Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

Alex Murphy toi ajollaan Susijengin viiden pisteen päähän (39–34) vielä kolmannen jakson alussa, mutta sen jälkeen äänekkään kotiyleisönsä tukema Latvia meni menojaan.

Jo ennen ottelun alkua oli selvää, että Latvia pyrkii käynnistämään puolustuslevypalloista puolinopeita vastahyökkäyksiä ja etsimään maailmanluokan syöttöpelillään yhä parempia heittopaikkoja. Latvia veikin kahdeksan minuutin jakson tyrmäävästi 25–6 Davis Bertansin ja Dairis Bertansin vuorotellessa veljellisesti korinteossa.

Kerran vireeseen äidyttyään Latvia päätti jatkaa nautiskeluaan ja tykitteli taululle lopulta vastaansanomattoman 37 pisteen murskavoiton.

– Ei ollut ihan paras mahdollinen kenraaliharjoitus meiltä. Nyt otetaan tämän pelin opetukset talteen ja kerätään ne MM-kisakentille mukaan. Ensi perjantaina Okinawalla kaikki lähtee nollista, päävalmentaja Lassi Tuovi kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Oppi mukaan Okinawaan

Ennen ottelun alkua Susijengin valmennusjohto päätti lepuuttaa edellisissä maaotteluissa isoja minuutteja urakoinutta Lauri Markkasta säästelläkseen hänen voimiaan tuleviin MM-kisoihin.

Vielä ottelun alussa vieraat eivät näyttäneet olevan Markkasen poissaolosta moksiskaan. Olivier Nkamhoua (9/5) aloitti pelin donkilla, Elias Valtonen (11/8/3 syöttöä) upotti kahdeksan pistettä runsaaseen minuuttiin ja Miro Little (4/1/7 syöttöä) esiintyi rohkeasti niin pelinjohdossa kuin puolustuksessakin.

Jyvälle päästyään Latvia alkoi kuitenkin viedä kenttätapahtumia mielensä mukaan. Voiton avaimena oli toisella jaksolla uomiinsa lukkiutunut joukkuepuolustus, jonka siimeksessä Susijengillä oli vaikeuksia löytää edes kohtuullisia heittopaikkoja.

Neljästä arvokisoihin valmistavasta maaottelustaan Susijengi voitti molemmat kotimaaottelunsa (Liettua ja Viro), mutta hävisi kaksi vierasotteluaan (Liettua ja Latvia).

– Nämä Baltian päivät olivat tärkeää aikaa yhdessä. Meillä on hyvä treenijakso takana, mutta yhtä tärkeää on päästä maaotteluihin ajamaan pelaajia ja eri viisikoita sisään. Terveystilanteemme ei näinä viikkoina ollut ihan optimaalinen, mutta se on urheilua, Tuovi kommentoi.

Susijengi lentää kohti Okinawaa ensi viikonloppuna ja kohtaa MM-kisojen alkulohkossaan Australian 25.8., Japanin 27.8. ja Saksan 29.8.

– Nyt pari päivää lepoa ja sitten hymyssä suin kohti Okinawaa kirjoittamaan uutta lukua Susijengin saagaan.

Latvia – Susijengi 91–57 (16–20, 39–32, 64–40), miesten maaottelu, Riika (Latvia) 16.8.2024

Susijengi: Elias Valtonen 11/8/3 syöttöä, Alex Murphy 10/4, Olivier Nkamhoua 9/5, Jacob Grandison 8/6, Federiko Federiko 8/5, Miro Little 4/1/7 syöttöä, Sasu Salin 3/3, Alexander Madsen 3/0, Edon Maxhuni 1/1, Topias Palmi 0/2, Henri Kantonen 0/1.

Latvia: Rolands Smits 21/4, Andrejs Grazulis 15/10/4 syöttöä/3 blokkia, Davis Bertans 11/2, Rodions Kurucs 8/4, Klavs Cavars 8/4, Arturs Zagars 8/1/4 syöttöä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote