Kahdestatoista vuosina 1998–2002 syntyneestä miesten maajoukkueen haastajapelaajasta koostuva miesten universiadijoukkue on valittu. Daniel Janssonin, Anton Mirolybovin ja Tuomas Ojan valmentama joukkue osallistuu ennen Chengdun universiadeja neljän joukkueen kansainväliseen turnaukseen Hangzhoussa.

Tigers Tübingenin Saksan Bundesliigaan keväällä nostanut Jansson saa universiadiryhmässä valmennettavakseen hyvin harjoitelleen joukkueen, sillä kaikki koolle kutsutut pelaajat olivat mukana kesäkuisessa Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

– Meillä on aika tiivis valmistautumisaika ennen Kiinan matkaa, mutta uskon, että pelaajien pitkä historia juniorimaajoukkueista sekä kesäkuun Rising Stars -leiritys antama vahva selkänoja auttavat meitä löytämään yhteisen sävelen nopeasti, Jansson kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Kaikki universiadeihin nimetyt pelaajat kellottivat vähintään yhden haastajamaaottelun kesäkuun Rising Stars -leirityksessä. Mustapha Amzil puolestaan harjoitteli Rising Starsissa kaksi viikkoa ennen lähtöään tutustumaan uuteen yliopistoonsa New Mexicoon.

Nyt koolle kutsutusta joukkueesta kahdeksan pelasi viime kaudella Korisliigaa (mm. Perttu Blomgren, Thomas Tumba), kolme Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ta (Amzil, Touko Tainamo, Tomas Murphy) ja yksi Saksan kakkosliiga Pro A:ta (Luukas Vaara).

– Meillä on hyviä pelaajia, mutta susikoripallolle ominaisella tavalla tavoitteemme on pelata ennen kaikkea kollektiivisesti ja yhtenä ryhmänä, Jansson luonnehtii.

Miesten universiadeihin ottaa osaa kuusitoista joukkuetta, jotka on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon. Suomi pelaa omat alkulohkopelinsä Etelä-Koreaa ja Azerbaidzhania vastaan. Aiemmin Suomen alkulohkovastustajaksi arvottu Meksiko on perunut osallistumisensa.

– Universiadeissahan mielenkiintoista on aina se, että pääsee pelaamaan sellaisia joukkueita vastaan, joista ei ole mitään aiempaa kosketuspintaa. Ihan äkkiseltään saamme tuskin ihan hirveästi tallenteita vaikkapa Azerbaidzhanista ennen otteluamme, mutta sitä suuremmalla syyllä meidän kannattaa keskittyä omaan juttuumme, jatkaa Jansson.

Lyhyen Helsingin leirityksen jälkeen universiadijoukkue matkustaa Kiinaan 17.7. ja kohtaa Hangzhoussa järjestettävässä turnauksessa Liettuan ja Puolan universiadijoukkueet sekä Kiinan liigan kärkijoukkueisiin lukeutuvan Beijing Ducksin.

Kesäuniversiadit järjestettiin edellisen kerran Napolissa 2019. Suomi hävisi tuolloin alkulohkossa Ukrainalle ja Yhdysvalloille, mutta voitti kaikki loput pelinsä ja sijoittui yhdeksänneksi. Ukraina ja Yhdysvallat kohtasivat lopulta universiadien finaalissa, jonka Yhdysvallat voitti.

Jansson: ”Meidän on otettava aloite kaikissa otteluissa”

Jo pitkään Saksassa viihtyneellä Janssonilla on takana kaksi menestyksekästä kautta Tigers Tübingenin päävalmentajana Saksan Pro A:ssa. Joukkue on yltänyt Pro A:n hopeasijalle kahtena perättäisenä keväänä, ja viime kauden päätteeksi se myös lunasti paikkansa Saksan Bundesliigassa.

Jansson ehti käydä pokkaamassa myös Pro A:n vuoden valmentajan palkinnon ennen kuin palasi Suomeen seuraamaan Rising Stars -leiritystä.

– Edellisen kerran olin maajoukkuetoiminnoissa mukana kolme vuotta sitten. Oli kiva nähdä, missä vanhat, tutut pelaajat vuosien takaa menevät tällä hetkellä. Oli myös mukava seurata muutamien täysin uusien kavereiden otteita maajoukkuepaidassa, Jansson kommentoi kesäkuuta.

– Rising Stars -leiritys itsessään oli tyypillistä susileireilyä. Intensiteetti oli kova ja pelaajat olivat motivoituneita ja hymy huulillaan. Oli hauska huomata, miten pitkän, raskaan seurajoukkuekauden ja kahden päivän loman jälkeen omakin energia nousi heti, kun pääsi tuohon ympäristöön.

Susijengi Rising Stars pelasi kesäkuussa neljä maaottelua, joista se haki kolme voittoa. Rising Starsin satimeen jäivät Viron ja Latvian haastajamaajoukkueet sekä Filippiinien miesten maajoukkue. Janssonin mukaan Rising Stars asetti standardin myös universiadijoukkueelle.

– Rising Stars asetti jokaisessa ottelussaan riman korkealle ja vei vastustajaa päästessään pelaamaan omaa peliään. Samalla tavalla meidän on otettava aloite kaikissa otteluissa universiadijoukkueen kanssa.

Janssonin kollegat universiadijoukkueen valmennusjohdossa ovat Itävallan triplamestari ja vuoden valmentaja Anton Mirolybov sekä viime vuosina mm. Kouvoissa, Helsinki Seagullsissa, EBT:ssä ja Helsingin NMKY:ssa valmentanut Tuomas Oja.

Suomen miesten universiadileiritys 2023

#NimiPituusSyntynytSeura
2Joel MÄNTYNEN1992002Kouvot, Kouvola
3Teemu SUOKAS1852001Salon Vilpas
5Perttu BLOMGREN1962001free agent
7Tomas PIHLAJAMÄKI1902000Helsinki Seagulls
9Thomas TUMBA1962001Kataja Basket, Joensuu
12Vili NYMAN1981998KTP-Basket, Kotka
13Eemi LUUKKONEN2002002Karhu Basket, Kauhajoki
14Tomas MURPHY2051998BC Nokia
15Erik SAJANTILA1952001Lahti Basketball
21Mustapha AMZIL2062001New Mexico (NCAA)
22Touko TAINAMO2052001Denver (NCAA)
24Luukas VAARA2072001Salon Vilpas
  • Päävalmentaja Danny JANSSON
  • Valmentaja Anton MIROLYBOV
  • Valmentaja Tuomas OJA
  • Fysioterapeutti Jarkko AHO
  • Huoltaja Arttu TAMMI