Viimeiset kolme vuotta erinomaista työtä Viron maajoukkueen päävalmentajana tehnyt Jukka Toijala, 50, on allekirjoittanut kolmivuotisen jatkosopimuksen tehtävänsä jatkosta Viron koripalloliiton kanssa.

Toijalan alkuperäinen, syksyllä 2019 solmittu kolmivuotinen päävalmentajasopimus oli voimassa ensi helmikuun MM-karsintaikkunan loppuun asti. Uusi sopimus pitää Toijalan pestissään helmikuun 2026 loppuun asti.

– Kyselimme agentin kanssa jo kesän mittaan Viron koripalloliitolta heidän halukkuuttaan solmia jatkopestiä. Syksyn EM-kisojen jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa maajoukkueen johtoryhmälle analyysin tilanteestamme ja lähitulevaisuuden näkymistämme, ja he olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Loka-marraskuussa neuvoteltiin ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Toijala taustoittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Toijalan valmentajapesti on samalla osa Viron koripalloliiton pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Liitto uudisti strategiansa vuoteen 2030 asti, ja strategian ensimmäinen konkreettinen välietappi oli pääsy viime syksynä pelattuihin EM-kisoihin.

– Vuoden 2025 EM-kisoihin on kovemmat tavoitteet, eli unelmoimme pääsystä jopa kisojen kahdeksan parhaan joukkoon – sinne, missä Susijengi tänä kesänä oli. Projekti on siis liikkunut oikeaan suuntaan. Uuden ikäluokkamme sisäänajo on edennyt sujuvasti ja jos pelaajien terveystilanteet ja muut muuttujat menevät meidän kannaltamme suotuisasti, voi Viro tehdä arvokisoissa paljon kovempaakin jälkeä 2025-29.

Toijalan kolmeen Virossa vietettyyn vuoteen on mahtunut uuden maajoukkueikäluokan sisäänajo, kaksi vuotta pandemiaa sekä myös kansainväliseen kilpailutilanteeseen heijastunut Ukrainan sota. Monista haasteista huolimatta Toijala on kotiutunut Tallinnaan hyvin ja luonnehtii kasvaneensa tehtävänsä tasolla.

– Olemassa oleviin lähtökohtiin nähden Viron koripalloliitto on panostanut valtavasti koripallon kehittämiseen, Toijala kiittää.

– Kaikkihan sen ymmärtävät, että oma työni ei rajoitu pelkästään miesten maajoukkueikkunoihin. Yhtä lailla tehtäväni on kehittää paikallista valmentajakoulutusta sekä pelaajapolkua juniorimaajoukkueineen ja akatemiatoimintoineen. Tarkoitus on niin ikään tulevan kolmivuotiskauden aikana kehittää olosuhteita strategian mukaisesti virolaisen koripallon hyväksi.

Lähde: Koripalloliiton tiedote