Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

Viime kaudella Jantunen sai joukkueensa Oostenden kanssa vaeltaa lähes voitosta voittoon, mutta kuluvan kauden aikana haaste on aivan erilainen.

Serie A kuuluu Euroopan parhaisiin kansallisiin liigoihin ja Basket Treviso on juuri ennen maaottelutaukoa kohonnut sen alakastista parilla tärkeällä voitolla alempaan keskikastiin. Jantusen mukaan liigan taso tulee ilmiselväksi joka ainoalla ottelukierroksella.

– Pelinopeus, pelaajien fyysisyys ja taitotaso. Viime kaudella päästiin Belgiassa välillä aika helpollakin, mutta tällä kaudella ihan jokainen vastustaja osaa rokottaa, jos emme ole täysin keskittyneitä. Se pakottaa ihan erilaiseen tarkkuuteen pelaajana ja joukkueena, Jantunen miettii.

– EM-kisojen vuoksi valmistautumisaika oli aika lyhyt ja uuteen joukkueeseen piti sopeutua tosi nopeaan tahtiin, mutta loppujen lopuksi kaikki on mennyt tosi hyvin. Kun saatiin joukkueenakin pari voittoa ennen maaottelutaukoa, fiilis nousi ja saatiin ihan hyvät lähtökohdat loppukauteen.

Nuoresta iästään huolimatta Jantusesta on tullut kättelyssä päävalmentaja Marcelo Nicolan luottopelaajia. Ensi kesänä jo viidennen vuotensa Susijengissä aloittava Jantunen on kellottanut 23,4 minuuttia ottelua kohden ja tuonut joukkueelleen 8,9 pistettä ja 5,3 levypalloa per peli.

– Vastuuta tulee joissain peleissä enemmän ja joissain vähemmän, mutta kun sitä tulee, tarkoitus on aina käyttää se mahdollisimman tehokkaasti. Peliaika on ansaittava treeneissä ja tuntuu siltä, että muiden paljon pelaavien kanssa meillä alkaa olla jo ihan hyvä rytmi ja koheesio.

Jantunen debytoi Susijengissä vasta 18 vuotta täyttäneenä HBA-Märskyn tuoreena abiturienttina, jonka merkittävimmät aseet olivat koripallo-ÄO, pelikovuus ja levypallo- ja puolustuspelaaminen.

Viimeksi kuluneiden vuosien aikana Jantunen on kuitenkin kehittynyt kuin varkain myös hyökkäyspäässä. Jos ensimmäisen parin Susijengi-vuotensa aikana Jantunen viimeisteli koreja lähinnä tukijalkaliikkeillä korin alta, tänä päivänä hänen arsenaalistaan löytyvät myös luotettava keskimatkan heitto ja kolmonen sekä yhä kehittyneet pallonkäsittelytaidot, joihin turvautuen hän ajaa korille yhä useammin.

– Aika varhaisesta vaiheesta olen ollut tietoinen siitä, että jos haluaa nousta yhä seuraavalle tasolle, pitää ymmärtää omat kehityskohteensa ja hankkia kilpailuetua, Jantunen kohauttaa olkiaan.

– En varsinaisesti puhuisi mistään ”suunnitelmasta”, mutta mitä olen tehnyt tasaisesti työtä ja mennyt sen mukaan, mitä rooli vaatii. Joskus täytyy puolustaa, joskus tehdä pisteitä. Olen myös tajunnut, että peliin pystyy vaikuttamaan monella tasolla, enkä enää stressaa turhaan, jos pisteitä ei heti synny. Olen nykyään rennompi pelaajana ja se auttaa tekemään tulosta.

Jantusta pidempään seuranneet ovat huomanneet myös, että Wartti Basketin kasvatti on kehittynyt urheilullisuuden saralla kuin varkain. Jos ensimmäisinä Susijengi-vuosinaan Jantunen operoi pitkälti korin alapuolella, tänä päivänä hän nousee kevyemmin kuin aiemmin ja päättää yhä useamman hyökkäyksen donkkiin.

– Nooh, jos ei ketään ole lähellä, niin sitten lähden nykypäivänä entistä herkemmin hakemaan donkkia. Olen harjoitellut fysiikkaa ahkerasti ja huomannut, että kyllä se pomppukin työn kautta nousee. Vielä on vähän matkaa siihen, että pääsen oikein kunnolla korirenkaan yläpuolelle, Jantunen naureskelee.

Alkaneella viikolla Jantunen on Susijengin joukkuetovereidensa tavoin vaihtanut seurajoukkuekomennuksensa Tel Avivin lämpöön. Tiedossa on kolmen päivän leiritys Tel Avivissa ennen perjantai-iltapäivän MM-karsintaottelua ja edessä kaksi ottelua, jotka ratkaisevat MM-jatkokarsintalohkon voittajan.

– Nämä kauden aikana pelattavat maajoukkueleirit ovat olleet suhteellisen lyhyitä, mutta viime kesällä saatiin oikein kunnolla yhteistä aikaa alle ja se on hyvä pohja tähänkin ikkunaan, Jantunen miettii.

– Meillä on kaikilla menossa hyvä kausi seurajoukkueissamme ja aika nopeasti yhteinen sävel tulee selkäytimestä. Kliseisesti sanottuna treeni kerrallaan ja päivä kerrallaan ja keskittyneesti kumpaankin peliin.

Aivan kuten Elias Valtonen ja Edon Maxhuni ennen häntä, myös Jantunen sanoo, että joukkueen tähtäimessä on puhdas kahden voiton saldo helmikuun karsintaikkunassa. Ensiksi tarkoituksena on hakea vieraspisteet Tel Avivista ja sen jälkeen varmistaa lohkovoitto revanssiottelulla Saksaa vastaan Espoo Metro Areenalla.

– Ihan kauhean usein ei suomalaisessa urheilussa ole päästy pelaamaan MM-karsintalohkon voitosta. Ainoa tavoite on voittaa molemmat pelit ja pedata parhaat mahdolliset lähtökohdat huhtikuun MM-arvontoihin.

Susijengi kohtaa helmikuun MM-karsintaikkunassa Israelin vieraskentällä pe 24.2. klo 14.30 ja Saksan kotikentällään Espoo Metro Areenalla maanantaina 27.2. klo 18.30. Nelonen ja Ruutu-palvelu esittävät ottelut suorana.

Lähde: Koripalloliiton tiedote