Helsingin URHEA-hallin kotiyleisö sai nähdä jo toistamiseen Suomi-koriksen nousevien toivojen suvereenin esityksen, kun Susijengi Rising Stars kaatoi Viron haastajamaajoukkueen 79–70 (48–27).

Vaikka Viro kuroi ison eron pariin kertaan kiinni, oli Suomi donkeillaan, blokeillaan, kolmosillaan ja joukkuepuolustuksellaan selkeästi terävämpi joukkue.

Energinen Susijengi Rising Stars -ryhmä linjasi ottelun kulun jo sen ensimmäisillä minuuteilla hyydyttämällä vieraansa koko kentän paikkaprässillä. Jacob Grandisonin ja Federiko Federikon perättäiset donkit kolmen minuutin pelin jälkeen pakottivat Jukka Toijalan komentamaan Viron aikalisälle tilanteessa 10-0.

Samoissa askelmerkeissä edettiin ottelun loppuun asti.

Rising Stars -ryhmän päävalmentaja Hanno Möttölä pyöritti täydet neljäkymmentä peliminuuttia tiivistä vaihtorulettia ja kokeili monenlaisia viisikoita. Viro onnistui hetkittäin intensiteettiä nostamalla löytämään etsikkoaikansa ja kiskaisemaan niin 11-0- kuin 14-0-jaksotkin, mutta Virosta ei ollut nousemaan enää voittokamppailuun.

Ottelua parhaimmillaan 24 pisteellä (59-35) johtanut Susijengi Rising Stars selviytyi voittajana lopulta yhdeksän pisteen erolla.

– Tarkoituksena oli saada kentälle esille niitä asioita, mitä ollaan nämä viikot harjoiteltu. Kun harjoiteltuja asioita toteutettiin molemmissa päissä, tulos oli hyvä, Möttölä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Täytyy antaa tunnustusta Virolle, joka ei missään vaiheessa pannut päätä puskaan, vaan tuli uudestaan ja uudestaan takaisin peliin mukaan. Ero kuitenkin revähti nopeasti uudelleen aina, kun saimme tasapainon puolustukseen ja osumia palloon.

Grandisonilla ja Tahvanaisella heittoilta, Federiko iski kovaa ja korkealta

Maanantain ottelussa Latviaa vastaan Ville Tahvanaisella oli tahmea heittoilta. Vaikeuksista ei keskiviikkona ollut tietoakaan. Tahvanainen otti kentän haltuunsa kolmannella jaksolla upottamalla kolme kolmosta lähes peräjälkeen. Tahvanainen oli 13 pisteellään kotijoukkueen kolmanneksi paras pistemies.

Toisen kotimaaottelunsa pelannut Jacob Grandison jatkoi puolestaan siitä, mihin Latvia-ottelun jälkipuoliskolla jäi. Letkeä, mutta räjähtävän atleettinen ”Slim Jake” sivalteli kahdeksan pistettä jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella, osoitti kerta toisensa jälkeen oikea-aikaisuuttaan ja pelinlukutaitoaan ja keräsi 19 pisteen, viiden levypallon ja kolmen syötön saldon.

– Joukkuekaverit pistivät minut hyviin asemiin, mikäs siinä ratkaistessa. Yritin pelata niin kuin joukkue tarvitsi ja kun sain vapaan heiton, otin sen. Olemme rakentaneet joukkuekemiaa nyt kolme viikkoa ja vaikka tämä ei ollut täydellinen 40-minuuttinen, mielestäni pelasimme paremmin kuin maanantaina, Grandison kommentoi.

Illan suurimmat suosionosoitukset keräsi Pittsburghin yliopiston 211-senttinen jätti Federiko Federiko, joka sai kotiyleisön syömään kädestään. Federiko rullaili erityisesti Severi Kaukaisen oivaltavista syötöistä tukun donkkeja ja muutti pelkällä läsnäolollaan kahden käden sormilla laskettavissa olevan määrän virolaisheittoja. ”Fedelle” kirjattiin 16 pistettä, viisi levypalloa, kaksi syöttöä, kaksi riistoa ja kaksi blokkia.

– Tänään pääsin tekemään mielestäni mun juttuja paremmin kuin Latviaa vastaan, eli pelaamaan raudan yläpuolella ja hakemaan pari blokkia ja pari donkkia. Tuntui tosi hyvältä pelata näissä peleissä, kun kauden päättymisestä on kuitenkin useampi kuukausi, Federiko hymyili.

– Tilankäyttö oli parempaa tänään kuin Latviaa vastaan. Tiedettiin joukkueena paremmin, missä ja milloin pitää olla ja silloin kentälle syntyi tilaa. Fede pääsi rullaamaan ja sai pallon silloin kun pitikin, komppasi Kaukiainen.

Susijengi Rising Starsin kärkionnistujien kaartin täydensivät Thomas Tumba (11/6), jonka heittokäsi oli edelleen silkkinen ja puolustaminen timantinkovaa, ja Touko Tainamo (8/4), joka pelasi kovaa ja ratkaisi korin alta kovin tarkkuuksin.

Juhannuksen jälkeen Rising Stars pakettiin

Susijengi Rising Stars -leirityksen kolmas viikko päättyi siis kahteen voittoon. Valmentaja Möttölän mukaan pelaajat voivat lähteä juhannuksenviettoon tyytyväisin mielin.

– Harjoituksissa on ollut aivan erinomainen intensiteetti, ja saimme siirrettyä saman intensiteetin näihin peleihin. Siitä pitää jokaista miestä kiittää, Möttölä kommentoi.

– Isossa kuvassa samat asiat toimivat tässä ryhmässä kuin Susijengissäkin. Kun saamme vastustajat ottamaan vaikeita heittoja pitkien hyökkäysten päätteeksi, saadaan luultavimmin levypallot käsiin ja päästään juoksemaan. 5-5-pelaamisessamme emme olleet tänään ihan parhaillamme.

Rising Stars -ryhmä viettää seuraavaksi juhannuksen mittaisen tauon ennen leirityksen huipentavaa Tallinnan turnaukseen 28.-29.6.

– Nyt vedetään pari päivää happea ja sunnuntaina jatkamme valmistautumista Tallinnan maaotteluihin. Sitten on kesän ensimmäinen vaihe purkissa.

Suomi – Viro 79-70 (26–11, 48–27, 66–53), miesten haastajamaaottelu, URHEA-halli (Helsinki) 21.6.2023

Suomi: Jacob Grandison 19/5/3 syöttöä, Federiko Federiko 16/5/2 blokkia, Ville Tahvanainen 13/2, Thomas Tumba 11/6, Touko Tainamo 8/4, Lassi Nikkarinen 5/2/5 syöttöä, Severi Kaukiainen 3/2/5 syöttöä, Vili Nyman 2/2, Tomas Murphy 2/1, Miro Little 0/1, Eemi Luukkonen 0/1, Luukas Vaara 0/1, Joel Mäntynen 0/0.

Viro: Mikk Jurkatamm 24/4, Carlos Jürgens 14/5.

Lähde: Koripalloliiton tiedote