siitä, että Susijengi ei luovuta, vaikka vaikealta näyttäisikin.

– Kroatia sai yleisön villittyä ja hengen päälle, mutta me rauhoiteltiin itseämme ja peliä emmekä lähteneet höntyilemään. Vaikka pari kertaa Kroatia oli karata, me ei luovutettu. Tiedettiin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja näytettiin meidän isoa sydäntä.

Breikin jälkeen elokuuta kohti

MM-karsintojen ensimmäinen vaihe on Susijengin ja koko C-lohkon osalta taputeltu. Pelit päättyivät myös D-lohkossa, jonka kolme parasta joukkuetta muodostavat Susijengin, Slovenian ja Ruotsin kanssa yhteisen MM-jatkokarsintalohkon.

Suomalaisittain asetelmat eivät voisi olla paremmat. Takataskussa on viisi voittoa kuudesta ottelusta. Lyhyellä matematiikallakin on huomattavaa, että kolmen vuoden takaisissa, edellisissä MM-karsinnoissa peräti kolme maata eteni MM-kisoihin seitsemällä voitolla – kokonaismäärällä, josta Suomelta puuttuu enää kaksi. Vastaavasti kaikki kahdeksaan voittoon kohonneet joukkueet esiintyivät syyskuussa 2019 Kiinan MM-kisakentillä.

Susijengillä on edessä vielä elo-, marras- ja helmikuussa pelattavat yhteensä kuusi karsintaottelua, joista Markkanen vahvistaa joukkuetta elokuussa pelattavassa kahdessa ottelussa. Jatkokarsinnat käynnistyvät kotiottelulla Israelia ja vierasottelulla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan.

– Saatiin kaksi voittoa tästä ikkunasta, mitä lähdettiin tavoittelemaankin. Tämän jälkeen MM-kisapaikka on omissa käsissä, Markkanen tuumaa.

– Nyt nautitaan hetken aikaa pikku breikistä. Vielä en ajattele elokuun karsintapelejä, mutta voittamaan sinnekin lähdetään.

Lähde: Koripalloliiton tiedote