Kisakallion Susi Training Centerissä pelattavissa 16-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Sudenpennut jatkaa voittamattomana, kun sekä tyttöjen että poikien maajoukkueet voittivat Islannin.

16-vuotiaiden tyttöjen maaottelussa Suomi voitti Islannin selkein loppunumeroin 52-94 (21-49).

Suomi aloitti pelin 8-0-juoksulla, jonka myötä Islanti oli pakotettu aikalisälle. Islanti sai paremmin pelistä kiinni ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta eroa alkoi syntymään toisella neljänneksellä, jonka Sudenpennut vei 6-28.

– Tuollaista vastustajaa kuin Islanti, tuollainen alku tarvitaan. Pelasimme heitä vastaan viime kesänä tällä ikäluokalla kuusi maaottelua, joista hävisimme puolet, osan ihan pystyyn. Jos heille antaa hurmoksen, niin he käyttävät sen hyödykseen, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Hyvän alun jälkeen emme ihan ymmärtäneet, kuinka suuri vaara on, jos tuo pallon huolimattomasti ylös ja he tulevat tuplaamaan. Emmekä ymmärtäneet, miten ahnaasti he haluavat ajaa oikealle kädelle. Kun saimme ne asiat toiselle jaksolle kuntoon, niin voittajasta ei ollut epäilystäkään.

Kolmannella neljänneksellä Sudenpennut veti vielä toista neljännestä paremmaksi, kun Islanti jäi viiteen pisteeseen.

Vaikka ero kasvoi, niin sinnikästä Islantia vastaan Sudenpennut joutui tekemään hartiavoimin töitä jokaisen stopin ja korin eteen.

– Aika ehjä kokonaisuus pieniä suvantovaiheita lukuun ottamatta. Parempi peli kuin eilen.

Suomen pistehai oli Iida Riihelä, joka viiletti nopeiden hyökkäysten kärkenä 22 pisteen arvoisesti. Riihelä heitti pisteensä lähes kirurgintarkasti: kakkoset 8/8, kolmoset 2/3.

– Sen lisäksi Iida tekee vielä paljon asioita, mitkä eivät näy tilastoissa, aivan jäätävä esitys häneltä. Iidan lisäksi Silja Loukola oli alussa aivan ylivoimainen pelaaja. Erika Macen puolustusetiikka on korkealla tasolla. Kun hyökkäyskin kulkee, niin hän on arvokas pelaaja meille.

Loukola (15/9) teki jokaisen pisteistään ensimmäisellä puoliajalla. Macen saldo oli 9 pistettä ja 7 levypalloa sekä plus-miinus-tilasto joukkueen korkein +42. Kaksinumeroisille pistelukemille Riihelän ja Loukolan lisäksi ylsi Aino Koskela (11/3/5 syöttöä).

Islannin pistenaiset olivat Kolbrun Maria Ármannsdóttir (12/6) ja Elisabet Olafsdottir (10/2).

Suomi kohtaa lauantaina Tanskan klo 16:45.

Islanti oli sitkeä vastustaja Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueelle

16-vuotiaiden poikien ottelussa Suomi pääsi johtoon toisella neljänneksellä ja piti sen loppuun asti, kun Sudenpennut voitti loppunumeroin 92-102 (46-54).

– Islanti pelasi tyypillistä islantilaista koripalloa, joka on omalaatuista ja persoonallista, perustuu urheilullisuuteen sekä taitavaan ja rohkeaan heittopelaamiseen. Se on todella inhottava tapa pelata vastustajalle, mutta toisaalta myös valtavan opettavaista. Ei pysty ryhmätaktisilla asioilla kompensoimaan sitä, että pitää pärjätä 1-1-tilanteissa. Pitää voittaa kaaripuolustuksia, pitää voittaa levypallotilanteet, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Tänään voitimme niitä riittävästi, mutta eihän se missään nimessä helpolla tullut.

Islantilaiset pysyivät pelissä mukana kuin takiaiset. Jokainen kerta, kun Suomi sai hyvän vaihteen päälle, niin islantilaiset löysivät keinot pysäyttää sen.

– Toisessa ja kolmannessa erässä meillä oli hienoja pätkiä, joissa pääsimme juoksemaan stoppien jälkeen. Valitettavasti meidän suurin kehityskohde eli menetykset olivat taas läsnä ja päästimme sitä kautta kaverin peliin mukaan.

Suomen johto heilui kymmenen pisteen tienoilla toisesta neljänneksestä lähtien. Kalkkiviivoilla Islanti hu-huusi itsensä vielä pariin kertaan yhdeksän pisteen päähän, muttei sen lähemmäksi.

Suomen pistekärjeksi nousi Miikka Muurinen, joka tehtaili 23 pisteen ja 11 levypallon tupla-tuplan. Kaksinumeroiset pistelukemat säkittivät myös Matias Karlin (19/4), Oskar Aare (15/4), Samu Adler (14/4) ja Eetu Honkaniemi (12/2).

– Kaikki heistä ovat hyviä kaaripelaajia, minkä lisäksi he saivat hyökkäyspään onnistumisia. Kai tämä koris on sellaista, että hyökkäyspään tekeminen kumuloituu toiseen päähän.

Islannin parhaimmistoon lukeutuivat Heimir Gamaliel Helgason (24/6) ja Kristófer Breki Björgvinsson (16/13).

Suomi kohtaa lauantaina Tanskan klo 19:30.

Lähde: Koripalloliiton tiedote