Jukka Toijalan kolmatta vuotta valmentama Viro pelaa sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa kovin panoksin jäätyään MM-jatkokarsintalohko J:n jumboksi. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Teemu Rannikon mukaan Virolla on koossa nuori ja potentiaalinen miehistö, joka turvautuu virolaisen koripallon ikiaikaisiin vahvuuksiin.

Virolaiset ovat vuosikymmenten aikana tulleet tunnetuksi intohimoisena koripallokansana. Koska kansakunta on pieni ja siten myös valinnanvaraa pelaajista vähän, Viro-koripallo turvautuu vuosikymmenestä toiseen samoihin, hyviksi havaittuihin metodeihin.

– Viro on erittäin fyysinen joukkue ja he puolustavat todella kovaa. Hyökkäyksessä Viro on erinomaisesti organisoitu ja tietää, mitä kentältä hakee. Tämän nimenomaisen joukkueen hyökkäys pyörii pitkälti takamiesten Kerr Kriisan ja Kristian Kullamäen ja ison miehen Maik-Kalev Kotsarin palloskriinipelaamisen ympärillä, Rannikko tiivistää Koripalloliiton tiedotteessa.

Jos Susijengillä on koossa nuori ja erittäin potentiaalinen ryhmä, on myös Viro-koripallo parhaassa tapauksessa lähestymässä kultaisia vuosiaan. Päävalmentaja Toijalalla on komennossaan koko joukko vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneitä lupauksia, jotka pelaavat korkean tason eurooppalaisissa seurajoukkueissa.

– Virossa on puhuttu avoimesti, että heidän koripalloilulliset tavoitteensa ovat seuraavaa paria vuotta pidemmällä. Jos ajattelee, että heidän aloitusviisikossaan Kotsar on 25-vuotias, Kriisa ja Kullamäe ja Sander Raieste vähän päälle kahdenkymmenen ja joukkueessa vielä iso lupaus 18-vuotiaassa Henri Veesaarissa, niin siinä on paljon, jonka päälle rakentaa, Rannikko kehuu.

Jos Susijengi liitääkin MM-karsinnoissa kuuden voiton putkessa, on Viro puolestaan kaatunut neljässä viimeisimmässä ottelussaan aloitettuaan karsinnat kahdella voitolla kolmesta ottelussa.

Sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa vastaan on asettumassa latautunut isäntäjoukkue aina äänekkään kotiyleisönsä tuella. Rannikon mukaan Susijengin voiton avaimet löytyvät rutiineista.

– Hyökkäyspäässä pallo nopeasti puolenkentän yli, eikä jäädä paikalleen pompottamaan. Puolustuksessa meidän on saatava kuriin niin Viron nopeat vastahyökkäykset, palloskriinit kuin hyökkäyslevypallotkin.

Coach Rannikon träpit – seuraa heitä

Maik-Kalev Kotsar (212 cm/25 v): ”Viron aloittava iso. Vasenkätinen pelaaja, jonka kautta Viro tekee paljon palloskriinejä. Short roll -pelaamista, hyvä puolimatkan hyppyheitto ja kyky tehdä koreja post up -tilanteista korin alta.”

Kerr Kriisa (188/21): ”Aloittava pelinrakentaja, pelaa Arizonassa NCAA-liigaa. Erittäin hyvä kolmen pisteen heittäjä kuljetuksesta ja transition-hyökkäyksessä. Viron palloskriinipelaamisen pääarkkitehti korintekovalmiudellaan ja syöttötaidollaan.”

Kristian Kullamäe (194/23): ”Pelaa molempia takamiehen paikkoja ja Kriisan kanssa paljon yhdessä. Kriisaa isokokoisempi ja hanakampi ajamaan, mutta myös erittäin hyvä kolmen pisteen heittäjä. Kullamäe on Kriisan tavoin erittäin hyvä palloskriiniviimeistelijä ja -syöttäjä.”

Susijengi ja Viro kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Tallinnan Saku Suurhallissa sunnuntaina 28.8. klo 18.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.