Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

Maxhuni allekirjoitti ammattilaissopimuksen viimeisenä Susijengin pelaajana runsas viikko viime vuoden EM-kisojen päättymisen jälkeen. Saksaan päästyään Maxhuni soitti välittömästi isälleen Besimille ja kertoi, miten kausi tulee etenemään.

– Mä sanoin iskälle, että anna kolme viikkoa, niin mä olen jengin aloitusviisikon pointti. Iskä nauroi, että okei, mä tykkään sun itseluottamuksesta, Maxhuni naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Toisaalta toi kuvaa mun asennetta. Korisammattilaisuudessa pitää olla kärsivällinen ja jaksaa odottaa omaa aikaansa, mutta kun paikka tulee, silloin on iskettävä. Mä näin, että mulla oli saumat todistaa, että mä kuulun Bundesliigaan. Ihan hyvin se on mennyt.

Suomen kentillä Maxhuni on tunnettu virtuoosimaisena korintekijänä, mutta kansainvälisellä tasolla hän on ollut koko uransa enemmän tai vähemmän tutkan alla. 186-senttisiä takamiehiä on joka maalla omasta takaa, mikä selittää sen, että kahden NCAA:ssa viettämänsä vuoden jälkeen Maxhuni on pelannut vähemmän tunnetuissa eurooppalaisissa sarjoissa, kuten Espanjan EBA-liigassa, Viron ja Latvian yhteisliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteisliigassa.

Omaan itseensä Maxhuni on kuitenkin uskonut koko ajan. Hän aloitti kautensa Bundesliigan Crailsheim Merlinsissä penkiltä, mutta kohosi jo kuukauden jälkeen joukkueensa aloittavaksi takamieheksi ja on kirjannut joukkueelleen 11,5 pistettä ja 3,7 syöttöä ottelua kohden.

– En voisi olla tyytyväisempi tähänastiseen. Otin sen stepin, mikä mun tässä vaiheessa uraa pitikin ottaa, ja nyt tavoitteena on ottaa seuraava steppi.

Hyvinkään Pontevan kasvatin arvonnousu alkoi oikeastaan viime kesänä Susijengin paidassa. Jamar Wilson oli lopettanut maajoukkueuransa helmikuun 2022 MM-karsintaotteluihin Sloveniaa vastaan ja Petteri Koponen puolestaan siirtynyt entistä korostetummin pelinrakentajan paikalta heittäväksi takamieheksi.

MM-karsinta- ja EM-kisakesään 2022 lähtiessä Maxhunin nimi ei herättänyt juurikaan huomiota vastustajajoukkueissa, mutta kisojen päätteeksi jopa sittemmin mestaruuden voittaneen Espanjan päävalmentaja Sergio Scariolo mainitsi erikseen, että puolivälieräottelussa hän rakensi joukkueensa puolustussuunnitelman sen varaan, että Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Edon Maxhuni saataisiin kuriin.

– Mä pidin sitä haasteena, että vastustajat tuli meitä vastaan kentälle vähän sillä lailla, että kuka tää jätkä on. Mä olen balkanilaisen koripallokulttuurin kasvatti ja balkanilaisessa kulttuurissa jokaisella pelaajalla on ”venaa niin mä näytän”-asenne, Maxhuni selvittää.

EM-kisojen parhaansa Maxhuni säästi Berliinissä pelattuun neljännesvälieräotteluun Kroatia vastaan. Maxhuni oli jo vajaata vuotta aiemmin naulannut ratkaisevan kolmosen MM-karsintojen kotivoitossa Kroatiaa vastaan. Berliinin derbyssä kosovolaistaustainen Maxhuni sivalsi Kroatiaa 16 pisteellä (vapaaheitot 7/7) ja kolmella syötöllä.

– Mä menin koko kisat sillä asenteella, että teen just sitä, mitä Susijengi multa tarvitsee ja näytän samaan aikaan eurooppalaisille jengeille, mihin musta on. Sitä kautta tuli lopulta tarjous Bundesliigasta. Kaikki asiat liittyy yhteen tavalla tai toisella.

Kuluva ammattilaiskausi on opettanut Maxhunille myös uutta. Edellisessä kahdessa joukkueessaan Maxhuni on ollut voittavan joukkueen ykköspelaaja – ensiksi Viron kevään 2021 hopeajoukkue KK Pärnussa ja viime kaudella Alankomaiden mestari Den Boschissa. Saksan Bundesliigassa Crailsheim Merlins on viimeisiä pudotuspelipaikkoja tavoitteleva alemman keskikastin joukkue, kun taas pelilliset vaatimukset useamman pykälän edellisiä komennuspaikkoja korkeammalla.

– Jokainen peli merkitsee Bundesliigassa niin paljon. Pärnussa tai Den Boschissa peräpään joukkueita vastaan pystyi menemään vähän puolivaloillakin, mutta Bundesliigassa jokainen ilta on taistelu, on vastassa sitten Bayern München tai Bonn tai joku alakastin jengi, Maxhuni hymyilee.

– Tämän kauden ehdoton tavoite on vakiinnuttaa paikka Bundesliigassa ja pelata Merlins vielä pleijareihin asti. Seuraava steppi on johtaa peliä tämän tason liigassa top 6-tason jengissä.

Nyt, kun niin Jamar Wilson kuin Petteri Koponenkin ovat ripustaneet tossunsa naulaan, on Maxhuni yhtäkkiä Susijengin pitkän pelinrakentajajatkumon perinteenjatkaja.

Maaliskuussa 25 vuotta täyttävä Maxhuni on osoittanut viimeisen parivuotisen aikana olevansa valmis kantamaan kasvanutta vastuuta.

– Kun Petsku pelasi Euroliigaa Bayernissa, sain mun ensimmäiset opit Jammulta (Wilson), joka näytti mulle, miten Susijengissä kuuluu tehdä asioita. Petsku on sittemmin opettanut paljon paitsi puheilla, myös teoillaan. Iso rooli on ollut myös Ilari Seppälällä, joka on niin ikään muutamaa vuotta vanhempana kaverina opettanut paljon Susijengin tavasta hyökätä, Maxhuni kiittelee.

– Mulla on ollut tosi hyvät oppi-isät ja mä olen niiden ansiosta useamman kokemuksen rikkaampi ja valmiimpi ottamaan pelinrakentajana avaimet käteen ja auttamaan tätä jengiä.

Susijengi huipentaa puolitoistavuotisen MM-karsintarupeamansa vierasottelulla Israelissa ja ensi maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun joukkue hakee revanssia lohkojohtaja Saksasta.

– Jos mulla on ollut mitä tahansa Susijengi-kamaa päällä, niin oon saanut kuulla marraskuusta asti saksalaisilta ihan jatkuvasti, että ”Saksa muuten voitti teidät”. Nyt ois tarkoitus päästä hiljentämään ne.

Susijengi kohtaa helmikuun MM-karsintaikkunassa Israelin vieraskentällä pe 24.2. klo 14.30 ja Saksan kotikentällään Espoo Metro Areenalla maanantaina 27.2. klo 18.30. Nelonen ja Ruutu-palvelu esittävät ottelut suorana.

Lähde: Koripalloliiton tiedote