Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

Kaudella 2021-22 Belgian ja Hollannin yhteisessä BNXT-liigassa pelanneet Palmi (Limburg United), Maxhuni (Heroes Den Bosch) ja Jantunen (Filou Oostende) tunnistavat tulevan vastustajan valmentajansa sanoista.

– Hollantilaiset jengit pelaa tosi mielellään 1-1 ja siellä on nimenomaan paljon hyviä yksilöitä. Joukkuepelin kanssa on vähän hakemista, Maxhuni kuvailee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Aika herkästi hollantilaiset joukkueet tuntui rikkovan setin, jonka jälkeen taitavin yksilöpelaaja tekee vähän kuin sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Etenkin, jos pelaajalta on mennyt jo heitto tai pari sisään, voi melkein luottaa siihen, että hän ottaa seuraavankin heiton, kommentoi Jantunen.

– Heti ammutaan, kun kori näkyy. Juoksevat pirusti ja tekevät nopeita palloskriinejä. Älyttömiä opportunisteja, naurahtaa Topias Palmi viime kauden hollantilaisvastustajiaan.

Hollanti ei ole varsinaisesti tunnettu koripallomaana, vaikka maa olikin EM- ja MM-kisojen vakiokävijä viimeksi 1980-luvulla ja kätilöi NBA:han asti kaikkien aikojen parhaan pelaajansa, 224-senttisen Rik Smitsin.

– Mä väittäisin, että koripallo on Hollannissa nousussa. Siellä on pari perinteisempää jengiä, jotka panostaa isommin ja paljon hyviä, nuoria pelaajia, Hollannin mestaruutta viime keväänä juhlinut Edon Maxhuni kommentoi.

– Nimenomaan muutamalla isommalla seuralla toiminta ja fasiliteetit olivat kunnossa, mutta yleisesti ottaen koris on selkeästi pienen lajin asemassa Hollannissa. Itse pelasin BNXT-liigan alempaa loppusarjaa keväällä ja siellä puitteet oli vähän mitä oli. Ylemmässä loppusarjassa oli selkeästi ne jengit, jotka panosti isommin, jatkaa Palmi.

Susijengiä vastaan tänään viilettävästä Hollannin maajoukkueesta nuori takapelaaja Keye van der Vuurst de Vries oli Mikael Jantusen joukkuetoveri Belgian ykkösjoukkueessa Oostendessa viime kaudella.

– Todella taitava pelaaja, erinomainen syöttäjä ja pelinjohtaja, Jantunen kuvailee kollegaansa.

– Aika lailla puolet mä siitä joukkueesta tunnistin, mutta ennen kaikkea Worthy De Jongin. Se tuli vastaan jo silloin, kun Kataja Basketin kanssa pelattiin europelejä, se pelasi silloin Leidenin paidassa. Sillä on ihan omantyylinen tapansa pelata, Topias Palmi jatkaa.

194-senttinen, 34-vuotias Worthy De Jong on Hollannin koripallopiireissä puolijumalan asemassa ja on lopettamassa maajoukkueuransa nyt pelattaviin EM-kisoihin.

– De Jong on vaarallinen kaveri. Jos hän saa itseluottamuksen korkealle, niin pisteitä tulee varmasti joka puolelta kenttää. Hän on varmaan yksittäinen isoin avain heidän pelissään, Maxhuni kuvailee.

Maxhuni saa puolestaan tänään iltapäivällä vastaansa kaksi entistä joukkuetoveriaan – tähän turnaukseen koripallouransa päättävän, entisen NBA-pelaaja Geert Hamminkin pojan Shane Hamminkin sekä vahvaa turnausta pelaavan Mohamed Kherrazin.

– Tää tulee olemaan vika maaottelu sekä De Jongille että Hamminkille. Kiva olla osa heidän viimeistä peliään. Pidetään kuitenkin huoli siitä, että ne ei pääse tässä pelissä juhlimaan, Maxhuni hymyilee.

Elisa Viihde Viaplay sekä V Sport+ ja V Sport1 esittävät ottelun suorana lähetyksenä. Suomen ja Hollannin peli alkaa kello 15.00.

Lähde: Koripalloliiton tiedote