Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).

Liettua rynni ottelun viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa tasapisteisiin kolmen saalistamansa hyökkäyslevypallon jälkeisillä koreilla. Kun ottelukellossa oli kuusi sekuntia pelaamatta, Rokas Jokubaitis sivalsi kotiyleisön kuurouttavan vislauksen hiljaiseksi vapaaheittoviivalta ja tasoitti ottelun.

Susijengin aikalisän jälkeen pallo pelattiin odotetusti Lauri Markkaselle. Hänen ottamansa kääntöhyppyheitto ponnahti takaraudasta, mutta erinomaisen ottelun jokapaikanhöylän roolissa pelannut Mikael Jantunen (6/7) oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vapautti Susijengin voitontanssiin kahden pisteen korillaan.

– Hyvä syöttö Laurilta, pallo koriin ja lähdetään viikonlopun viettoon, virnisti kotiyleisön haamuheitollaan räjäyttänyt Jantunen kommentoidessaan loppuratkaisua Koripalloliiton tiedote.

Jantusen voittokori kruunasi täydellisen koripalloillan: voitto maailmanluokan vastustajasta vain pari viikkoa ennen MM-kisoja viimeisen sekunnin heitolla kotiyleisön edessä. Eikä sovi unohtaa, että Nokia Areenan 13 054 katsojaa oli paitsi suomalaisen koripallohistorian, myös Tampereen viihdepyhätön uusi yleisöennätys.

– Tämän parempaa avausta olisi ollut vaikeaa kuvitella, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi hymyili.

– Saatiin paitsi onnistumisia ja yhteispeliä, myös esimakua niistä haasteista, mitä tullaan kohtaamaan väkisinkin tänä kesänä, ja nousimme niistä yhdessä. On tärkeää, että näemme niitä asioita, mihin meidän pitää varautua ja miten vastustajat tahtovat meitä vastaan pelata.

Pelaajiensa tavoin Tuovi oli haltioissaan Tampereen Nokia Areenan ääriään myöten täyteen pakatusta kotiyleisöstä.

– Tämä oli kesän ensimmäinen ottelu, mutta yleisö piti tänään huolen siitä, että kentällä riitti tunnetta. Me saimme vain keskittyä nauttimaan pelistä ja tunnelmasta.

Oma peli toimi ja näytönantajat vakuuttivat

Kuten ennakkoon oli selvää, kentällä oli kaksi täysin eri pelityylin joukkuetta.

Susijengi oli ottelun alussa virhevaikeuksissa, kun Liettua vyörytti palloa korin läheisyyteen NBA-kolossilleen Jonas Valanciunasille (10/5/3 syöttöä). Liettua pyrki saamaan Susijengin pelaamaan hidasta puolen kentän hyökkäyspeliä ja hetkittäin isäntäjoukkue joutui peräänajajaksi Liettuan etsiessä syöttörallilla vapaata kaukoheittoa.

Mutta joka ainut kerta, kun Susijengi pääsi juoksemaan kenttää, jotain hyvää tapahtui.

Lauri Markkanen (24/7/3 syöttöä) ampaisi hyökkäyslevypallosta kuin hauki rannasta ja sai Liettuan jässikät näyttämään vanhoilta ja hitailta. Alexander Madsen (9/3/5 syöttöä) osoitti isoksi mieheksi merkittävää nopeuttaan ja syöttötaitoaan. Alussa hillunut Valanciunaskin hyytyi Jantusen, Madsenin ja Olivier Nkamhouan (12/2) puolustuksessa.

MM-kisapaikoista kilpailevat susipelaajat ammensivat kotiyleisöstä mielin määrin energiaa ja ottivat paikkansa, kun niitä tarjoutui.

Nkamhoua onnistui kolmoskaaren takaa jokaisella neljällä yrityksellään ja keräsi viime minuuteilla hurmaantuneet aplodit torjuessaan Liettuan Ignas Brazdeikisin (10/1) heiton katsomoon.

Jacob Grandison (12/1) osoitti Shawn Huffin manttelinperijän ominaisuuksia oikea-aikaisuudellaan. Sasu Salin (10/1) avasi peliä heitoillaan ja sähinäpuolustuksellaan. Jokainen kentällä käynyt pelaaja sai oman onnistumisenhetkensä.

– Kyllähän me aika hyviä joukkuesuorituksia saadaan aikaiseksi, kun päästään rytmiin, kommentoi erinomaisesti esiintynyt Alexander Madsen.

– Menetyksiä (20 kpl) tuli liikaa ja muutenkin viilattavaa löytyy, mutta sitä varten näitä matseja pelataan, että saadaan peli kuosiin ennen kisoja. Kun päästään pelaamaan omassa tempossa, meidän pelaaminen helpottuu huomattavasti.

Susijengi pelaa seuraavan kotiottelunsa jo keskiviikkona 9.8., kun se kohtaa Espoo Metro Areenalla olympiakarsintoihin valmistautuvan Viron.

Susijengi – Liettua 81-79 (19–21, 45–40, 63-63), miesten maaottelu, Nokia Areena (Tampere) 4.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 24/7/3 syöttöä, Olivier Nkamhoua 12/2, Jacob Grandison 12/1, Sasu Salin 10/1, Alexander Madsen 9/3/5 syöttöä, Mikael Jantunen 6/7, Ilari Seppälä 4/1/3 syöttöä, Edon Maxhuni 2/2/5 syöttöä, Henri Kantonen 2/0, Elias Valtonen 0/1, Topias Palmi 0/1, Alex Murphy 0/0, Federiko Federiko 0/0.

Liettua: Margiris Normantas 12/3, Rokas Jokubaitis 13/3/7 syöttöä, Jonas Valanciunas 10/5/3 syöttöä, Ignas Brazdeikis 10/1.

Lähde: Koripalloliiton tiedote