Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

Päävalmentaja on yhtä hymyä kysyttäessä kuusitoista maaottelua ja useita kotimaisia ja kansainvälisiä leirityksiä kattaneesta susikesästä 2022.

– EM-turnaus oli hieno ja historiallinen tapahtuma sinänsä, mutta mieluummin kiinnittäisin katseen kesään kokonaisuudessaan, Tuovi miettii Koripalloliiton tiedotteessa.

– Aloitimme kesän onnistuneesti kesä-heinäkuun MM-karsinnoilla, jonka päätteeksi saimme pelaajille parin viikon huilin ja onnistuneen valmistautumisjakson, vaikka esimerkiksi Liettua-otteluiden tulokset eivät niin mairittelevia olleetkaan. Uskoimme siihen, että kun harjoittelemme hyvin, olemme parhaassa iskussa elokuun lopun MM-karsinnoissa ja syyskuun EM-kisoissa, ja se kantoi aika pitkälle.

Susijengin kuntohuippu osui oikeaan aikaan. Joukkue voitti molemmat elokuun lopun MM-jatkokarsintaotteluistaan kuitaten ensimmäisenä eurooppalaisena joukkueena paikkansa ensi syksyn Aasian MM-kisoissa. Sen jälkeen joukkue nappasi Prahan ja Berliinin seitsemästä EM-kisaottelusta neljä voittoa ja eteni EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon ensi kerran sitten kesän 1967.

– Susijengi oli yksi kovakuntoisimmista joukkueista koko EM-turnauksessa. Kaikki kaksitoista pelaajaa viimeisteli turnauksen, mikä on poikkeuksellista meidän turnaushistoriastamme. Siitä kuuluu kiitos koko staffillemme aina ”paskasakista” (huoltaja, lääkäri, fysioterapeutti, osteopaati) Jussi Hirvoseen (kuntoharjoittelusta vastaava valmentaja).

”Täydellinen säästöpossutapahtuma”

Susijengi lähti kisoihin poikkeuksellisen nuorella joukkueella, kun arvokisakonkareiden Shawn Huffin, Petteri Koposen ja Sasu Salinin sekä syksyn 2017 EM-kisoissa loistaneen Lauri Markkasen lisäksi ryhmään mahtui peräti kahdeksan arvokisojen ensikertalaista.

Untuvikot suoriutuivat tehtävästään kiitettävin arvosanoin.

– Joukkue kasvoi, joukkue oppi. Eri roolinkantajia ja vastuunottajia nousi esille eri tilanteissa. Teimme myös urheiluun olennaisesti kuuluvia virheitä, joita ilman ei olisi kasvua. Esimerkiksi Espanja-puolivälierän viimeisten minuuttien pallonmenetykset kuuluvat prosessiin, emmekä olisi saanut vastaavanlaista kokemusta mitenkään muuten kuin pelaamalla maailman parhaita joukkueita vastaan, Tuovi arvioi.

– Saavutimme kiistatonta menestystä sekä MM-karsinnoissa että EM-kisoissa, jonka lisäksi ansaitsimme tästä jaksosta niin paljon pääomaa, ettemme sitä vielä ymmärräkään. Tämä oli täydellinen säästöpossutapahtuma meille.

Susijengiä kolmella vuosikymmenellä kantaneet Shawn Huff ja Petteri Koponen pelasivat viimeisen maaottelunsa tiistaisessa puolivälierässä Espanjaa vastaan. Tuovi kuvailee olevansa äärettömän kiitollinen kaikesta, mitä konkarikaksikko antoi nuoremmille susille historiallisen susikesän aikana.

– Shawnia ja Petskua ei voi kukaan korvata. Sen sijaan joukkue kasvaa ja nuoremmat pelaajat täyttävät isoja saappaita omalla tavallaan. Niin on käynyt Susijengissä aiemminkin, kun Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon kaltaiset konkarit ovat omana aikanaan pelikentiltä väistyneet, Tuovi kuvailee.

– Nuoremmat pelaajamme pääsivät vielä näiden vuosien aikana ottamaan Shawnin ja Petterin perintöä vastaan. Heidän johtajuutensa on kylvetty sisälle tähän joukkueeseen ja vähitellen eri henkilöt nousevat arjessa samalla tavalla esille. Ei pienintäkään huolta siitä, etteikö Susijengistä löytyisi johtajahahmoja jatkossakin.

Kauden MM-karsintaikkunat arvokasta oppia

Vaikka Susijengi onkin jo paikkansa ensi syksyn Aasian MM-kisoissa varmistanut, edessä on vielä neljä seurajoukkuekauden 2022–23 aikana pelattavaa MM-karsintaikkunaa. Marraskuussa 2022 Susijengi kohtaa Saksan vieraissa ja Viron kotona ja helmikuussa 2023 Israelin vieraissa ja Saksan kotona.

– MM-karsinnat tarjoavat taas uuden mahdollisuuden kehittyä yhdessä, kehittää yhteispeliämme ja saada pelaajillemme kokemusta kovista peleistä. On erinomainen tilaisuus päästä kohtaamaan vaikkapa Saksaa vastaan, joka eteni EM-kisoissa neljän parhaan joukkoon, Tuovi summaa.

– Marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunat ovat kuitenkin ainoat tapahtumat ennen ensi kesää, joissa voimme kokoontua yhteen, kehittää joukkuetekemistä ja omaa juttuamme. Täytyy ottaa jokaisesta minuutista kentällä ja sen ulkopuolella kaikki irti.

Huffin ja Koposen eläköitymisen myötä Susijengissä on tarjolla entistä enemmän roolia ja minuutteja nuorille pelaajille sekä karsintaikkunoissa että MM-kisakesän 2023 aikana. ”Kuuluu prosessiin”, päävalmentaja naurahtaa.

– Pääsemme ajamaan sisään nuorempia, uusista lähtökohdista ponnistavia pelaajia, joilla ei ole vielä tiettyjä kokemuksia, mutta jotka voivat juuri siksi suhtautua tulevaan avoimin mielin. Sanoisin, että olemme herkullisessa tilanteessa.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa vieraskentällä Saksan 10.11. ja kotikentällä Viron 13.11. Joukkue on myös varmistanut paikkansa syksyllä 2023 Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin MM-kisoihin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote