Susijengi pelasi ensimmäisen maaottelunsa sitten keskikesän voitokkaan MM-karsintaikkunan kohdatessaan Belgian Tampereen Hakametsässä Scandic Cupin avauspäivänä. Susijengi toipui murska-alusta ja piti peliä pitkään näpeissään, kunnes Belgia osui viime minuuttien ratkaisuheitoissa ja nappasi 71–75 (40–39) -voiton.

Susijengi johti ottelua suurimman osan pelin jälkipuoliskosta, kunnes Belgia nykäisi tasatilanteesta 63–68-johtoon nelisen minuuttia ennen loppua.

Petteri Koposen (2/5/4 syöttöä) vapaaheitot ja kolmannella jaksolla irti päässeen Sasu Salinin (12/2) kolmonen palauttivat Susijengin tasatilanteeseen, mutta Retin Obasohanin (6/2/4 riistoa) ajo ja Hans Vanwijnin (8/5) taaksepäin kallistuva hyppyheitto tarjosivat vieraille riittävän turvavälin voiton varmistamiseksi.

Luonteeltaan ottelu oli tyypillinen tauon jälkeinen maaottelu. Lujaa mentiin kentän päästä toiseen, kaksitoista susipelaajaa kellotti vähintään 11 minuuttia peliaikaa ja hetkittäiset yksilölliset ja joukkueonnistumiset tekivät ajoittain tilaa kommunikaatiovirheille ja harhasyötöille.

– Aikamoista rallia oli. Kaksitoista pelaajaa pääsi näyttämään isoilla minuuteilla, tietyt pätkät saatiin onnistumaan todella hyvin ja sitten tuli sellaisia pätkiä, että näytti siltä, ettei oltu pelattu yhdessä koskaan. Mutta sekin on ihan inhimillistä, kolmannen ottelunsa Susijengin peräsimessä valmentanut Lassi Tuovi kuittasi Koripalloliiton tiedotteessa.

Ottelun alkupeli ennakoi täystyrmäystä, kun Belgia rullaili punaisella matolla paraatimarssia korille ja ”Leijonat” takoi taululle 4–14-lukemat Susijengin saatua joukkuevirheet täyteen neljässä minuutissa.

Kuten odotettua, Susijengin valmennusjohto oli hereillä ja ohjeisti tarvittavat korjausliikkeet. Olivier Nkamhoua (14/10) ja Remu Raitanen (7/5) herättivät isäntäjoukkueen hyökkäyspään onnistumisillaan ja susipuolustus sai Belgian hyytymään.

Kotijoukkueen korkeimmista tehoista vastasi tupla-tuplan kaapinut ja vasta kuudennen miesten maaottelunsa pelannut Nkamhoua, joka hemmotteli Hakametsän yleisöä kahdella voimakkaalla donkilla, yhdellä ilmavalla heitontorjunnalla, vahvalla levypallopelaamisella sekä yhä kehittyvällä puolustuspään presenssillä.

– Helmikuun loukkaantumisen jälkeen olen tullut vahvemmin takaisin joka päivä ja keksinyt peliini treenaamalla ja filmiä katsomalla sellaisia asioita, joiden ansiosta voin sanoa olevani joka päivä parempi pelaaja, Nkamhoua arvioi omaa esitystään.

Avauspuoliskolla Belgian puolustuksen pimennossa ollut Sasu Salin löysi jyvänsä tauon jälkeen, Remu Raitanen väläytteli ratkaisukykyään avausneljänneksellä upottamalla seitsemän pistettään lähes peräjälkeen. Petteri Koponen löysi nuoruutensa jalat toisella neljänneksellä jakamalla perättäin kolme koriin johtanutta syöttöä ja hakemalla kaksi hyökkäyslevypalloa. Carl Lindbom (6/2) vei Susijengin perättäisillä kolmosillaan johtoon juuri ennen taukoa.

Hakametsässä nähtiin myös susidebyytti, kun Salon Vilppaan Perttu Blomgren (3/3) juoksi kentälle ensimmäisen kerran miesten maajoukkueen kanssa. Blomgren kellotti vajaat 14 peliminuuttia, upotti kolmannella jaksolla tyylipuhtaan kolmosen, toi palloa varmasti ylös Belgian koko kentän paineessa ja osoitti puolustuspään otteillaan olevansa sulava lisä susipuolustukseen.

– Eka vaihto ja ekat pallonhallinnat jännittivät aika paljon, mutta sehän kuuluu asiaan. Toinen vaihto tuntui jo paljon luonnollisemmalta ja siitähän se peli lähti vähitellen rullaamaan. Kun tajusi, että koristahan tämä vain on, oli taas helpompaa, Blomgren hymyili.

Myös valmennusportaassa nähtiin debyytti, kun Teemu Rannikko otti pitkään odotetun paikkansa Mikko Larkaksen ja Hanno Möttölän rinnalla.

Tuovi: ”Prosessi jatkuu”

Susijengi ei joudu odottamaan revanssin paikkaa kauaa, sillä joukkueet kohtaavat uudelleen Hakametsässä lauantai-iltana klo 19.30.

Tuovi hymyili luottavaisesti taiston tauottua ja joukkueensa jäätyä jakamaan nimikirjoituksia perinteikkääseen Hakametsän halliin.

– Tämä on prosessi, ja prosessi jatkuu, Tuovi hymähti.

– Jatketaan tästä lauantaille ja parannetaan niitä asioita, jotka olivat tänään vaiheessa, päävalmentaja kommentoi.

Susijengi – Belgia 71–75 (16–20, 40–39, 59–56), miesten maaottelu, Tampere 4.8.2022

Susijengi: Olivier Nkamhoua 14/10, Sasu Salin 12/2, Remu Raitanen 7/5, Elias Valtonen 7/4, Edon Maxhuni 7/1/3 syöttöä, Carl Lindbom 6/2, Shawn Huff 4/2, Hannes Pöllä 4/2, Topias Palmi 4/0, Perttu Blomgren 3/3, Petteri Koponen 2/5/4 syöttöä, Ilari Seppälä 1/0, Luukas Vaara.

Belgia: Emmanuel Lecomte 18/2/5 syöttöä, Ismael Bako 13/9/2 blokkia, Pierre-Antoine Gillet 11/1, Hans Vanwijn 8/5.

Lähde: Koripalloliiton tiedote