Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

Susijengin valmentajakollegioon heinäkuun lopussa liittynyt Rannikko oli Hakametsässä pelatun Scandic Cupin Belgia-otteluissa saumaton osa Lassi Tuovin, Mikko Larkaksen ja Hanno Möttölän muodostamaa aivokeskusta.

Pääroolia penkin päädyssä näytteli ansaitusti uusi päävalmentaja Tuovi, mutta Rannikko näytteli rooliaan kokemuksella ja asiantuntemuksella.

– Hienoa tietenkin olla staffissa mukana. Tunsin päässeeni hyvin sisälle hommaan heti ekasta pelistä lähtien, valmentaja arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengi taipui torstai-iltana Belgialle pistein 71-75, mutta pyöritteli lauantaina suvereenin 80-71-voiton Hakametsän Delfin Basket -yleisön riemuitessa ja mylviessä.

– Tultiin toiseen peliin paremmalla peli-ilmeellä ja aloitettiin peli hyvin, joten päästiin sitä kautta hyvin sisään. Ei me mitenkään vielä ehjää 40-minuuttista pelattu, mutta tasonnosto ensimmäiseen peliin verrattuna oli selkeä, jatkaa Rannikko.

Keskikesän MM-karsintaikkunasta Susijengi ansaitsi täydet pisteet kaatamalla ensiksi Ruotsin näytöstyyliin kotonaan ja hakemalla sen jälkeen Kroatiaa vastaan kirivoiton viimeisen kaksiminuuttisen hengästyttämällä venymisellään.

Ottelut Belgiaa vastaan sujuivat pitkälti kokeilumoodissa. Uusia asioita ja pelaajia ajettiin sisään ja kenttätapahtumat muistuttivat aika ajoin laboratoriota, jossa valmennusjohto sai testata harjoituksissa sisään ajettuja valintoja otteluolosuhteissa.

– Kaikki on tietenkin vielä vaiheessa, mutta kahden ottelun välillä parannettiin esimerkiksi puolustusta merkittävästi. Hyökkäyslevypallopelaaminen oli kummassakin pelissä vahvaa. Lauantain ottelussa huomattiin myös joukkueena, että kun pallo liikkuu, tapahtuu hyviä asioita.

Hakametsässä väläyttelivät myös vähemmille minuuteille aiemmin jääneet pelaajat ja heistä erityisesti Olivier Nkamhoua, jonka liikkuvuus, voima ja viimeistelykyky korin läheisyydessä tuovat jo ensitutustumisella joukkueen peliin aivan uuden elementin.

Eikä sovi unohtaa esimerkiksi väkeviä näyttöjä takakentällä antaneita Perttu Blomgrenia ja Henri Kantosta tai välitöntä korintekokykyään jälleen kerran osoittanutta Remu Raitasta.

– Olli (Nkamhoua) osoitti molemmissa peleissä, minkä tason pelaaja on. Hän otti hienosti vastaan aloitusviisikon paikan, teki hartiavoimin töitä molemmissa päässä ja paransi pick and roll -puolustustaan erinomaisesti kahden ottelun välillä, Rannikko analysoi.

– Muutenkin onnistumisia tuli kivasti laajalla rintamalla. Iloinen tietysti Kantosen Henrin puolesta, joka on päässyt pitkän tauon jälkeen treenaamaan käytännössä vasta viikko sitten ja hallitsi peliä molemmissa päissä kenttää sen ajan, kun pääsi pelaamaan.

Kaksitoista paikkaa jaossa kisajengiin

Susijengi jatkaa MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavia maaotteluitaan ensi viikolla Liettuassa, jossa vastaan asettuu Euroopan ja koko maailman parhaisiin maajoukkueisiin lukeutuva isäntämaa.

Ensimmäinen MM-jatkokarsintaikkuna käynnistyy kahden ja puolen viikon päästä Tampereen Nokia Arenalla Israelia vastaan ja siitä alle viikkoa myöhemmin Susijengi lentää kahdentoista pelaajan vahvuisena Prahaan pelaamaan EM-alkulohkoa. Kilpailu pelipaikoista on kovaa ja pelaajien motivaatio korkealla.

– Huomioon pitää ottaa sekin, että Belgia-otteluissa riveistä puuttuivat Lauri (Markkanen), Mädi (Madsen) ja Micke (Jantunen), ja kaikki tietävät, minkä tason pelaajia he ovat, Rannikko hymyilee.

– Näytön paikkoja piisaa vielä koko joukkueelle joka ainoissa treeneissä ja valmistavissa maaotteluissa. Ensi viikolla on kaksi ottelua vielä selkeästi Belgiaa kovempaa joukkuetta vastaan ja sen jälkeen ollaan taas vähän viisaampia.

Susijengi kohtaa Liettuan Kaunasissa keskiviikkona 10.8. klo 19.30 alkaen ja Vilnassa torstaina 11.8. klo 19.30 alkaen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote