Urhea-hallin korirenkaat taipuivat, kun Susijengi Rising Stars esitteli koko kokoonpanonsa voimin urheilullisuuttaan. Vahvasti puolustanut Suomi nappasi voiton Latvian haastajamaajoukkueesta 79-66 (42–29). Susijengi Rising Stars kohtaa turnauksen päätösottelussa keskiviikkona Viron.

Miro Littlen riisto ja donkki sai 1011-päisen yleisön nousemaan penkeistään. Littlen (17/2/4/3 riistoa) suoritus vei Susijengi Rising Starsin 67–47-johtoon, kun ottelua oli pelaamatta reilut kuusi minuuttia.

Upeasti puolustanut Suomi ei antanut viimeisillä minuuteilla vieraille mahdollisuutta, vaan Severi Kaukiaisen (9/3/4) loppua kohden kuumentunut käsi piti vieraat kurissa.

– Ihan törkeän siistiä pelata tällaiselle yleisölle. Hienoa, että näin paljon porukkaa tuli paikalle – oli ajoittain todella hyvä tunnelma, kun saatiin hyvää henkeä, niin se kuului myös katsomossa, Kaukiainen kiitteli faneja Koripalloliiton tiedotteessa.

– Ajoittain oli todella hyvä intensiteetti ja energia kentällä. Emme ihan saaneet ehjää 40 minuuttista aikaiseksi. Kesän eka peli ja aika vähän tapahtumia yhdessä, joten se on tässä vaiheessa vielä ihan ymmärrettävää, Kaukiainen jatkoi.

Vaikka vieraat vetivät loppuminuuteilla vielä 9–0-runin nousten 11 pisteen päähän kaksi minuuttia ennen loppua, Lassi Nikkarisen (3/2/4) onnistunut kolmen pisteen heitto mursi vastustajan selkärangan lopullisesti. Susijengi Rising Stars nappasi voiton lukemin 79-66.

– Näimme paljon niitä asioita, joita treenattu kesäkuun alusta asti. Hyökkäyksessä keskityttiin siihen, että pelataan yhdessä ja se toimi aika hyvin tänään: pallo liikkui, luotimme toisiimme ja saimme helppoja koreja, eli ihan susipelin perusteita. Suomalainen maajoukkuekoris perustuu koko kentän puolustamiseen, silloin kun siinä onnistutaan, niin olemme vahvoilla ja tänään onnistuimme, Suomen päävalmentaja Hanno Möttölä avasi.

Onnistunut kaukoheittopeli avasi lukkoja

Yleisö pääsi nauttimaan upeasta koripalloillasta, jossa kotijoukkue esitti toinen toistaan hienompia suorituksia.

Fede Federiko (5/5/3r/2t) huudatti yleisöä jo ensimmäisessä puolustuksessa lakaisemalla latvialaisyrityksen tylysti parkettiin. Federikon jatkuva uhka puolustuskorilla sai vieraiden olon epämukavaksi.

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat vähäkorisia, ja Latvia puolusti oman korinsa läheisyydessä tarkasti. Suomi onnistui kaaren takaa avauskympillä viidesti, kun Thomas Tumba (15/4) osui kahdesti ja Aatu Kivimäki, Miro Little sekä Touko Tainamo puolestaan kertaalleen.

– Thomas Tumba näytti ensimmäisessä aikuisten maaottelussa sitä osaamista, mitä häneltä löytyy niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Hän on mennyt Joensuussa huimin harppauksin eteenpäin, Möttölä kommentoi suojattinsa esitystä.

– Tänään oli fyysinen matsi korin alla, vastustaja oli isompi, mutta me olimme nopeampia ja liikkuvampia. Leirin ensimmäisestä päivästä asti on tehty selväksi, että 1vs1 pitää pärjätä, ja tänään onnistuimme siinä hyvin, 15 pistettä heittänyt Thomas Tumba kommentoi ottelun tauottua.

Vahva toinen puoliaika toi voiton

Toisella jaksolla Suomi pääsi juoksemaan kenttää yhä paremmin. Miro Littlen onnistunut kolmen pisteen heitto nopean hyökkäyksen päätteeksi vei kotijoukkueen 27–20-johtoon ja Latvian aikalisälle, kun ottelua oli pelattu 12 minuuttia.

– Ottelu alkoi kääntyä, kun Perttu Blomgren tuli sisään ja käänsi hyökkäyksen intensiteetin, jota Miro Little jatkoi. He asettivat standardin, jota muiden oli helppo seurata ja se kantoi loppuun saakka, Möttölä kertasi.

Suomen aktiivinen takapelaajien puolustaminen tuotti vaikeuksia Latvialle ottelun edetessä. Korisliigan Vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren aiheutti rutkasti vaikeuksia Latvian takamiehille aggressiivisella puolustuspelaamisellaan.

– Meillä on laittaa monta jätkää painostamaan takamiehiä koko kentällä, se on meidän vahvuutemme. Huomasi, että vastustajan takamiehet alkoivat väsymään – jos meiltä joku väsyy, niin uutta miestä voi heittää tilalle, tiukasti raatanut Kaukiainen summasi.

Suomi jatkoi tarkkaa kaukoheittopeliään toisella puoliajalla, kun Tumba ja avauspuoliajalla heittonsa kanssa tuskaillut Jacob Grandison (9/6/3) osuivat tauon jälkeen vieden Suomen jo 13 pisteen karkumatkalle kolmannella neljänneksellä.

Isännät eivät päätöskympillä päästäneet väsytettyä Latviaa enää antamaan viimeistä iskua, vaan huolellisesti hyökänneet isännät nappasivat voiton 79–66.

Susijengi Rising Stars kohtaa keskiviikkona turnauksen päätösottelussa Viron haastajamaajoukkueen. Urhea-hallissa pelattava ottelu käynnistyy klo 18:30.

Susijengi Rising Stars -turnauksen otteluaikataulu 19.-21.6.
Ma 19.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Latvian haastajamaajoukkue 79-66
Ti 20.6. klo 16.30 Viron haastajamaajoukkue – Latvian haastajamaajoukkue
Ke 21.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Viron haastajamaajoukkue

Ottelut pelataan URHEA-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote