Susijengin Prahan EM-alkulohkon kisaisäntä Tshekki sai kotikisoihinsa painajaisalun kaatumalla perättäisissä otteluissa Puolalle ja Serbialle. Kuparinen rikkoutui viimein kolmantena kisapäivänä, kun Tshekki taivutti Hollannin tahtoonsa kahdeksalla pisteellä. Valmentaja Mikko Larkaksen mukaan Tshekki on haavoittunut, mutta kokenut, fyysinen ja vaarallinen.

Tshekki koki puolitoista viikkoa ennen EM-kisojen alkua valtavan takaiskun, kun joukkueen pelin sielu, viimeiset kuusi kautta NBA:ssa pelannut pelinrakentaja Tomas Satoransky joutui nilkkavaivaisena sivuun. Tshekki yritti peluuttaa Satoranskya kisojen avausottelussa, mutta tämän nilkka kesti vain Puola-ottelun ensimmäisen puoliajan.

Tshekin suunnitelmissa oli kruunata EM-kotikisoilla viime vuosien erinomainen voittovire. ”Kultaisella sukupolvellaan” tehokkaasti yhteen hitsautunut Tshekki sijoittui vuoden 2015 EM-kisoissa seitsemänneksi, vuoden 2019 Kiinan MM-kisoissa kuudenneksi ja Tokion olympialaisissa 2021 yhdeksänneksi.

– Tshekki on ollut viime vuosina erittäin hyvä jengi, joka sai etenkin 2017–19 MM-karsinnoissa kilpailuetua siitä, että joukkueen pelaajista vain ani harva pelasi muualla kuin Tshekeissä, ja joukkueen avainpelaajat pääsivät kaikki mukaan karsintaikkunoihin. Tietyllä tapaa tässä on tuon joukkueen ”viimeinen tanssi” meneillään, koska ratkaisupelaajilla alkaa olla ikää, Susijengin valmentaja Mikko Larkas arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Satoransky sai ennen kisojen alkua tietää, että nilkan toipumisessa menee kuusi viikkoa. Hän pelasi hetken ensimmäisessä pelissä ja nyt Tshekki menee hänen kanssaan päivä kerrallaan. Vaikka harvemmin korostamme yksittäisen pelaajan poissaoloa, Satoranskyn läsnä- ja poissaolo vaikuttavat kumpikin osaltaan valtavasti heidän hyökkäykseensä.

Larkaksen mukaan Tshekin pelitavassa on paljon samankaltaisuuksia lauantaina Susijengin satimeen joutuneen Puolan kanssa.

– Tshekki on kuin viimeisimpien vastustajiemme Viron ja Puolan sekoitus. Joukkue on todella iso ja fyysinen, hakkaa ja repii ja raastaa. He ovat yhtä raskasjalkaisia kuin puolalaiset, mutta yhtä fyysisiä kuin Viro, ehkä jopa astetta fyysisempiä. Enkä voi olla mainitsematta sitä, että he pelaavat kotiyleisönsä tukemana.

Käsille tulee varmasti ja vihellyksen jälkeen taklataan, Larkas kertoo. Susijengi ei saa perääntyä tätä haastetta vaan sen on pelattava omaa peliään.

– Meidän avaimet ovat samat kuin Puolaa vastaan. Meidän on oltava aktiivisia ja saatava Tshekki pois mukavuusalueeltaan ja laitettava painetta palloon – etenkin, jos Satoransky ei ole kokoonpanossa tai kentällä, Larkas tiivistää.

– Tiedossa on tilanteita, joissa pelataan sääntökirjan lisälehdillä, mutta meillä ei saa painua pää, vaan meidän on otettava kontaktit vastaan ja annettava samalla mitalla takaisin. Avain voittoon on liike.

Coach Larkaksen tärpit – seuraa heitä

Ondrej Balvin (216 cm/29 v): ”Erittäin iso vitospaikan pelaaja, joka donkkaa kaiken, minkä pystyy, mutta pystyy upottamaan kolmosenkin, jos saa sellaisen ihan vapaasti heittää. Tosi raskasjalkainen pelaaja, joka on saatava liikkumaan puolustuksessa.”

Tomas Satoransky (201/30): ”Tshekin pelin sielu, joukkueen ylivoimainen johtaja. Äärimmäisen rauhallinen pelaaja, jonka rauhallisuus korostuu verrattuna muuten aika kuumana käyvään Tshekin joukkueeseen. Erinomainen korille ajaja ja kohtalainen kolmen pisteen heittäjä. Tuo Tshekille kokemusta, jota kukaan muu ei pysty tuomaan.”

Jan Vesely (213/232): ”Todella hyvin liikkuva vitospaikan pelaaja. Hyvä puolimatkan pelaaja sekä heittäjänä että syöttäjänä, mutta ennen kaikkea ääretön alley oop -syöttöjen viimeistelijä. Aikamoinen kuumakalle, jonka kädet leviävät heti, kun peli menee sellaiseksi, josta hän ei tykkää.”

Susijengi ja Tshekki kohtaavat EM-kisojen Prahan lohkon neljäntenä päivänä tiistaina 6.9. klo 18.30 Suomen aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport+ sekä V Sport1 näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Tshekki EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#NimiPituusSyntynytSeura 2022–23
1Patrik AUDA2061989Yokohama (JPN)
7Vojtech HRUBAN2021989London Lions (GBR)
8Tomas SATORANSKY2011991FC Barcelona (ESP)
12Ondrej BALVIN2161992Prometey (UKR)
15Martin PETERKA2031995Braunschweig (GER)
17Jaromir BOHACIK1971992Brose Bamberg (GER)
19Ondrej SEHNAL1901997Braunschweig (GER)
24Jan VESELY2131990FC Barcelona (GER)
25David JELINEK1971990UCAM Murcia (ESP)
27Vit KREJCI1992000Oklahoma City Thunder (NBA)
31Martin KRIZ2001993ERA Nymburk (CZE)
77Tomas KYZLINK1951993Brose Bamberg (GER)

Päävalmentaja Ronen GINZBURG
Valmentaja Lubos BARTON
Valmentaja Jan POSPISIL

Lähde: Koripalloliiton tiedote