18-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisoissa Kreikan Iraklionissa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa, kun Sudenpennut päihitti neljännesvälierissä Israelin 71-61 (38-28) ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon.

Nykyisessä kisaformaatissa tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen tyttömaajoukkue on kahdeksan parhaan joukossa EM-kisoissa. Tuloksen puolesta Sudenpennut sai pelin haltuunsa jo avausneljänneksellä, eikä missään vaiheessa luovuttanut johtoasemaansa Israelille.

– Luonnollisesti oli jotenkin jännittynyt tunnelma peliin lähtiessä. Pelasimme kuitenkin aika isoista asioista suomalaisessa tyttökoripallossa. Ajoittain me jäimme vähän staattisiksi heidän passiivisesti vaihtavaa puolustusta vastaan. Israel teki tästä vaikean pelin, Suomen päävalmentaja Jussi Laakso aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Ei ollut kuitenkaan epäselvää, että kumpi oli parempi joukkue, mutta painetilanteessa, mitä tahansa voi tapahtua. Israel meinasi päästä vielä peliin mukaan. Onneksi tytöt pystyivät hoitamaan homman kotiin.

Israel pisti valtaosan paukuistaan Elina Aarnisalon (11/5) ja Elsa Lemmilän (8/8) paimentamiseen, minkä myötä Meri Kanerva (21/1/6 syöttöä) kantoi suuren osan Sudenpentujen pistetaakasta. Onnistujia tuli myös penkiltä, kuten Verna Savioja (8/3) ja Kenisha Williams (6/0).

Israelin pistekolmikko oli Naama Lea Halevy (16/3), Tamar Singer (11/5/10 syöttöä) ja Hila Karsh (12/5/5 riistoa).

Suomi pelaa puolivälierissä torstaina 11.8. Espanjaa vastaan klo 14:30.

– Minimitavoite on saavutettu (säilyminen A-divisioonassa). Jos nyt oli hävittävää, niin seuraavissa on vain voitettavaa. Mindset muuttuu täysin. Lähdemme seuraaviin peleihin altavastaajina, mutta rohkeina ja voitontahtoisina. Haluamme haastaa isoja koripallomaita.

Suomen tyttöpuolen maajoukkue ei ole nykyisessä vuonna 2005 alkaneessa EM-kisaformaatissa koskaan yltänyt kahdeksan parhaan joukkoon missään ikäluokalla.

Nykyisessä kisaformaatissa EM-kisat on jaettu A- ja B-divisioonaan sekä kisat pelataan vuosittain. Ennen vuotta 2005 EM-kisat pelattiin joka toinen vuosi ja ilman divisioonajakoa.

Suomen tyttökoripallon kaikkien aikojen korkein sijoitus on vuodelta 1982, jolloin Suomi sijoittui viidenneksi Forssassa ja Uudessakaupungissa pelatuissa EM-kisoissa.

Toiseksi korkein sijoitus löytyy 18-vuotiaiden maajoukkueelta, joka sijoittui seitsemänneksi vuonna 1979 Italiassa.

Kahdeksansia sijoja taas löytyy kolme kappaletta: 16-vuotiaiden tyttöjen puolelta vuodelta 1978 (Espanja) ja 1987 (Puola) sekä 18-vuotiaista tytöistä vuodelta 1977 (Bulgaria).

Lähde: Koripalloliiton tiedote