Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Teneriffa lähtee kauden loppuhuipentumaan hallitsevana mestarina. Lisäksi joukkue voitti aiemmin tänä vuonna FIBA Intercontinental Cupin sekä ylsi finaaliin Espanjan Copa del Rey’ssä. Salinin mukaan joukkue saattaa hieman hyötyä siitä, että se on ollut vastaavanlaisissa tilanteissa aiemminkin.

– Kyllä se varmasti auttaa, että on pelattu tällaisia finaaliturnauksia ennenkin ja se antaa meille kokemusta. Jokainen turnaus on kuitenkin erilainen ja tänä vuonna taso on kovempi kuin viime vuonna, Mestarien liigan onnistuneiden kolmen pisteen heittojen ennätysmies Salin muistuttaa Koripalloliiton tiedotteessa.  

Teneriffa saa välierässä vastaansa Alexander Madsenin AEK:n puolivälierävaiheessa pudottaneen Hapoel Jerusalemin. Teneriffa ja Salin ovat valmiina avausotteluun.

– Kaikki ovat kunnossa ja muutenkin kaikki hyvin. Tiukka peli on tulossa ja Jerusalem on tosi hyvä joukkue. Varmasti paljon yksi vastaan yksi –peliä on luvassa ja meidän on oltava valmiina siihen.

Salin oli muutaman viikon sivussa tositoimista lievän loukkaantumisen vuoksi, mutta ehti saada pari ottelua alle ennen lopputurnausta.

– Minulla oli pieni lihasvamma, mutta nyt olen kunnossa ja saanut taas rytmistä kiinni. Ensimmäinen peli oli vielä vähän hakemista, mutta toisessa alkoi tuntua jo normaalilta. Olen kyllä ihan täydessä kunnossa, Salin kertoo tilanteestaan.

Lopputurnaus järjestetään Malagassa, joka on Salinille tuttu paikka, sillä hän pelasi siellä kaksi kautta 2017-19.

– Kyllä se tietynlaista varmuutta tuo, että tietää missä kaikki on, miten kaikki toimii ja koritkin ovat tutut.

Mestarien liigassa on mahdollisuus nähdä suomalaisfinaali, sillä toisessa välieräparissa Tuomas Iisalo johdattaa Bonnin isäntäjoukkue Malagan kimppuun.

– Suomalaisfinaali kuulostaisi hyvältä ja olen saanut Tuomaksen kanssa pelata niin seura- kuin maajoukkueessa. Olisi hauska, jos kohtaisimme toisemme finaalissa. Se olisi myös alueen suomalaisyhteisölle varmasti mielenkiintoinen ottelu, Salin heittää.

Bonn haastaa ennakkosuosikin

Iisalon valmentama Bonn on pelannut huimaa kautta tähän mennessä, ja kaikki kilpailut mukaan lukien Bonn on voittanut tällä kaudella 42 ottelua ja hävinnyt ainoastaan viisi. Se juhli viime viikonloppuna Bundesliigan runkosarjan voittoa jättäen taakseen Euroliigajoukkueet ALBA Berliinin ja Bayern Münchenin. Final Fouriin se lunasti paikkansa voittamalla puolivälierissä ranskalaisen Strasbourgin yhteisvoiton 2-1. Iisalon miehistö pääseekin lähtemään hyvistä lähtökohdista Mestarien liigan loppuhuipentumaan.

– Meillä oli hyvä ja vahva lopetus runkosarjalle Bundesliigassa ja Mestarien liigassa pienten alkuvaikeuksien jälkeen onnistuimme kaatamaan Strasbourgin kolmessa pelissä, toista kertaa peräkkäin Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Iisalo käy läpi viimeaikaisia vaiheita.

Bonn joutuu välierässään kovaan testiin, sillä vastaan asettuu Final Fourin isäntäjoukkue Malaga. Aiemmin tällä kaudella Malaga juhli jo Copa del Rey’n voittoa ja on ACB-liigassa voittanut yhdeksästä viime ottelustaan kahdeksan.

– Meillä on vastassa kovin mahdollinen vastus. Mielestäni Malaga on ollut dominoivin joukkue tämän kauden Mestarien liigassa. Se voitti Espanjan Copa del Rey’ssä ensin Barcelonan ja Madridin sekä finaalissa Teneriffan. Tämä on yhdestä poikki ja heillä on selvät ennakkosuosikin paineet kotiyleisönsä edessä, Iisalo arvioi tulevaa vastustajaa.

Ennen kauden alku Bonn ei lukeutunut monienkaan papereissa ennakkosuosikkien joukkoon. Mestarien liigan ensikertalainen on kuitenkin esittänyt vakuuttavia otteita läpi kilpailun ja taistelee nyt mestaruudesta. Iisalo uhkuu rauhallista itseluottamusta.

– Menemme ottelu kerrallaan. Jo alkulohkovaiheessa meidät arvottiin kuolemanlohkoon ja klaarasimme sen nätisti, vaikka hävisimme avausottelun. Sitten meillä oli kova jatkolohko, jossa oli mukana muun muassa viime kauden finalisti Manresa ja sekin meni hyvin. Olemme menneet yksi ottelu kerrallaan ja nyt katseemme ovat Malagassa.

Teneriffan ja Hapoel Jerusalemin välinen ottelu alkaa kello 18.30 Suomen aikaa. Malagan ja Bonnin välinen ottelu on vuorossa kello 21.30. Otteluita voi seurata suorana lähetyksenä Mestarien liigan verkkosivuilta YouTuben kautta.

Pronssiottelu ja finaali pelataan sunnuntaina.

Lähde: Koripalloliiton tiedote