Suomen Koripalloliitto kärkkyy jatkoa 2020-luvun kotikisaputkelleen hakemalla vuoden 2027 naisten EM-kisojen emännyyttä yhteishakemuksella Liettuan kanssa.

Kisojen emäntämaa päätetään FIBA Euroopan hallituksen kokouksessa marraskuussa.

– Urheilu tarjoaa unelmia. Kotikisat ovat urheilijalle monella tapaa unelman täyttymys ja olemme kovin iloisia, jos saisimme suomalaiselle nais- ja tyttökorikselle tarjottavaksi lisää unelmia, kommentoi Suomen Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.

– Suomalaisella koriksella on hyvä draivi päällä. Susijengi on usein otsikoissa, mutta myös muilla saroilla on paljon onnistumisia. Vain harva tiedostaa, että Suomi on parantuneilla otteillaan noussut tyttöjen koriksessa maailman rankingin sijalle 15. Ja potentiaalia löytyy tulevaisuuteenkin, kehuu Dettmann.

Suomi on esiintynyt viime vuosina edukseen kansainvälisissä arvokisoissa hakemalla mm. WU18-ikäluokan B-divisioonan Euroopan mestaruuden (2019), WU18 seitsemännen sijan (2022) sekä sensaatiomaisesti universiadipronssia (2023) ja WU16 EM-kisojen neljännen sijan (2023), joka varmisti paikan 17-vuotiaiden naisten MM-kilpailuissa 2024. 

Arvokisamenestyksen lisäksi suomalaiset nuoret naiskoripalloilijat ovat keränneet huomiota yksilötasolla. WNBA-uraa tekevän Awak Kuierin (s. 2001) lisäksi otsikoihin ovat nousseet mm. erinomaisen yliopistouran Georgia Techissä pelannut ja nyt Espanjan liigaan siirtynyt Lotta-Maj Lahtinen (s. 1999) sekä vuoden 2023 WU18-tyttöjen pistekuningatar Elina Aarnisalo (s. 2005).

Suomi on jo aiemmin saanut järjestelyoikeudet Tampereella 2024 järjestettäville 18-vuotiaiden miesten EM-kisoille sekä miesten EM-kisojen alkulohkolle 2025. Edellisen kerran Suomi järjesti EM-kisat Helsingissä vuosina 2016 (U20 miehet) ja 2017 (miehet).

Suomi jätti vuoden 2027 EM-kisahakemuksensa yhdessä Liettuan kanssa. Yhteishaulla on symboliarvoa, sillä liettualainen koripallo on toiminut Suomelle pitkään benchmarkina ja kumppanina nousujohteisella taipaleella. Hakemuksen mukaan Suomi järjestää EM-kisojen alkulohkovaihetta Espoo Metro Areenalla, joka on toiminut Susijengin kotipesänä jo viimeisen neljän vuoden ajan. Liettuaan kaavaillaan alkulohkovaiheen lisäksi pudotuspelejä.

– Toivotamme naisten koripallon EM-kilpailut tervetulleeksi Espooseen. Olisimme todella ilahtuneita, jos saisimme tällä kertaa naisten koripalloa ja sen arvokisat meillä järjestettäväksi, toteaa Espoon liikuntajohtaja Martti Merra.

EM-kisahaku etenee kansainvälisen koripalloliiton arvioinneilla sekä tutustumiskäynneillä, jotka FIBA suorittaa syksyn 2023 aikana. FIBA Euroopan hallitus kokoontuu päättämään EM-kisaemännyydestä marraskuussa 2023.

Lähde: Koripalloliiton tiedote