Suomen U20-naiset aloittavat A-divisioonan EM-kisaurakkansa perjantaina Unkarin Sopronissa . Samalla Suomi tekee ensimmäisen esiintymisensä A-divisioonassa sitten vuoden 2006. Alkulohkossa joukkue kohtaa Belgian, Italian ja Ruotsin kanssa.

Suomi on valmistautunut alkaviin kisoihin jo tovin. Valmistavissa otteluissa se on kohdannut Latvian ja Israelin kahdesti sekä viimeisimpänä yhden kisojen voittajasuosikin Ranskan, jota joukkue piinasi aivan loppuhetkille saakka.

Alkukesän otteluissa naiset ovat osoittaneet, että pystyvät haastamaan aivan Euroopan huippumaita. Joukkueen runko on toisilleen tuttu jo pidemmältä ajalta. Kesän peleissä erityisesti Henna Sandvik, Liisa Taponen, Kati Ollilainen ja Teresa Seppälä ovat esiintyneet edukseen muita pelaajia unohtamatta. Joukkueen vahvuudet ovat selvillä.

– Meillä on joukkueessa todella kova yhteishenki ja paljon urheilullisia pelaajia. Myös avoin kommunikaatio on meillä hyvällä tasolla, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen sanoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomi pelaa laadukkaassa lohkossa. Italia voitti viimeisimmän Euroopan mestaruuden ja samoissa kisoissa Belgia oli neljäs. Myös Ruotsilla on kasassa vahva joukkue. Scouttaaminen on keskitetty perjantain vastustajaan, mutta kaikilta löytyy omat vahvuutensa.

– Belgia pelaa jopa yllättävän passiivisesti puolustuspäässä. Heillä on pari isoa pelaajaa ja meidän täytyy saada heidät pois korin alta pallon liikkeen avulla. Italia on perinteinen italialainen joukkue. He pelaavat kovaa pelaajavartiointia ja antavat kovaa painetta pallolle. Myös heitä vastaan pallon liike tulee olemaan tärkeää. Joukkueessa on paljon vahvoja ajajia ja urheilullisuus on myös heidän vahvuutensa. Ruotsi on ollut hyvin vähän yhdessä eikä ole niin urheilullinen porukka. He jäivät Ranskan jyrän alle, mutta heiltäkin löytyy taitavia pelaajia etenkin hyökkäyspäässä, Salminen kertaa.

Naiset avaavat kisat perjantaina Suomen aikaa klo 21:15 alkavalla ottelulla Belgiaa vastaan. Italian kohtaaminen on vuorossa lauantaina ja Ruotsin sunnuntaina. Kaikki B-lohkon joukkueet etenevät neljännesvälieriin, jossa vastustaja tulee A-lohkosta sijoituksen mukaan.

Ehdottomana tulostavoitteena on paikan säilyttäminen A-divisioonassa.

– Säilyminen A-divisioonassa on ehdoton tavoite, jotta saadaan jatkossakin mahdollisimman kovia pelejä. Tulostavoitetta voidaan kuitenkin turnauksen aikana muuttaa, sillä nälkä kasvaa syödessä. Puolivälieräottelu tiistaina tulee kuitenkin olemaan elintärkeä. Sen voittaminen varmistaisi sen, että säilymisestä ei tarvitse taistella, Salminen sanoo.

Turnaus on loistava paikka nuorille naisille mitata tasoaan ikäluokan parhaita eurooppalaisia vastaan.

– Pyritään turnauksen aikana säilyttämään yhteisöllisyys. Toivottavasti pystytään käyttämään laajaa rotaatiota ja saadaan paljon onnistumisia. Nämä ovat lähes kaikille pelaajille ensimmäiset tämän tason kansainväliset pelit, joten jokaisella on mahdollisuus kehittyä pelaajina, Salminen päättää.

Kisat ovat käynnissä 8.7-16.7 välisenä aikana. Turnauksen ottelut ovat nähtävissä ilmaiseksi FIBA:n Youtube-kanavalta.

Suomen ottelut alkulohkossa:
Pe 8.7 klo 21:15 BEL-FIN
La 9.7 klo 21:15 FIN-ITA
Su 10.7 klo 18:30 FIN-SWE

Lähde: Koripalloliiton tiedote