Susijengi eteni historiallisesti koripallon EM-kisojen puolivälieriin voittamalla Kroatian upeasti 94-86 (45-43). Lauri Markkanen upotti uskomattomasti 43 pistettä.

Ottelu alkoi juuri Suomen käsikirjoituksen mukaan. Suomi piti vauhtia ja määräsi pelin tahdin. Sasu Salin heitti heti pari kovaa kolmen pisteen heittoa ja Edon Maxhuni sai myös onnistumisia. Lauri Markkanen teki taasen laurimarkkasmaisia juttuja donkaten ja heittäen koreja. Suomen ote kuitenkin katosi, kun edellä mainittu kolmikko meni penkille. Ykkösmiehiään peluuttanut Kroatia sai kurottua Susijengin eron kiinni ja pääsi 21-20-johdossa toiselle neljännekselle.

Toisella neljänneksellä Kroatia sai peliään paremmin ja Suomi roikkui Markkasen onnistumisilla mukana. Toisaalta Kroatia ei löytänyt keinoja Markkasen pysäyttämiseksi. Miro Little väläytteli potentiaaliaan ja itseluottamustaan. Tauolla tilanne oli kutkuttava 45-43 Suomelle.

Kolmas neljännes sujui saman käsikirjoituksen mukaan. Markkanen teki kovia koreja yksi toisensa perään ja Suomi pääsi pisteen johdossa päätösneljännekselle.

Päätösneljänneksellä tilanne jatkui jännittävänä. Henri Kantonen otti tärkeällä hetkellä roolia ja toimi erinomaisena herättäjänä koko joukkueelle. Shawn Huff päätti, ettei hänen uransa lopu vielä sunnuntaina ja nosti onnistuneella kolmen pisteen heitollaan Suomen kolmen maalin johtoon. Heti perään Maxhuni upotti vaparit ja Salin kaaren takaa. Ero oli Suomelle kahdeksan, kun reilut kolme minuuttia oli peliä jäljellä. 2,5 minuuttia ennen loppua Markkanen sai 40 pisteen rajan rikki ja nosti Suomen johdon jo kymmeneen.

Kroatia tuli kuitenkin viiteen pisteeseen, kun minuutti oli jäljellä. Maxhuni kuitenkin ajoi korille nostaen eron seitsemään ja toisessa päässä Mikael Jantunen puolusti loistavasti Kroatian tähteä Jaleen Smithiä. Seuraavassa hyökkäyksessä Markkanen heitti nyrkillisen suolaa kroatialaisten haavoille iskemällä hyökkäysajan umpeutuessa step-back -kolmosen säkkiin ja ero oli taas 10. Samalla Kroatialta iskettiin ilmat pihalle ja Susijengi sai tuulettaa historiallista voittoa.

Markkasesta tuli Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen yhden pelin pistekuningas 43 pisteen saldollaan. Hän keräsi lisäksi yhdeksän levypalloa. Salin säesti 15 pisteellä ja Maxuni kantoi kortensa kekoon 16 pisteellä.

Suomi kohtaa puolivälierässä Espanjan. Puolivälierä on edessä tiistaina. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittää puolivälierävaiheesta lähtien kaikki ottelu suorina lähetyksinä.

Ottelutilastot