Telekom Baskets Bonnin FIBA Mestareiden Liigan mestaruuteen sekä Saksan Bundesliigan hopealle johdattanut Tuomas Iisalo, 40, on solminut kolmivuotisen päävalmentajasopimuksen ranskalaisen Paris Basketballin kanssa. Loviisalaislähtöinen Iisalo valittiin päättyneellä kaudella sekä Mestareiden Liigan että Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

Jo vuosi sitten useampien tunnettujen eurooppalaisseurojen huhuttiin olleen Tuomas Iisalon kintereillä. Iisalolle olisi ollut useita ottajia myös tänä kesänä, mutta Iisalo teki valintansa jo varsin pian Bundesliiga-kauden päättymisen jälkeen.

Iisalon päävalmentajanpesti on suuri meriitti myös Paris Basketballille, joka perustettiin 2018 käytännössä tyhjästä ja joka on edennyt viiden kauden aikana varteenotettavaksi tekijäksi Ranskan pääsarjassa ja eurokentillä.

– Seuralla on suuret ambitiot ja valtava potentiaali. He olivat myös valmiita antamaan minulle paljon päätöksentekovastuuta, joka on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä aiemmissa seuroissani, Iisalo kommentoi.

– Lisäksi Pariisi oli uusista vaihtoehdoista stabiilein lasten koulunkäynnin ja sopimuksen pituuden kannalta. Moni asia klikkasi Pariisin kohdalla.

Paris Basketball sijoittui päättyneellä kaudella Pro A:n runkosarjan yhdeksänneksi, vain voiton päähän pudotuspelipaikasta. Eurocupissa joukkue eteni puolivälieriin asti, joissa joukkue taipui sittemmin mestaruuden voittaneelle Gran Canarialle.

– Seura haluaa jatkaa nousuaan kohti kansallista ja Euroopan huippua. Samanaikaisesti heidän tavoitteensa on rakentaa seurasta voimakas brändi, joka resonoi myös Pariisin metropolialueen ulkopuolella, Iisalo jatkaa.

Iisalon menestystarina alkoi Crailsheimista

Lähtiessään Suomesta Saksan Bundesliigan jumbojoukkue Crailsheim Merlinsin valmentajaksi vuonna 2016 Iisalo oli Euroopan koripallokartalla tuntematon valmentaja. Merlins putosi heti kättelyssä Bundesliigasta Saksan Pro A:han, mutta Iisalo sai seuraavina vuosina tilaisuuden näyttää kyntensä.

Merlins nousi Iisalon komennossa takaisin Bundesliigaan ja kohosi 2019–20-pelikaudella jopa Bundesliigan runkosarjan ykköseksi ennen kuin koronapandemia keskeytti sarjatoiminnan. Crailsheimin vuosinaan Iisalo teki itsestään nimen koripalloilevassa Euroopassa ja jatkoi menestystarinaansa sittemmin Telekom Baskets Bonnissa.

– Aiemmissa työpaikoissani olen todistanut pystyväni auttamaan seuraa ottamaan seuraavat kehitysaskeleet sekä urheilullisesti, että organisaation kehittämisen kautta. Minulla on kokemusta työn vaatimuksista ja koen tämän aspektin erityisen motivoivaksi, Iisalo jatkaa.

– Päätavoitteeni Pariisissa ovat hyvin samanlaiset kuin aiemmissa pesteissä: kehittää harjoituskulttuuria ja -olosuhteita, jotta ne tukevat urheilullista kehitystä maksimaalisesti ja luoda vahva yhteys joukkueen ja sen sidosryhmien ympärille. On tärkeää, että seura, fanit ja sponsorit haluavat samaistua joukkueen identiteettiin ja tuntevat ylpeyttä sitä kohtaan.

Bonnin kevät 2023 jää historiaan

Kevät 2023 tulee jäämään Tuomas Iisalon mieleen hänen uransa kaikkien aikojen kautena, pelaaja- ja valmentajavuodet yhteen laskien.

Telekom Baskets Bonn juhli FIBA Mestareiden Liigan mestaruutta toukokuun puolessavälissä. Mestaruushumusta Iisalo joukkueineen jatkoi suoraan Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin, missä joukkue eteni finaaleihin, kunnes joutui viimein taipumaan yllätysjoukkue Ulmille.

– Unohtumaton ja uskomattoman menestyksekäs kausi. Sivusimme Saksassa Bundesliigan voittoennätystä, voitimme 25 peliä peräkkäin ja etenimme finaaliin. Valitettavasti emme päättäneet kautta Saksan mestaruuteen, mutta minulla ei jäänyt mitään hampaankoloon. Teimme sen, mikä oli tehtävissä ja maksimoimme kokonaissuorituksen, Iisalo summaa.

– Mestareiden Liigan mestaruus oli varsinainen tuhkimotarina. Koko kilpailun voittaminen oli uskomaton kokemus ja samalla minulle ensimmäinen henkilökohtainen mestaruus Suomen cupia lukuun ottamatta. On vaikea kuvailla sitä tunteiden myrskyä, joka meihin kaikkiin iski ottelun päätyttyä. Valtava panostus tuotti arvoisensa palkinnon. Sen parempaa tunnetta ei urheilussa voi kokea.

Lähde: Koripalloliiton tiedote